Leestijd: 7 minuten

Met de korteschijveneg Certos 2TX spreekt Amazone boeren aan die veel organische massa moeten inwerken. Met de grote schijven en de vrij eenvoudige uitrusting is hij goed geschikt voor deze toepassing, en ook na de eerste stoppelbewerking laat hij een goed beeld achter.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Dankzij de grote framehoogte en balkafstand is de Certos geschikt voor grote hoeveelheden organisch materiaal.

De van een topuitrusting voorziene machines van Amazone vallen feitelijk in het premium-segment. Vanuit Oost-Europese bedrijven kwam echter vraag naar eenvoudige korteschijveneggen voor hun zware werkomstandigheden en gewassen als bijvoorbeeld korrelmais en zonnebloemen.

Maar ook voor boeren in West-Europa is een blik op deze categorie machines de moeite waard.

Velen die met grote hoeveelheden organisch materiaal te kampen hebben en dit flink diep willen vermengen met de grond, kunnen zich namelijk aangesproken voelen door de eenvoudige, robuuste techniek van de korteschijveneg Certos 2TX.

De tweede generatie van deze Amazone is daarbij even geschikt voor het omwerken van grasland en tussengewassen in het voorjaar. En als hij dan toch al op je erf staat, doe je er meteen ook de stoppelbewerking na de graanoogst mee – geen probleem.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De kracht van de Certos ligt bij het intensieve inwerken van oogstresten.

Voor machines met veel pk’s

De Amazone Certos 2TX is er in vier werkbreedten: 4, 5, 6 en 7 meter. Wij hadden de vijfmeter-variant voor een stoppelbewerking op gerst (Amazone geeft de daadwerkelijke werkbreedte overigens op als 4,90 meter).

Deze opgave volbracht hij spelenderwijs. Kenmerkend zijn de grote schijven met een diameter van 660 millimeter en dikte van 6 millimeter. De Amazone Catros (XL-versie) kan maximaal met een 610mm-schijf worden uitgerust.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De 660 millimeter grote schijven zijn grof gekarteld en met forse draagarmen afzonderlijk aan het frame geklemd.

De Certos-schijf is grof gekarteld en als holle schijf gevormd, zodat hij grond en organisch materiaal intensief vermengt. De korteschijveneg laat hiermee een werkdiepte tot 20 centimeter toe.

Daar mag dan ook wel graag tot 600 pk voorgespannen worden; de 7-meter-versie hoef je onder de 400 pk niet eens aan te koppelen. Daarmee wordt ook duidelijk dat er van de Certos geen grotere modellen in de planning zitten, aangezien ook de echte akkergiganten al aan hun pijngrens zitten.

Voor de onschuldige stoppelbewerking met de vijfmeterversie onder onze testomstandigheden was het vermogen van de gebruikte Claas-trekker voldoende. De minimale diepte ligt rond de 7 centimeter. Zo konden we ook in onze test een fatsoenlijk werkresultaat achterlaten.

Je kunt weliswaar nog ondieper werken, maar dan bewerkt de eg niet meer het volledige oppervlak.

Enorme armen op de Amazone Certos

Zoals we kennen van het korteschijvenegprogramma van Amazone, zijn de schijven met zware draagarmen afzonderlijk aan het frame verbonden. Elke schijf heeft ook zijn eigen klemschaal die is voorzien van grote rubbers. Hier zie je duidelijk dat hij meer grond kan verplaatsen dan een ‘normale’ Catros.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Met de tweede generatie kreeg de Certos een nieuw frameconcept.

Hij moet immers veel meer weerstand kunnen bieden en daarbij niet naar achteren uitwijken; dat moet pas bij echte obstakels. Dankzij de grotere rubberblokken is er meer ‘veerweg’ wanneer de eg bij ondiep werken tegen stenen aanloopt.

De schijven hebben op de voorste balk een invalshoek van 22 graden, op de achterste is dat 17 graden; alles bij elkaar dus behoorlijk agressief.

