Leestijd: 6 minuten

De compacte knikladers van Avant zijn dé werkpartner bij uitstek voor zwaar werk op kleine oppervlakten. Het speciale knikdesign en de compacte afmetingen maken dat een Avant-kniklader op elk terrein uit de voeten kan en dat hij eenvoudig getransporteerd kan worden op een aanhanger. Deze compacte Avant –knikladers bewijzen elke dag hun multi-inzetbaarheid voor vele doelgroepen.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (4)

2020 was geen slecht jaar voor het Finse AVANT. De AVANT 860i is pas dit jaar gelanceerd maar vindt al vlot z’n weg naar de eindgebruiker die op zoek is naar de beste verhouding compacte afmetingen/laag gewicht/hoog hefvermogen. Deze snelle stijger in de verkoop hoort nu al thuis in de top 5 van bestverkopende AVANT-knikladers. En in 2021 mogen we ons opmaken voor een pak nieuwigheden uit Finland.

AVANT onderscheidt zich van zijn concurrenten door een aantal typische kenmerken. Vaak geëvenaard, nooit overtroffen.

Stabiliteit

Het concept van AVANT is tegelijkertijd even briljant als eenvoudig: twee chassisdelen met een star scharnierpunt zonder pendelbeweging noch op het scharnierpunt, noch op de achteras. Dit origineel concept, zorgt voor de beste stabiliteit en behoud van max. hefvermogen in geknikte toestand.

Multifunctioneel

Bij AVANT kan u maar liefst kiezen uit meer dan 200 aanbouwwerktuigen, van een palletvork, grondbak over een grasmaaier, tot een hogedrukreiniger.

Compact

Elke AVANT kan eenvoudig vervoerd worden op een aanhangwagen, zelfs de grote AVANT 860i met een gewicht van 2.540 kg.

Zicht op het werk

Niet alleen zit een AVANT bestuurder altijd vooraan, wat nauwkeurig werken garandeert. De hefarm staat excentrisch geplaatst. Dankzij dit ontwerp zijn de aanbouwdelen steeds perfect zichtbaar vanaf de bestuurderspost. Denk bijvoorbeeld aan de boorunit die bij andere laders volledig verscholen zit achter de centraal-geplaatste hefarm.

Goed zicht is een belangrijk voordeel dat maximaal bijdraagt aan de veiligheid van iedere AVANT.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (3)

De doorbraak van de AVANT 860i

2020 stond voor AVANT vooral in het teken van de grote doorbraak van de grootste en krachtigste AVANT: De 860i. Met een eigengewicht van 2.54ton heeft de 860i zelfs geknikt een hefvermogen van 1.9ton, maar is toch nog eenvoudig te vervoeren.

Dankzij de hydraulische telescoop die tot 825mm kan uitgeschoven worden komt hij tot een hefhoogte van 3.5m. Met een rijsnelheid tot 30km/u, speelt hij mee met de grote jongens.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (6)

Naast de standaard RPS/FOPS-open cabine kan er een DLX cabine op de machine gemonteerd worden waardoor men in optimale omstandigheden met de machine kan werken. Niet alleen isoleert hij uitstekende trillingen en lawaai, maar zorgt voor een efficiënte verwarming en ventilatie.

Een compleet gamma op maat van elke gebruiker

Het gamma van AVANT begint bij de kleine 200-reeks, een machine op maat van de fanatieke tuinliefhebber. Hij combineert de capaciteiten van een micrograafmachine, quad en zitmaaier, maar kan dankzij de meer dan 200 beschikbare aanbouwwerktuigen veel meer aan.

De 428 en R-serie zijn dan weer populair bij de paardenliefhebbers, dankzij zijn smalle afmetingen (tot 93cm breed) rijdt hij makkelijk door de staldeur.

De 500, 600 en 700 reeks zijn de populairste reeksen, ze worden gebruikt door hoveniers, boomverzorgers, stratenmakers, agrariërs en meer.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (5)

De 860i en 760i met cabine zien we dan weer vaak terugkomen bij overheidsinstellingen zoals steden en gemeentes, waar hij de machine-drager vaak vervangt omdat de mogelijkheden met een AVANT uitgebreider zijn.

Onderdelen en distributie

De AVANT-fabriek in Finland is voorzien van een hypermodern onderdelenmagazijn. Daarnaast is het distributiesysteem in ieder land opgebouwd door een invoerder met een gespecialiseerd dealernetwerk. Dit is de beste garantie om snel en goedkoop uitstekende service af te leveren.

Onderdelen worden, via een 24h-delivery-system, wereldwijd, on site, afgeleverd. Een unieke formule voor compacte knikladers die enkel AVANT u kan aanbieden! Voor België en Nederland zijn er méér dan 50 AVANT-center die zowel de verkoop, de verhuur en service garanderen.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (7)

Opti-Drive

De hydrostatische transmissie van AVANT, is de meest efficiënte op de markt voor compacte knikladers. Deze hydrostaat houdt onder alle omstandigheden z’n bedrijfstemperatuur perfect op peil. Hierdoor behaalt de machine steeds haar maximum rendement en wordt de slijtage van de rijpomp tot een absoluut minimum herleid.

