Leestijd: 9 minuten

Deze nieuwe vastekamerpers met een balendiameter van 125 cm en een geïntegreerde wikkelaar van new Holland hebben wij even goed getest. De bijzonderheid: de balen zijn in netten of folie te wikkelen.

Akkertest - De Roll Baler 125 Combi van New Holland (1)

Het balenformaat is typisch voor silage balen: 125 cm in diameter en 120 cm breed. Naast de Combi is er, met dezelfde maten maar met netbinding en zonder wikkelaar, de Roll Baler 135 . De 135 ultra maakt, ook met folie en wikkelaar, balen die een 10 cm groter diameter hebben. De invoer is 10 cm breder dan bij de 125 Combi.

Alle Roll Balers beloven stabiliteit, een hoge capaciteit en balendichtheid plus een efficiënte toevoer. Ze zijn een doorontwikkeling van de Noorse Orkelpersen en worden door New Holland gebouwd. De pers wordt via de vangmuil aangekoppeld of komt op een kogelkoppeling. De Roll Baler wordt aangedreven door een 540’er aftakas. De centrale aandrijving is vast, in het midden van de pers gemonteerd. Dat moet vermogensverliezen en de belasting van de componenten beperken.

Roll Baler 125 met 210 cm pick up

De opname van het gewas gebeurt met een 210 cm brede pick up met aangestuurde tanden. Die tachtig tanden zitten verdeeld over vijf rijen en voeren het voeder goed in. Een rollenneerhouder in de buurt van het onderste stootbord is nu standaard. Hij verhindert het opdrukken van de vloer bij het werken met een groot en compact zwad. Door deze opstelling houdt de berijder toch een goed zicht op de inname. De hoogteverstelling van de pick up gaat zonder gereedschap via de beide geleidewielen links en rechts. Zo kan de opnamehoogte snel en eenvoudig aan de oogstomstandigheden aangepast  worden.

Voor de pick up wordt het gras over de toevoerrotor van 470 mm diameter de pers in geleid. De tanden zijn van gereedschapsstaal (Hardox 500) en daardoor erg slijtvast. De tanden zijn 10 mm dik en W-vormig gemonteerd, dat zorgt voor een betere materiaalstroom en een goede verdeling over de volledige breedte van de balen en beperkt de mechanische belasting binnen de aandrijflijn. Deze constructie is overgenomen van de New Holland grote balen persen, waar hij zich al bewezen heeft.

Wat zou een silagepers zonder messen zijn? Onvoorstelbaar! Bij de Roll Baler 125 zorgen 20 messen van chroom vanadiumstaal voor goed gesneden gewas. Bij een rotorbreedte van 120 cm krijgen we zo een theoretische maailengte van 60 mm. De messen zijn hydraulisch in- en uit te zwenken en zijn per stuk tegen overbelasting beveiligd. Een groepenschakelaar is er echter niet. Als het, zoals bij hooi, niet zo fijn hoeft te zijn, kunnen er messen verwijderd worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

18 Perswalsen

Compacte balen worden gegarandeerd door 18 perswalsen met een doorsnede van 200 mm. Het meest agressieve profiel zorgt voor een goed begin van de baal. Hoe de pers het bij hooi of stro doet konden we na onze test in de silage niet controleren.

De perswalsen lopen in glijlagers. Voordeel: veel oppervlaktecontact met de as. Door de automatische smering kunnen additieven bij de gewasbehandeling zich nauwelijks in de lagers vastzetten. Dat geldt ook voor het sap uit de planten zelf. New Holland spreekt over een levensduur van 10.000 balen. Daarbij maken deze lagers het mogelijk de walsen van binnenuit eenvoudig te verwisselen, omdat ze niet op de assen geperst zitten. De lagers zelf zijn ook simpel te vervangen mocht dat nodig zijn.

De dichtheid van de persing wordt bepaald door een veersysteem. Het aangrijppunt en de voorspanning kunnen -helaas- alleen handmatig versteld worden mocht de verdichting van de balen niet kloppen. Het veersysteem houdt de achterklep gesloten. Als de baal te groot wordt, dan gaat de klep een beetje open en meldt de sensor dat de baal klaar is om gewikkeld te worden.

Op zoek naar een balenpers? Klik hier even.

