Leestijd: 10 minuten

In de strohandel heeft zich een keiharde concurrentiestrijd ontwikkeld, waarbij hoge technische eisen worden gesteld. Precies voor die sector heeft Krone de HDP II ontwikkeld, die zelfs doorgewinterde veteranen enthousiast maakt en het uiterste van de grootste trekkers vraagt.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (22)

90/60/90 waren de ideale maten van gisteren. De nieuwe droommaten zijn 2,40/1,20/0,90, en dat bij een gewicht van krap 500 kilo. We hebben het dan niet over de nieuwste trends op modegebied, maar over de Krone BiG Pack 1290 HDP II. Die perst namelijk balen in dit droomformaat. Tot 149 stuks per uur.

Daar is een hoop complexe techniek voor nodig. In praktijk werkt die prima, want daarvan konden we ons in de zomer van 2014 overtuigen. Zelfs een defecte blower over de binders hield de BiG Pack niet tegen. Maar daarover later meer.

Beginnen we aan het begin

De pick up. Easyflow zorgt daar voor het naar binnen halen van de buit. Bij de 1290 HDP II zorgt de nieuwe, actieve pick up daarvoor. Hij werkt zonder curvebaan en heeft een actief aangedreven toevoerwals voor een nog betere stro opname. Dat hebben we in de praktijk gemerkt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op een breedte van 2,35 m zitten totaal vijf tandrijen. De afstand tussen de tanden is 55 mm. Naast de actief aangedreven toevoerwals zorgen ook de aan de zijkanten gemonteerde wormwielen er voor dat het oogstgoed betrouwbaar het perskanaal ingaat.

De Active Pick up is standaard voorzien van een rollen neerhouder. Die vermindert het opdrukken bij dik zwad van de 12 m dorsmachine, ook tijdens sneller rijden. Het geheel is tevens op diepte instelbaar. Ook de instelling gaat eenvoudig. De neerwaartse druk van de rollenneerhouder en de pick-up zijn met trekveren te verstellen. De werkhoogte van de neerhouder wordt zonder gereedschap met kettingen geregeld. Dat resulteert er in dat de pick up erg rustig loopt, ook bij een dik zwad en zeker op hogere snelheden.

Pittig: Krone X-Cut

De Krone X-Cut snijrotor zorgt voor een goed resultaat. Hij brengt het oogstgoed theoretisch met 26 messen op 44 mm. De X-Cut is flexibel. Als een loonwerker snel op klantwensen moet reageren, dan kan er alleen door de messengroep schakeling zonder- of met het halve aantal messen gewerkt worden. Met de halve set wordt er gemaaid op 88 mm, zonder messen natuurlijk helemaal niet.

De V-vormig geplaatste tanden zijn voorzien van brede Hardexbescherming en hebben lange standtijden. Als de messen versleten zijn of uitgebouwd moeten worden, dan zijn de gedeelde messencassettes hydraulisch uitzwenkbaar en aan twee zijdes uit te nemen.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (1)

Op hoge snelheden vlak boven de bodem werken, dat geeft altijd het risico van aanvaringen met vreemde objecten. Daarom zijn alle messen apart verend beveiligd. Als de druk te hoog wordt, wijken de messen uit om vervolgens terug te veren.

De pick up en de maairotor worden met een korte snaar aangedreven die bij blokkade van de machine direct uitschakeld. Ten opzichte van het vorige model is de rotor trouwens 30% groter geworden.

Variabele voeding voor de Krone Big pack

Belangrijk voor het maken van erg de compacte balen die kenmerkend voor de HDP II zijn, is het variabele vulsysteem (VFS). Dat moet de voordelen van constante- en hoeveelheidsafhankelijke toevoersystemen combineren en zelfs niet beïnvloed worden door de dikte en vorm van het zwad.

Het systeem werkt in vier stappen. Het VFS werkt met vier rapers die het gewas al in het voorkanaal, voor het perskanaal, comprimeren. Tot op dat moment wordt de toegang tot het perskanaal nog afgesloten.

