Leestijd: 9 minuten

Ook voor wie het niet direct ziet: onderhuids is de Scorpion van Claas stevig aangepakt. Hoe de 9055 ons beviel, dat lees je hieronder.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (6)

De laatste jaren is de markt voor verreikers duidelijk gegroeid. Steeds meer fabrikanten spelen in op de vraag van landbouwers en loonwerkers. Wat 21 jaar geleden bij Claas begon met de Ranger serie, heeft voorlopig geresulteerd in het topmodel Scorpion 9055. En op die machine hebben we in de praktijk een paar leuke dingen ontdekt.

Hoog verheven

Voor het laadwerk is er natuurlijk de telescoop arm. De werktuigkoppeling daaraan is hetzelfde gebleven ten opzichte van zijn voorganger. Op onze Claas Scorpion testmachine gebeurde de vergrendeling standaard hydraulisch. Voor het ontgrendelen zijn er uit veiligheidsoverwegingen twee handen nodig. Er moet gelijktijdig op een tuimelschakelaar links van het stuur gedrukt worden en op de gereedschapsbevestiging op de joystick. Zo kan een werktuig nooit ongewild los gaan.

De kip-hoek van de werktuigen is een indrukwekkende 152°. Top! Om het laad-systeem en hydraulisch systeem te beschermen, zitten er aanslagdempers in de kipcilinders van het laadsysteem, bij de hefcilinder van de hoofdmast en de drukcilinder van de telescoop.

Op onze Scorpion zat er een dubbelwerkende besturing aan de werktuigdrager. Die is er voor alle modellen optioneel ook met drukontlasting. Die kan met een druk op de knop op de zwanenhals de derde besturingskring bij een lopende motor drukloos maken.

De positionering van de koppelgrendel is ons bevallen. Die liggen beschermd in het aanbouwframe van de opnemer en kunnen daardoor bij het aankoppelen van werktuigen nauwelijks beschadigd worden. De constructie van het kip-mechaniek is nieuw, Hier gebruikt Claas nu een onderbouwconstructie die het tillend vermogen moet vergroten. Claas geeft als max. draaglast 5,5 ton aan en de max. hoogte voor 8,75 m. Met compleet uitgeschoven arm blijft er voor nog 2,2 ton restdraagkracht over op de Claas Scorpion 9055.

De nieuw geconstrueerde telescooparm zit diep in het chassis gemonteerd. Dat moet voor een grotere stabiliteit in stand en meer zicht naar rechts zorgen. 16 Onderhoudsvrije glijlagers in de behuizing van de arm zorgen voor een mooi zachte inloop. Ook de hef- en telescoopcilinders hebben een einddemping. Bij instelling van de automaatinstelling van de RBS last stabilisator wordt die boven de 7 km/u actief. Onder die snelheid slaat het systemen automatisch af. Bijvoorbeeld om nauwkeurig te kunnen stapelen.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (4)

Innerlijke waardes van de Claas Scorpion 9055

Voor de nieuwste Scorpions heeft Claas het chassis helemaal veranderd. Het bevestigingspunt van de telescoop-schommel ligt nu ver onder het frame. Er is nu ook een zijdelingse steun voor de arm.

De rechter buitenspiegel zit nu aan een robuuste toren die aan het einde ook drie werklampen draagt. De joystick beviel ons prima. Hij ligt goed in de hand, is erg gevoelig en levert vooral bij nieuwelingen nauwelijks vragen op. Natuurlijk kan de verreiker ermee bediend worden.

De snelheidsbereiken zijn met druktoetsen te selecteren. Als men van de kleinste naar de grootste (of omgekeerd) wil, dan moet er dubbel geklikt worden. De rechter toets is weg afhankelijk en staat een zacht uitschuiven van de telescoop toe. De linker, oranje, schakelaar is voor de keerschakeling. Die springt spontaan, maar zonder rukken aan.

Om de transmissie in zijn vrijstand te zetten is er nog een druktoets. Bovendien heeft de joystick ook een knop waarmee de bak direct teruggehaald kan worden. Hier kan de positie van een werktuig opgeslagen worden, die dan met een druk op de knop direct weer opgeroepen kan worden. De duidelijke onderverdeling in kleuren van de bedieningselementen (Rood=veiligheid, grijs=licht en elektra, groen=hydrauliek, oranje=aandrijving, blauw=sturen en rijden) is op de joystick jammer genoeg niet consequent doorgevoerd.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (1)

Een krachtig Deutz hart in de Claas Scorpion

De 9055 wordt aangedreven door een 4,1 l Deutz viercilinder. In de kleinere modellen zit een 3,6 l exemplaar.

In de Claas Scorpion 9055 brengt het blok 156 pk en 609 Nm op de been bij 1.600 tpm. Door een dieseloxidatiekatalysator (DOC) en dieseldeeltjesfilter (DPF) is de machine conform Tier 4 Interim.

