Leestijd: 6 minuten

Agri Trader bezoekt verhuurbedrijf Compact Rent

Bij Compact Rent gaan we niet naar huis voordat het geregeld is - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Vlnr. Johannes van de Veer en Koen Voskuilen

De afgelopen 5 jaar is er een duidelijke groei merkbaar in de verhuur van materieel zonder machinist. in 2014 was reeds 30% van de operationele machines afkomstig van verhuurbedrijven, in 2008 was dit nog 15% (ING assetvisie grondverzetmachines 2015).

De redenen van de stijgende populariteit van materieelverhuur zijn onder andere: men kan pieken in de vraag opvangen, door te huren hoeft men geen hoge investeringen te doen, waardoor de liquide middelen beschikbaar blijven voor de kernactiviteiten van het bedrijf.

Verder geeft huren tegen een vast maandbedrag zekerheid qua uitgavepatroon in de (nabije) toekomst. Nog een belangrijke reden dat veel bedrijven kiezen voor huur, is dat de grootte en samenstelling van de materieelvloot kan variëren met de hoeveelheid en het karakter van het werkaanbod. Bedrijven kunnen zo zelfs nieuwe opdrachtgevers werven, men heeft immers altijd het juiste materieel beschikbaar op elk gewenst moment.

Steeds meer verhuurbedrijven

Deze stijgende vraag heeft tot gevolg gehad dat er een grote diversiteit aan verhuurbedrijven is gestart danwel hun activiteiten hebben uitgebreid.

Qua kwaliteit van de dienstverlening en de staat van het gehuurde materieel loopt het aanbod in Nederland en België behoorlijk uiteen. Een van de verhuurbedrijven die de zaken goed heeft aangepakt en altijd een constante hoge kwaliteit levert is Compact Rent. Deze firma, die onder leiding staat van directeur/mede-eigenaren Koen Voskuilen (planning) en Johannes van der Veer (financiën en inkoop), heeft zich altijd strikt gehouden aan hun filosofie: ‘We willen zo flexibel zijn dat we de klant altijd kunnen helpen’.

Compact Rent behoort, met een verhuurvloot van meer dan 300 machines, tot de grootste verhuurders van grondverzetmachines zonder machinist in Nederland. Met een netwerk van 13 vestigingen heeft men een landelijke dekking, hierdoor kan men iedere klant op elke locatie snel van de juiste machine voorzien. Johannes van der Veer: “We hebben een perfect uitgebalanceerde vloot, het grote aantal beschikbare machines en vooral ook de diversiteit aan materieel zorgt voor een mooie klantenbinding”.

De verhuurvloot van Compact Rent

De zorgvuldig opgebouwde verhuurvloot bestaat uit jonge, representatieve grondverzetmachines met lage urenstanden met een gewicht van 900 kg t/m 23 ton. Qua materieelsoorten verhuurt men het complete scala: Mini- en midigravers, mobiele graafmachines, graafmachines op rupsen, knikladers, wielladers, wieldumpers, walsen, rupsdumpers, mobiele schrankladers en rupsschrankladers van de merken Bobcat, Caterpillar, Giant, Hinowa, Terex, Volvo, Wacker Neuson en Yanmar.

Ook alle bijbehorende uitrustingsstukken zoals sloop- & sorteergrijpers, sloophamers en trilblokken zijn in combinatie met de machine en los te huur. Ook bestratingsmaterieel zoals bandenklemmen, stenenklemmen en trilstampers, maakt onderdeel uit van het assortiment.

Aparte aandacht gaat uit naar de hybride machines die sinds ongeveer een jaar deel uitmaken van het verhuurprogramma. Momenteel zijn dit een drietal Bobcat E10 hybride minigravers met 1,2 ton gewicht. Maar de verwachting is dat het hybride aanbod snel zal worden uitgebreid. Johannes van der Veer: “We merken duidelijk een steeds grotere interesse in deze categorie machines. De verwachting is dan ook dat we binnen afzienbare tijd aanzienlijk gaan uitbreiden in dit segment”.

Bij Compact Rent gaan we niet naar huis voordat het geregeld is - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De ontwikkeling van het aantal hybride machines past ook uitstekend bij de focus van Compact Rent op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dit staat prominent op de vernieuwde website.