Net of folie op de Roll Baler 125

Bij het binden heeft de gebruiker de keuze tussen net of folie. De net rollen kunnen tot 1.30 m breed zijn. Daarmee worden dan ook de randen van de balen mooi afgedekt. De binding gaat dan automatisch of met de hand. Achter de hoofdrol is nog ruimte voor een reserverol. Voor silagegebruik is er een nieuwe foliebinding waarmee de balen beter hun vorm houden en stabieler zijn. De bindfolie is van hetzelfde materiaal als de wikkelfolie. Door de combinatie van bind- en wikkelfolie zijn de balen strakker ingepakt dan met net en folie. Net en folie hoeven ook bij het voederen niet meer gescheiden te worden. De wikkelkosten moeten lager zijn omdat er minder lagen gewikkeld moeten worden.

Akkertest - De Roll Baler 125 Combi van New Holland (5)

Bijzonderheid van de pers: Er kan met net en met folie gewikkeld worden. Dat moet voor betere balen zorgen.

Een wikkelaar met twee satellieten

Als de balen met folie afgebonden zijn, gaat de klep open en komt hij op de wikkelaar. Daar beginnen de twee satelietarmen de 750 mm brede folie te strekken en de baal te wikkelen. De snelheid waarmee de satellieten om de baal draaien is hydraulisch te verstellen. De voorstrekking van de folie kan tot 70% zijn. Naar opgave van New Holland kan de pers 45-50 balen per uur maken. Praktisch is de seriematige camera, die het wikkelsysteem met de beide foliesnij-messen controleert. De rijder kan daardoor direct reageren bij een fout.

De Roll Baler 125 heeft eenvoudige bediening

De nieuwe terminal in de cabine is eenvoudig te snappen, maar nog niet ISOBUS compatibel. De instellingen zijn makkelijk te doen. De monitor is onderverdeeld in een informatie- en een menu veld. Dat beviel ons.

We hebben het meest op de automatische modus gereden. Als de baal klaar is, krijgt de bestuurder een signaal. Dan wordt er kort gestopt om te wachten tot het binden klaar is. Als dat gebeurd is, dan schuift de pers de baal automatisch op de wikkelaar en kan er verder geperst worden. Als de baal gewikkeld is, dan laat men hem op de gewenste plek achter. Dat deden wij handmatig. Zo konden de balen keurig naast elkaar neergelegd worden.

Akkertest - De Roll Baler 125 Combi van New Holland (10)

Erg eenvoudig onderhoud

Onderhoud is onder stoffige omstandigheden, maar ook bij de silage extreem belangrijk. Hier wordt de berijder ontzien. Alle lagers voor de perswalsen worden via de centrale smering voldoende van vet voorzien. De smering werkt alleen bij toerentallen boven de 400 tpm, dus niet bij leeg rijden met gereduceerd toerental. Dat is vet besparend. Die centrale smering is zeker bij glijlagers, zoals die voor de walsen gebruikt worden, zinnig. Zo lopen ze nooit droog als tijd voor onderhoud ontbreekt.

Alle kettingaandrijvingen zitten aan één kant, dus de aandrijving is altijd overzichtelijk. Praktisch: Als de klep opengaat om de baal uit te werpen, dan wordt kort de kettingsmering geactiveerd. Zo lopen ook de kettingen nooit droog. Dat garandeert weinig slijtage en hoge standtijden. Prima is dat de perswalsen eenvoudig van binnen uit te demonteren zijn. Zouden er onverhoopt vreemde voorwerpen in de persruimte komen, dan is reparatie geen ramp.

Onze indruk van de New Holland Roll Baler 125

De pers maakt een solide indruk. De W-rotor verdeelt het gewas regelmatig over de breedte van de baal. ‘Zoekend’ rijden om bulterige balen te voorkomen hoeft niet meer. De balen komen gelijkmatig geperst en met scherpe kanten uit de kamer. De automaat werkt prima en ontlast de berijder. De standaard camera op de wikkelaar is top! Zo hebben we  alles onder toezicht. Dat is geen luxe, maar zorgt voor een effectiever gebruik en gegarandeerd snel ingrijpen.

De prestaties voor silagewerk zijn passend. Juist ook bij die inzet is de foliebinding zinvol. Waar de uiteinden van balen altijd voldoende gewikkeld zijn, dreigt er altijd luchtlekkage aan de ‘cilinderwand’. Hier zijn nu zelfs met maar een paar lagen met de wikkelaar een goede lucht afsluiting voor goed silerende balen. En het scheiden van net en folie bij het voeren hoeft ook niet meer. Het afvoeren van de verpakking wordt makkelijker. En hoe de pers het op hooi of stro doet? Dat zien we later wel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een snel overzicht

  • Baaldoorsnede: 125 cm
  • Baalbreedte: 120 cm
  • Pick up breedte: 210 cm
  • Vaste kamerpers met  18 perswalsen en 20 messen
  • Balenbinding met net of folie
  • Geïntegreerde wikkelaar met 2 satellieten voor 750 mm breed folie
  • Minimaal tractor vermogen: 110 pk/ 82 kW