Als het toevoerkanaal vol is, dan wordt de toegang tot het perskanaal vrijgegeven. Daarbij wordt ook een koppeling vrijgegeven, waardoor de beweging van de toevoerrapers verandert. Die voert het oogstgoed nu de perskamer in, in plaats van het verder te comprimeren in het aanvoerkanaal.

Als alle voor verdichte massa in het perskanaal van de Krone BiG Pack is verdwenen begint de cyclus opnieuw. Dan begint het eigenlijke werk in het perskanaal. De perskracht van de twee zuigers wordt constant door twee sensoren bewaakt. De verkregen data worden constant met de gewenste data vergeleken. Bij te grote afwijkingen kan de druk op de perskleppen bijgesteld worden.

Die bovenste- en zijdelingse perskleppen worden in totaal door zes hydraulische cilinders aangestuurd. De perskrachtregeling heeft zijn eigen hydraulische oliehuishouding. Daarvoor is een voorraad van 15 liter olie aanwezig die de balenpers onafhankelijk van de tractor maakt. De oliepomp wordt door de hoofdas aangedreven.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (7)

In vorm gehouden

Bij het vermogen en de doorvoer van de HPD is het niet vanzelfsprekend dat alle balen identiek zijn. Dat dat toch zo is, komt gedeeltelijk door de nieuwe, veerbelaste geleide/drukplaten. Die houden bovenin en aan de zijkanten van het perskanaal de recent ingevoerde lagen in model. Dat garandeert een gelijkmatige vulling van de Krone BiG Pack.

Om ook de lengtes gelijk te houden meet op de Krone BiG Pack HDPII een sterrewiel de lengte van de balen om die te vergelijken met de in de terminal ingegeven waarde. Na gedane arbeid kan de achterste baal hydraulisch uitgestoten worden of kan door het omsteken van een bout het hele perskanaal geledigd worden.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (15)

Alles in orde

Om de persactie te beginnen, moet de massa eerst in de meest ware zin van het woord aan het draaien gebracht worden. Het in de HDP II gemonteerde vliegwiel weegt meer dan 600 kilo. Maar omdat alle delen een aanlooptraject hebben, heeft de HDP II standaard een hydraulisch starthulpje dat het vliegwiel naar 300 tpm brengt. Dan pas wordt de aftakas van de trekker ingeschakeld. Dat is sparend voor alle techniek.

De tussenbak, die op de dissel zit, is zo gepositioneerd dat de aandrijfas horizontaal loopt. Hij verandert ook het toerental van de pers naar 1.180 tpm bij een toerental van 1.000 van de aftak as.

Onder bepaalde oogst omstandigheden, of om diesel te sparen, kan de pers ook met 800 tpm gereden worden. Bij 1.000 tpm krijgt het persstempel 45 zuigerslagen per minuut. Bij gereduceerd toerental zijn dat er 36.

In plaats van kettingen en breekpennen gebruikt Krone consequent aandrijfassen en transmissie overbrenging. Desondanks loopt de Krone BiG Pack HDP II extreem rustig en zonder te schommelen.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (5)

Er is wel een verschil in aandrijving tussen het snijwerk en de verzamelaarsfuncties. Bij de snijwerkpers worden de rotor en pick up apart met een snaar overbrenging ingeschakeld. Aan de raperversie gebeurt dat met een aandrijfas, die vanaf de transmissiekast direct naar de pick-up gaat. Door de snaar aandrijving wordt de snijrotor altijd met vertraging ingeschakeld. Dat scheelt een hoop energie bij het starten. Bij de machines met de collectors is de maairotor niet aangebouwd. Dat scheelt veel massa. De machine kan er direct door aanlopen.

Acht op een rij

De knopers zijn een belangrijk deel van het persen. Bij de Krone Big Pack HDP II gebruikt Krone een knoopsysteem met acht dubbele tellers. Dat aantal is alleen al vanwege de hoge dichtheid nodig om de balen bij elkaar te houden. Krone heeft een patent op dit systeem.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (11)

In tegenstelling tot de enkele knopers worden constant boven- en onderdraden toegevoerd. Die worden per baal aan de einden met elkaar verknoopt. De draad die tijdens het begin van het persen aangeknoopt wordt en tijdens het proces steeds verder naar achteren gaat, wordt met een spansysteem onder de baal en aan het einde van het persen weer naar boven geleid, en daar met de andere draad die boven op de baal ligt, verknoopt.