Zo kan de Certos 2TX ook bij dieper bewerken nog een behoorlijke intrekhoek behouden. De schijflagers met hun keerringen en levenslange smering zijn volledig onderhoudsvrij, mooi. Smeerpunten zijn er alleen aan het vouwmechanisme en aan het onderstel.

Een centraal smeersysteem voor de Certos zit tot nu toe niet in de planning. Dat blijft voorbehouden aan de premium-schijveneg Catros.

Amazone Certos heeft robuuste constructie

De 28 schijven van de 5002-machine zijn gemonteerd aan een frame met een balkdoorsnede van 100 x 100 millimeter. De schijven van de eerste en tweede rij zijn V-vormig geplaatst.

Voor werpen de schijven naar links, achter naar rechts.

Het schijfverzet kun je bij de Certos niet wijzigen. Uit het aantal schijven volgt een strookafstand van 17,5 centimeter. De ‘buurschijven’ op de balk zitten 35 centimeter uit elkaar.

Aan deze waarde kun je zien dat de Certos is gemaakt voor een grotere doorvoer en diepere bewerkingen. Hetzelfde geldt voor de framehoogte en de balkafstand. De afstand tussen de schijvenrijen is 105 centimeter, de framehoogte 73 centimeter.

De machine klapt tweedelig in, zodat hij voldoet aan de vereiste buitenmaten voor het wegtransport (onder de 3 meter breed en 4 meter hoog). Het transportonderstel met de bandenmaten 550/45-22.5 en 400/60-22.5 doet op de kopakker ook het keerwerk. Het onderstel is in het midden geplaatst, zodat je een kleine draaicirkel kunt halen.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Op de kopakker en tijdens het rijden op de weg staat de Certos stevig op de brede banden van het onderstel.

Comfortabel werken

Bij het keren op de kopakker helpt behalve het onderstel ook de disselcilinder aan de voorkant. Hierin is een hydraulische demping geïntegreerd, zodat deinbewegingen van de schijveneg worden tegengegaan.

Wij konden tijdens onze test geen enkel deinen van de machine zien.

Dankzij de hydraulische aansluiting van de cilinder kan de druk in het systeem naargelang de situatie worden aangepast. Nu we toch aan de voorkant van de machine zijn, een paar woorden over de aankoppeling.

Voor montage aan de flensplaat heeft Amazone verschillende aankoppelingen in het programma, daaronder de als meeste verkochte aankoppeling aan de onderste hefarm, maar ook sleepogen in verschillende maten en de K80-kogelkoppeling.

Naast de aankoppeling moeten in totaal vier dubbelwerkende regelventielen worden aangesloten. Zoals bekend van Amazone is er een overzichtelijk slangenschema met gekleurde legenda voor de afzonderlijke functies van de slangen. Erg fijn.

Hydraulisch omhoog/omlaag

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De werkdiepteverstelling werkt traploos hydraulisch.

Hoewel de Certos als eenvoudig uitgeruste korteschijveneg van Amazone wordt aangeprezen, is er standaard een hydraulische werkdiepteverstelling, en die is ook nog geheel traploos, zonder lastig inleggen van afstandringen of het verzetten van paspennen.

Optioneel is ook een handmatige diepteverstelling leverbaar.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Bij de rollen heb je keuze uit elf verschillende nalopers met verschillende nastrijkers.

Achter zorgt de naloper voor de dieptegeleiding, voor zijn er links en rechts tastwielen die door hun cilinders worden versteld. Voor de twee kleine Certos-versies zijn de tastwielen enkelvoudig uitgevoerd, de twee grotere machines hebben voor dubbele wielen.

Een schaalverdeling op de rechter tastwielcilinder geeft je een indicatiewaarde voor de ingestelde werkdiepte. De leesbaarheid ervan zou echter beter kunnen.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Op de werkdieptecilinder van het rechter tastwiel bevindt zich een schaalverdeling ter indicatie.

Aanvullend aan de hydraulische cilinders voor de werkdiepteverstelling beschikt de eg in de rol-armen over extra cilinders voor bijregeling, waarmee bijvoorbeeld de zijdelingse trek van de Certos op dwarshellingen nauwkeurig kan worden gecorrigeerd.