Dat deeltjes-filter werkt hier wat anders dan op andere trekkers. Voor de regeneratie is een hogere temperatuur nodig, dan die met een verreiker doorgaans bereikt wordt. In dit geval voert een smoorklep dan meer lucht toe, zodat de verbrandingstemperatuur stijgt en het deeltjesfilter kan regenereren. Als dat nog niet voldoende is, dan wordt de berijder daar over ingelicht door een waarschuwingslampje en dan kan hij de regeneratie handmatig inleiden door de motorbelasting te verhogen.

In de direct achter de cabine liggende dieseltank gaat 230 (in de kleinere modellen 210) liter. De vulopening is afsluitbaar, maar zit best hoog. Het koelerpakket werd aan de prestaties aangepast. De koellucht wordt vooraan hoofdzakelijk van boven en gedeeltelijk zijdelings aangevoerd en wordt afgevoerd boven het rechter wiel.

De toegang tot de motor en het koelerpakket is dankzij de eendelige en hoog openende motorkap erg goed. Optioneel is er ook een omkeerfunctie voor de ventilatoren. Die is zinnig omdat zich er vrij snel materiaal op hoopt op het bovenste koelluchtrooster.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (7)

De 4,1 l Deutz motor levert 156 pk. De regeneratie van het dieseldeeltjesfilter in twee fases is interessant.

Keuzestress – welke Claas Scorpion versie wordt het?

De rij-aandrijving gaat bij alle modellen hydrostatisch. De 9055 heeft standaard de Vario Plus-aandrijving, die naast zijn 45° zwenkende, nog een 32° zwenkende hydrostaat heeft. Snelheid en stootkracht worden constant op elkaar afgestemd. Daarmee sloeg onze machine niet alleen door zijn stevige 10,6 ton gewicht een goed figuur op de silo. Ook bij het afschuiven van het silage toonde de Scorpion zijn spierballen.

Vind jouw tweedehands Claas Scorpion op Agri Trader

Alle modellen zijn naar keuze verkrijgbaar in 20-, 30- of 40 km/u uitvoering. Nieuw daarbij is de Smart-Roading-functie. Op de 9055 verlaagt die het motortoerental naar 1.700 tpm als de eindsnelheid is bereikt, en bespaart daarmee diesel.

Alle Scorpion modellen hebben drie schakelbare snelheidsbereiken die, zoals al gezegd, met toetsen op de joystick worden geselecteerd en van 0-7, 0-15 of 0-30, resp. 40 km/u gaan. Het handgas is makkelijk bij het werken met de veegmachine. Daarmee kan een constant toerental geselecteerd worden.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (17)

Aanvullend is er ook een soort tempomaat: een schuifregelaar waarmee de maximale snelheid begrensd kan worden. Beide zijn in de brede armsteun ondergebracht. Voor de topmodellen is er een 100% sper. De assen worden nu door Carraro geleverd.

De drie bekende manieren van sturen (hondengang, vooras en 4-wielsturing) worden met een draaiknop in de cabine voorgeselecteerd. In de middenstand synchroniseert hij zichzelf. De optionele pendelas compensatie voor de 9055 is ook fantastisch. Daarmee is de hele lader tot maximaal 10° waterpas te zetten. Dat is vooral handig bij het stapelen op grote hoogte.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (13)

Scorpion 9055 geeft voldoende hydraulische power

Het hydraulisch vermogen op onze testkandidaat was met 187 l/min goed. Dat was te merken aan de spontaan reagerende telescoop. Er zitten maximaal twee dubbelwerkende aansluitingen op de gereedschapsdrager. Aan de achterkant wordt de Scorpion af fabriek naakt geleverd. Aanhangermuil, hydraulische aansluitingen en alle verdere mogelijkheden zijn hier optioneel.

De Smart-Handling-functies bleken ook praktisch. Er zijn daarbij drie modi. Ten eerste de stapelmodus, waarbij het werktuig altijd op de zelfde positie voor de telescooparm geleid wordt. Bij het tillen schuift de arm automatisch uit, terwijl het werktuig in dezelfde positie blijft. Dat is vooral praktisch als er vaak met de palletvork gewerkt wordt.

De tweede is de bak-modus en die moet bij het verladen van stortgoed door het automatisch intrekken van de telescoopboom helpen. In de handmatige modus zijn er geen elektronische functies actief. Daarin gebeurt alles manueel. Alle functies zijn automatisch tegen overbelasting beveiligd, die beveiliging beperkt de functies in het grensgebied om de stabiliteit te waarborgen.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (8)

In de drie topmodellen is een hydraulisch vermogen van 187 l/min altijd genoeg. Ook voor zware lasten.

Een ruime cabine

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (2)De cabine van de Claas Scorpion is ruim en heeft naast en onder de stoel bergruimte, die optioneel zelfs gekoeld is. De tweedelige deur, waarvan de onderkant nu ook van glas is, gaat makkelijk open. De analoge aanduidingen voor de toestand van de bedrijfsmiddelen en snelheid zitten op de rechter A-zuil.