Het is gecompliceerd, maar biedt voordelen.

Tijdens het persen blijft de draad zo feitelijk laag belast. Dat zorgt zeker bij deze hoog verdichte balen voor een betrouwbaarder resultaat. Ook goed voor de betrouwbaarheid van de omwikkeling: de drukluchtleidingen naar alle knooppunten, die de zaak daar, ritmisch blazend, vrij van stof en kaf houden. De werklucht daarvoor komt van de trekker.

Optioneel is er een reinigingsventilator voor het segment voor de knopers. Tijdens onze test liep die ventilator een poos niet mee. Ondanks de slechte reiniging bleven de knopers betrouwbaar hun werk doen bij snelheden tot bijna 20 km/u.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (10)

Geen vrije avonden meer voor de Krone Big Pack

De hydraulisch uitzwenkbare garenkasten van de HDP II zijn toppers! Het systeem maakt niet alleen het vullen makkelijker, maar ook het onderhoud en de schoonmaak worden er veel eenvoudiger door. De kasten hebben plek voor 54 spoelen garen. Op de balenglijbaan is er optioneel een kast voor nog tien, of als de gereedschapskist thuis wordt gelaten, 12 spoelen. Dat zijn al met al 66 spoelen. Zelfs met het hogere garengebruik van de HDP II is dat goed voor ruim 1.600 balen!

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (8)

Helemaal op ISOBUS

Qua bediening zet Krone helemaal in op ISOBUS. Als instap op bedieningsgebied is er de Delta-terminal, Krone’s eigen touchscreen met een kleurenmonitor. Naar gelang de trekker kunnen hier ook functies over genomen worden, zoals bijvoorbeeld het automatisch sperren van de vooras.

Wie meer wil, bestelt gewoon de bekende CCI terminal. Die heeft alles wat ISOBUS biedt. Vooral het digitale datamanagement is er erg veel simpeler op geworden. Zo zijn de opbrengstdata voor de boekhouding op te slaan, en is er akkernavigatie.

In de meest uitgebreide uitvoering kunnen de data van de balen naar gewicht, vochtigheid en akkerlocatie opgeslagen worden en draadloos naar huis gestuurd worden voor de eindafrekening. Krone biedt deze optie al geruime tijd aan onder de naam Ican en richt zich er gericht mee tot de loonwerkers.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (18)

Volwassen postuur

De gestegen prestaties en de hoge doorloop moet de pers natuurlijk wel vol kunnen houden. De BiG Pack HDP High Speed, de directe voorganger van de HDP II, woog tot 12,6 ton. In vergelijkbare uitvoering weegt de HDP II meer dan 14 ton. Het perskanaal is versterkt om de verhoogde perskracht aan te kunnen. Twee knopers meer, meer garen voorraad, alles draagt tot het hogere gewicht bij.

Daarbij geeft Krone de keuze uit vier soorten banden in drie breedtes (560, 620 en 710 mm). Met de grootst mogelijke banden 710/50 R26,5 is de HDP echter 3,19 m breed en breedte vergunning plichtig. Met de 620’ers blijft hij onder de drie meter.

Het ontwikkelingswerk dat Krone de afgelopen jaren heeft gedaan is enorm. Maar het heeft zich geloond. De HDP II voldoet aan de hoogste eisen van de strokoningen.

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (17)

Technische gegevens

Pick-up: EasyFlow Active, 2,3 m breed, vijf rijen tanden, 55 mm tussen de tanden, actief aangedreven toevoerwals, zijdelingse wormwielen, rollen neerhouder en diepte begrenzing standaard, pendel tastwielen.