Technische gegevens New Holland Roll Baler 125

Roll Baler 125 Combi
Balendiameter 125 cm
Balenbreedte 120 cm
Minimaal trekkervermogen 82 kW/110 pk
Breedte pick up 210 cm
Aantal pick up tanden 80
Rol omlaaghouder Standaard
Rotor diameter 470 mm
Rotortandbreedte 10 mm
Aantal messen 20
Balencompressie Perswalsen
Diameter perswalsen 200 mm
Aantal perswalsen 18
Aanpassing verdichting Veren
Netbinding Net of folie
Netbreedte 130 cm
Wikkeltafel Standaard
Aantal folie wikkelaars 2
Balenproductie 40-50 st./u
Assen Tandem
Banden 500/50 R 17
Leeggewicht 4.500 kg

 

Akkertest - De Roll Baler 125 Combi van New Holland (12)

De glijlagers van de perswalsen worden automatisch gesmeerd. Dat zorgt voor een hoge stand tijd van de lagers.

Goed om te weten – lof en kritiek

Aanbouw: De ronde balenpers is in de trekmuil of op de kogel te trekken. De pers wordt met 540 tpm vanaf de PTO aan gedreven. De trekker moet load-sensing compatibel zijn. Naast de drie aansluitingen voor de load-sensing zijn nog 3 EHR’s nodig.

Bediening: De bediening over de terminal gaat snel en simpel. Op de automatische modus vindt de berijder rust en de pers- en wikkelprestaties zijn goed. De opnamehoogte van de pick up wordt door het verzetten van de steunwielen geregeld. De persdichtheid regeling is mechanisch, met een veer.

Persen: De pers met zijn W-vormige rotor vreet zich goed in. De balen zijn stevig en mooi scherp gekant. De foliebinding gaat snel en foutloos.

Wikkelen: De wikkelaar met twee armen kan de folie tot 70% voorstrekken. Het wikkelen zelf gaat goed. Dankzij de foliebinding is er voor de balen minder wikkelfolie nodig om de balen luchtdicht te verpakken.

Onderhoud: Door de centrale smering voor de glijlagers en de automatische kettingsmering wordt de onderhoudszorg geminimaliseerd. De glijlagers bij de perswalsen zorgen in geval van nood voor een snelle mogelijkheid tot uitwisseling.

Algemene indruk: Dankzij de foliebinder is de Roll Baller 125 Combi ideaal voor silage voorbereiding. Robuuste lagers en automatische smering beloven een hoge stand tijd. Stoptijden tellen nauwelijks omdat er bijna niets handmatig gesmeerd hoeft te worden.

De balen zijn compact geperst en hebben een mooi scherpe vorm. Daar zorgt de W-rotor met zijn 20 chroomvanadium messen voor. Met vol automatische bediening kan de berijder zich geheel concentreren op het rijden en neerleggen van de balen. Alles in een nieuwe prof voor de ronde balen silage.

Deze diashow vereist JavaScript.

Uit de praktijk

David Neudeck is landbouwmachinemonteur en heeft met twee partners een loonwerkbedrijf in Franken. De Combi 125 werd in de herfst van 2013 als demo-machine gekocht. Naast grassilage en akkervoer met luzerne werden er ook nog silo maisbalen geperst. Daarvoor werden alleen de stelwielen voor de pick up hoger gezet en werd in de silohal de mais met de pick up opgenomen, geperst en gewikkeld. Volgens Neudeck gaat dat prima.

Bij de grassilage werd er, vaak onder ongunstige omstandigheden met weging, vochtig gewas geperst. Hier deed, net als bij meer gewas, de Combi zijn werk probleemloos. Alleen liepen de wikkelaars tegen hun grenzen aan waar de pers nog vermogen over had. Volgens New Holland is de wikkelaar nu sneller geworden.

De bediening van de terminal is eenvoudig. Pick up, pers, netbinder en wikkelaars hebben storingsvrij gewerkt. Met folie zijn nog geen balen gewonden. Nadelig vindt David Neudeck de strooiverliezen die speciaal optreden als de balen op de wikkelaar worden geschoven. Om dat te compenseren rijdt de ondernemer altijd even terug om het gevallen materiaal weer op te pikken. Ook de aangeschroefde flankdelen vindt Neudeck storend, zeker omdat er veel materiaal achter blijft hangen. Maar de camera, die ook ’s nachts goed werkt vindt hij fantastisch.