Wij geloven in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit komt tot uiting in onze manier van (samen)werken. We zoeken naar de juiste balans tussen mens, milieu en winst, waarbij een duurzame bedrijfsvoering centraal staat. Compact Rent maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke, economische en milieutechnische effecten van deze beslissing. Bij onze investeringen zoeken wij naar machines die zo min mogelijk belastend zijn voor mens en milieu door gebruik van o.a. ingebouwde roetfilters bij dieselmotoren. Tevens maken wij, waar mogelijk, gebruik van milieuvriendelijke producten in onze werkplaats. Bij de uitvoering van onze werkzaamheden houden wij dus rekening met de effecten op het milieu en hebben we oog voor de mensen binnen en buiten ons bedrijf. Compact Rent kijkt naar de toekomst en wil o.a. door maatschappelijk verantwoord ondernemen, investeren in deze toekomst.

Klant van Compact Rent aan het woord

De mensen van Compact Rent weten wat ze waard zijn en leggen dit graag uit. Maar het is tijd om ook eens een klant aan het woord te laten. We praten met Rens de Bruijn, directeur-eigenaar van het familiebedrijf Rens de Bruijn B.V. uit Lopikerkapel. Hij verhuurt al geruime tijd grondverzetmachines mét machinist aan zijn grote klantenkring. Echter zo’n 7 jaar geleden merkte hij dat er steeds meer vraag ontstond naar onbemande verhuur. Die vraag wilde Rens ook kunnen beantwoorden, daarom ging hij op zoek naar een verhuurpartner die hem op dit vlak kon ondersteunen. De keuze viel uiteindelijk op twee firma’s waarbij Compact Rent altijd de eerste keus is. Rens de Bruijn: “We zijn niet voor niets al sinds 2010 vaste klant bij Compact Rent, men is namelijk zeer flexibel en biedt landelijke dekking. Dan heb je dus altijd de juiste machine op het werk staan”.

Firma Rens de Bruijn is naast de verhuuractiviteiten al meer dan twintig jaar Volvo Compact dealer voor Midden Nederland voor de hele compact range minigravers en wielladers tot negen ton. Uiteraard huurt hij dan ook bij voorkeur machines in die de juiste geel-grijze kleuren dragen.

Naast de juiste merkkeuze is het persoonlijk contact van essentieel belang. Rens de Bruijn: “Het is gewoon prettig zaken doen met Johannes en Koen, ze zijn oplossingsgericht, hebben vakkundig personeel, gaan altijd op zoek naar een oplossing, hebben ruime openingstijden en het belangrijkste: afspraak is afspraak”.

De veranderende vraag en weersomstandigheden

Als verhuurbedrijf moet je constant inspelen op veranderende vraag vanuit de markt maar ook bijvoorbeeld de heersende weersomstandigheden. Koen Voskuilen: “Ik merk het direct als planner, als er bijvoorbeeld veel regen valt, vooral voor een wat langere periode, schiet de bezettingsgraad omhoog van de graafmachines op rupsen en de rupsdumpers. Daar moet je dus goed op inspelen met je materieelvoorraad. Het antwoord nee kennen we eigenlijk niet”.

Kijken we naar de klantengroep van Compact Rent dan valt daar wel een duidelijk profiel te schetsen. Dit zijn (middel-) grote bedrijven met name actief in de GWW en aannemerij, de sloop en de groenvoorziening. Johannes van der Veer: “Maar laten we ook vooral de veelheid aan ZZP’ers niet vergeten, zij weten de weg naar ons te vinden als gevolg van onze, al eerder genoemde, flexibiliteit. Stel dat de machinist/eigenaar een machine van ons heeft gehuurd en hij wordt plotseling ziek. Dat kan natuurlijk altijd, maar gevolg is wel dat de huurmachine een dag stil staat. In vergelijking met onze concurrenten brengen wij in een dergelijke situatie die dag niet in rekening”.

Naast deze service is een goede prijsstelling natuurlijk ook belangrijk. Compact Rent hanteert naar eigen zeggen zeer scherpe tarieven. Ook heeft men een eigen onderhouds- en servicedienst, dus mochten er onverhoopt technische problemen zijn met materieel, dan wordt dat altijd opgelost.

Ook het transport kan door Compact Rent worden geregeld tegen een concurrerend tarief. Met vier eigen vrachtwagens en een BE combinatie kan men ook die vraag uitstekend invullen. En dat gebeurt steeds vaker. In ongeveer de helft van de gevallen besteden de klanten het transport inmiddels uit.

Als verhuurklant heb je bij Compact Rent zekerheid. Naast het hanteren van heldere algemene voorwaarden en contracten is men aangesloten bij branchevereniging Verhurend Nederland. Dit garandeert huurders een dienstverlening die gericht is op veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en zekerheid. Om het niveau van dienstverlening te waarborgen, stelt Verhurend Nederland aan haar leden strenge eisen waaraan moet worden voldaan alvorens een lidmaatschap te kunnen aangaan.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.