Keuze van de passende rol

Maatgevend voor een goed bewerkings-resultaat is de passende nalooprol. Zoals van Amazone bekend, voert de fabrikant uit Osnabrück een veelvoud aan pakkers in haar programma.

Elf van die rollen passen aan de Certos 2TX.

Voor onze test was de schijveneg uitgerust met de dubbele U-profielrol DUW en een naloop-tandeg. De naloopeenheid is dankzij de snelsluitingen snel te demonteren en te vervangen door een ander rollenpaar.

Voor het begrenzen van het werkgebied gebruikt Amazone aan de linkerkant van de machine een grote randplaat en een enkele egaliseringsschijf voor de opgeworpen aarde van de buitenste schijf.

Rechts naast het werkgebied draait er voor de buitenste schijf eveneens een begrenzingsschijf mee. De beide schijven zijn qua positie te verstellen, zij het niet geheel zonder gereedschap.

Ook deze schijven zijn door middel van rubberblokken beveiligd tegen overbelasting.

Ten opzichte van de eerste generatie heeft Amazone de hele randzône geoptimaliseerd. Een mooie optie voor de Certos zou een voorlopende messenwals zijn die grove oogstresten eerst verkleint, maar die is helaas niet beschikbaar.

Als speciale uitrusting kun je aan de voorkant wel een crushboard monteren. Verder is de inzet met de GreenDrill of de F- of Xtender mogelijk.

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Linksvoor zit eerst een grote zijplaat voor de begrenzing van het bewerkingsoppervlak.

Technische gegevens van de Amazone Certos 2TX

Frame: werkbreedte 4,90 m, tweedelig inklappend; balkafstand 105 cm, framehoogte 73 cm; werkdiepte 7 – 20 cm, hydraulische verstelling; disselvering, tastwielen voor.

Schijven: 2 x 14 schijven, V-plaatsing, diameter 660 mm, grof gekarteld, schijfafstand 35 cm, onafhankelijk opgehangen in rubberblokken en onderhoudsvrije lagers.

Nalopers: keuze uit 11 rollen, naloop-tandeg, zijplaten en 2 randschijven.

Gewicht en vereist vermogen: 7,1 t; vereist vermogen 200 tot 300 pk.

De concurrentie: korteschijveneggen met grote schijven

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Amazone Certos 5002-2TX

Lemken Rubin 12/500 KUA

Lemken Rubin 12/500 KUA

Horsch Joker 5 HD

Horsch Joker 5 HD

Werkbreedte 4,90 m 5,00 m 5,00 m
Framehoogte 73 cm 80 cm n.o.
Balkafstand 105 cm n.o. 130 cm
Maat schijven 660 mm 736 mm 620 mm
Aantal schijven 30 30 42
Ophanging afzonderlijk, rubberblokken afzonderlijk, schroefveren per paar, rubberblokken
Werkdiepte 7 – 20 cm 7 – 20 cm tot 15 cm
Vereist trekvermogen 200 – 300 pk 225 – 400 pk 180 – 230 pk
Gewicht 7,10 t 5,257 t vanaf 7,05 t

 

Amazone Certos 2TX - De eg voor het grove werk - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De zijdelingse egaliseerschijven kunnen variabel worden geplaatst voor hun toepassing.

Onze conclusie over de Amazone Certos 2TX

Amazone heeft de tweede generatie van de grote korteschijveneg Certos op de markt gebracht. Voor het veeleisende takengebied tot 20 centimeter werkdiepte werd het frameconcept herzien.

De groot gedimensioneerde balk- en schijfafstanden en dito framehoogte maakt hem geschikt voor gebruik op velden met veel organisch materiaal.

De Certos 2TX is ook geschikt voor de eerste stoppelbewerking en dankzij zijn hydraulische diepteverstelling kan hij snel worden aangepast.

+ goed bewerkingsbeeld
+ hydraulische diepteverstelling
+ grote keuze in rollen
– geen messenwals leverbaar

Dit artikel is afkomstig uit het Agri Trader Test Jaarboek – bestel hem hier.