Maaigedeelte: X-Cut, 26 messen in twee cassettes, rotor met Hardox opzetstukken, hydraulisch uitzwenkbare messen kamer, messengroep schakeling 0-13-13-26. Messen per stuk gezekerd.

Perskamer: Variabel vulsysteem (VFS) 3 collectioners, 1 toevoer rotor, 1 stopper, elektronische lengtemeting, 600 kilo vliegwiel, hydraulische aanloophulp, directe aandrijving van de componenten.

Maten en gewichten: Kanaalbreedte en hoogte: 1,2 x 0,9 m, balenlengte 1-3,2 m, breedte 2,9 m, lengte 9,05 m (transport), hoogte 3,7 m, gewicht 14- max. 15,8 ton, dubbel knoopwerk, max. 54 rollen garen, 45 perspulsen/min (36 bij 800 tpm).

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (19)

Onze samenvatting

De Krone BiG Pack 1290 HDP is door en door een machine voor vaklui. Hij is duidelijk voor loonwerkers bedoeld die zich op de complete strohandel richten en heel strak calculeren. De doorloop is indrukwekkend. Krone bereikt het hoge prestatieniveau met complexe techniek met acht dubbele knopers en een variabel vulsysteem dat het stro al voor de perskamers samen drukt.

Ondanks alle high-tech vertoont de HDP geen diva gedrag. Tijdens onze test werkte hij zelfs met een haperend reinigingssysteem voorbeeldig. Details als de hydraulische aanloophulp zijn materiaal sparend.

De hydraulisch uitzwenkbare garenkasten (standaard) verhogen het comfort bij vullen en onderhoud. Met een basisprijs van circa €260.750 is de pers ook prijstechnisch een topper. Het gewicht van tot 15,8 ton brengt ook bij trekkers uit de 400 pk klasse op vlak land en bij hoge snelheden het schuim op de flanken.

  • Extreem hoge doorvoer
  • Compacte en gelijkmatige balen
  • Omvangrijke managementsoplossingen via ICAN
  • Rustige loop door directe aandrijving
  • Hoge prijs
  • Beperkt inzetbaar door zijn afmetingen

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (6)

Uit de praktijk – Europa dekkende strohandel

Akkertest Krone BiG Pack 1290 HDP #prestatiedrang - Agri Trader testrapport (23)

Arjo van der Zee, Verschoor handel en logistiek BV

De Nederlandse Verschoorgroep heeft een lange geschiedenis in de strohandel. Ook handelt de groep in organische meststoffen en paddestoelsubstraat. Bij de stro- en hooioogst neemt Verschoor na het dorsen de volledige oogstketen voor zijn rekening: persen, ruimen, opslaan en transporteren, en dat door heel Europa. I

n Duitsland opereert men al vanaf midden jaren 90. In Oschersleben heeft Verschoor bovendien sinds 2008 een installatie voor het palletiseren en stro hakselen.

Arjo van der Zee coördineert de oogst- en logistiekketen in Oscherleben. Tijdens de oogsttijd draaien daar tot 17 persen. ”We werken bijna uitsluitend met Krone persen” verklaart Van der Zee. Er zijn afspraken met meer dan 100 landbouwers in de regio. Van ruim 8.000 ha worden er per seizoen 60.000-80.000 balen gehaald. Daarbij is de planning essentieel om de landbouwers tevreden te houden.

Dan aarbij is hoog presterend, betrouwbaar materieel nodig. “We zijn altijd bezig de hele oogstketen te optimaliseren, daar hoort ook een betere benutting van opslagruimte en de transportketen bij. Daarbij  kunnen we niet om compactere balen heen” legt Van der Zee verder uit. “Krone stond altijd open voor onze vragen en doet dat nu nog. Natuurlijk had ook de nieuwe BiG Pack HDP II kinderziektes, maar dat is normaal. Maar de service van Krone heeft ons nog nooit teleurgesteld. Intussen zijn de machines probleemvrij en betrouwbaar.

Volgens Van der Zee presteert de HDP II ruim 100% meer dan de HDP’s van de eerste generatie. “De balenpersen van Krone en de Krone service zijn hoekstenen onder ons succes!

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.