Aan de rechterkant zit het centrale instrumentarium. In de kleine digitale display kunnen daar parameters zoals de doorstroomhoeveelheid voor de derde stuurkring veranderd worden. De functiekeuze gebeurt na het draaien en indrukken van een schakelaar. Alle toetsen zijn verlicht.

Het stuur heeft een prettige maat en is in zijn hoek te verstellen. Een airco is optioneel. Met de vele keuzemogelijkheden op uitrustingsgebied richt de nieuwe Scorpion zich op de professionele bedrijven, die veel materiaal moeten handlen en daarbij nooit te weinig slagkracht mogen hebben.

Gemengde bedrijven kunnen kiezen voor de kleinere modellen uit de reeks.

Technische gegevens Claas Scorpion 9055

Motor: 4,1 l Deutz TCD 4,1 L4  viercilinder met vier kleppen/cil., 115 kW(156 pk), 608 Nm bij 1.600 tpm, turbolader, commonrail, conform Tier 4 Interim door DPF en DOC, tankinhoud 230 l.

Rijaandrijving: Ver uitzwenkbare hydrostaat Vaipower, 45° uitzwenkbaar. Zwenkbare hulpmotor (alleen op de Varipower Plus), 40 km/u uitschakelbare 4WD optioneel, Smart Roading, drie rij-modi, 100 5 dif. sper inschakelbaar.

Hydrauliek: Load sensing, max. 187 l.min bij 2.300 tpm, 260 bar, lastonafh. Proportionaalventielen standaard.

Verreiker: Hefhoogte 8,75 m, max. draaglast 5,5 ton, restdraaglast 2,25 ton, boom 3,8 m, zwenkbereik 152°.

Maten en gewichten: Lengte 5,6 m, breedte 2,5 m, hoogte 2,49 m, gewicht 10,6 ton, wielbasis 3,15, draaicirkel 8,7 m.

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (3)

„Meer stabiliteit was belangrijk voor ons.“

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (5)Stefan Jakob was een van de eersten die een Scorpion 9055 bestelde. Hij heeft al veel ervaring met Claas-verreikers. Hij werkte al met een 7040 en een 9040. Nu koos hij voor de 9055 ondanks dat die wat duurder is.

Voor ons was voornamelijk de stabiliteit tijdens stilstaand werken belangrijk. En op dat gebied zijn de nieuwelingen van Claas duidelijk verbeterd” legt Jakob uit. “We gebruiken de verreiker voornamelijk voor onze 450 kW biogasinstallatie, maar ook voor het bergen van stro en tijdens de aardappeloogst moet hij aan de slag. Daar vervangt hij door zijn werklucht installatie en met zijn 40 km/u gewoon een trekker!

De Smart-Handling-functies zijn praktisch in het dagelijkse gebruik, vooral wanneer er stro hoog opgestapeld moet worden en er daarmee op plafondhoogte gewerkt wordt.  “De krachtreserves en eenvoudige bediening waren ook belangrijke items, In de zomer werken we met tijdelijke krachten, die weinig machine ervaring hebben”. Door zijn afmetingen heeft de verreiker duidelijk reserves en raakt hij niet zo snel aan zijn grenzen. Dat levert een hoger rendement en zorgt voor meer veiligheid.

De landbouwer waardeert de hef- en stootkracht van de Scorpion 9055 bijzonder. “We slaan ons graan ook in een hal op. Om daar effectief de hoogte te kunnen gebruiken, liften we met een grote laadschop het graan op. Daar komt de kracht van de Scorpion te pas!” Stefan Jakob heeft toch een punt van kritiek gevonden: “In deze prijsklasse zouden camera’s standaard moeten zijn.”

Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (11)

De bodem en tank zijn bekleed met een dikke staalplaat om ook in het terrein goed beschermd te zijn.

Onze samenvatting

Met de Claas Scorpion sturen de mensen uit Harsewink een echte prof een zwaar bevochten markt in. De vele uitrustingsmogelijkheden maken een echte overslag topper van de verreiker.

Systemen als de Smart Handling en Smart Roading maken het leven van de bestuurder eenvoudiger en verminderen de bedrijfskosten. In de verreiker zit veel know-how.Maar ook echt grote bedrijven zullen niet teleurgesteld zijn in de power van de Claas Scorpion 9055.

  • Krachtige motor
  • Uitgebreide hydraulica, laad- en rij-modi
  • Ruime cabine
  • Pendelcompensatie
  • Gereedschatsvak aan achterzijde niet vuil-dicht
  • Hoge prijs
Akkertest van de Claas Scorpion 9055 Agri Trader (10)

De 4Wd assen komen nu van Carraro. Op onze machine zat een 100% sper.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.