De AVANT 735

In 2020 werden ook de eerste AVANT 735 in dienst genomen in Nederland. Deze AVANT uit de 700-serie beschikt over een 26 pk stageV dieselmotor, die het uiterste haalt uit de regelgeving rond dieselmotoren zonder roetfilter.

De 735 profiteert van de voordelen van de 700-Serie, zoals een geknikt hefvermogen van 1.400 kg. en een hefhoogte van 3,08 m. Het maakt hem de ideale machine voor onder andere laad- en loswerk op oneffen terrein.

Als we de AVANT 735 vergelijken met zijn belangrijkste concurrenten die ook werken met een 26pk dieselmotor valt het geknikt hefvermogen in de eerste plaats op, op dit gebied is de AVANT onverslaanbaar dankzij zijn ingenieus ontwerp.

Daarnaast zien we ook dat hij heel goed scoort met zijn hefhoogte en olietoevoer van de extra  hydraulische functie. We zien ook dat hij nog steeds de meest compacte machine in zijn klasse is.

Met een hoogte van 2060 mm is hij de laagste machine en met zijn 1.800 kg ook één van de lichtgewichten.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (1)

AVANT 760i op rupsbanden

Ook nieuw dit jaar bij AVANT is de 760i TraX. Bij deze machine draait alles om Xtra: extreem, meer, beter.

De TraX is uitgerust met unieke en innovatieve rupsbanden die speciaal ontworpen zijn om meer tractie te voorzien in de meest extreme condities.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (9)

De hydrostatische aandrijving, die 4 afzonderlijke rupsen, onafhankelijk van elkaar, bedient, garandeert dat de kniklader in staat is om steil en ruw terrein te overwinnen met slechts een minimale impact op de ondergrond.

Die minimale impact mag hier zeer letterlijk genomen worden, want met een eigen gewicht van 2380 kg en tracks die 356 mm in de breedte en 1118 mm in de lengte meten, oefent de AVANT slechts een bodemdruk uit van 149 g/cm2.

Daarnaast heft hij een hogere bodemvrijheid en een hogere zitpositie van de bestuurder, wat resulteert in een beter zicht rondom. Voorlopig is enkel de AVANT 760i beschikbaar op rupsen, maar andere versies zoals de 530 TraX en 860i TraX volgen later.

AVANT e6 de volledig elektrische shovel

Elektrische grondverzetmachines zijn niet langer voor de early adopters. Vooral in Nederland winnen ze aan populariteit.

Deze AVANT e6 is een aantrekkelijke investering dankzij zijn positieve plaats op de lijst voor de MIA en WAMIL regelgeving. Elektriciteit is tot 75% goedkoper dan diesel, maar ook zijn de onderhoudskosten lager door het ontbreken van koelvloeistof, olie en oliefilters.

Daarnaast krijgen we ook signalen uit Nederland dat er voor werken in de openbare ruimtes, zoals steden en gemeente, bij de gunning van een aanbesteding rekening wordt gehouden met het groene karakter van het machinepark van de aannemer (zoals dat van de bestrater).

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (8)

Type E-6
Batterij type lithium-ion
Batterij vermogen 13,8 kWh
Transmissie
aandrijving Hydrostatisch
Rijsnelheid 10 km/u
Max. hefvermogen 900 kg
Max. uitbreeklast 1.100 kg
Max. hefhoogte 2790 mm
Olie liter 30L

 

De AVANT e6 heeft dezelfde eigenschappen als een AVANT uit de 500-serie. Dat wil zeggen dat hij een hefvermogen heeft tot 900 kg en een hefhoogte tot 2790 mm. De lithium-ion batterij levert een vermogen van 13,8 kWh. Met de AVANT snellader kan je hem van 0 tot 100% opladen in +/- 2 uur, of je kan hem tot 80% opladen in 30 minuten.

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (10)

 

Type Avant 423 Avant 528 Avant 635 Avant 755 Avant 860
Motor Kubota D 902 Kubota D 1105 Kubota V 1505 Kohler kdi 1903 Kohler KDI 1903
Vermogen 16 kW/22 PK 19 kW/26 PK 19 kW/26 PK 42 kW/ 57 PK42 kW/57 PK
Brandstof Diesel Diesel Diesel Diesel Diesel
Transmissie, aandrijving Hydrostatisch Hydrostatisch Hydrostatisch Hydrostatisch Hydrostatisch
Rijsnelheid 12 km/u 12 km/u 14 km/u 20 km/u 30 km/u
Trekkracht 700 kp 950 kp 1200 kp 1880 kp 2100 kp
Kiplast 550 kg 950 kg 1100 kg 1400 kg 2200 kg
Max.hefhoogte 2750 mm 2790 mm 2835 mm 3090 mm 3500 mm
Olie liter/Bar 34L/185B 36L/200B 50L/200B 80L/225B 80L/225B

 

Avant - de meest veelzijdige shovel ter wereld - Agri Trader - Test Jaarboek (2)

Dit testrapport is eerder verschenen in het Test Jaarboek van Agri Trader.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.