Leestijd: 7 minuten

De T-serie van John Deere hoort tot de grootste schudmaaidorsers die er te koop zijn. Wat de voordelen van deze machines inclusief updates zijn, hebben we in praktijk getest.

Akkertest van de John Deere T-serie schudmaaidorser (1)

Al in de zomer van 2013 werden de nieuwelingen voor het oogstseizoen voorgesteld. We hadden de mogelijkheid de nieuwe ontwikkelingen op een demo versie model T670i met zijn PremiumFlow maaibord te testen. Met de presentatie van de nieuwe cabines (Delux en Premium) voor het oogstseizoen van 2012 was het rijcomfort van de T serie al duidelijk verbeterd). Niet alleen door het goede zicht naar voren en in de graantank, maar ook omdat er aanzienlijk meer ruimte kwam voor bestuurder en bijrijder.

Nu werd het tijd de verdere eigenschappen van de T-lijn schudmaaidorser aan te  scherpen. Bij deze modellen werd gefocussed op de verliescontrole, het verbeteren van de prestaties door interactieve maaidorserbewaking en een  verbetering van de dorsprestaties door een andere separatorkorf en een verbeterde productreiniging.

Voor onze rijtest werd deze schudder T670i uitgerust met een hoogrendements PremiumFlow-maaibord. Daarmee is de machine een heel goede voor loonwerkers en landbouwers die op hoge effectiviteit insteken, maar die ook veel waarde hechten aan de korrelkwaliteit.

Akkertest van de John Deere T-serie schudmaaidorser (3)

De PremiumFlow maaibord 630 met een werkbreedte van 9,15 m transporteert het gewas betrouwbaar met de aren naar voren.

De 9,15 meter brede voor opbouw waarbij het gewas actief wordt getransporteerd van de messenbalken naar de invoervijzel zorgt er voor dat het gewas met de aren vooraan het dorsgedeelte worden ingevoerd zodat het dorsen optimaal gaat, ook bij een hogere rijsnelheid.

Door de verhoogde achterwand worden de graanverliezen aan het maaibord erg verminderd. Door de schuine productaanvoer via de dorstrommels en de getande separator tot aan het schudden aan toe wordt het materiaal breed uitgespreid getransporteerd.

Het dorsen zelf kenmerkt zich door de hoge omlighoeken van de dorstrommel en de separator. De nieuwe verliesbewaking die vanaf deze campagne beschikbaar is voor de W en de S is een stap voorwaarts in de maaidorser technologie. Een nieuwe digitale processor informeert de bestuurder nauwkeuriger over graanverlies. De resultaten van de metingen worden getoond op de VisioTrac display. Met deze informatie kan de bestuurder door de diverse instellingen aan te passen de prestaties van de schudmaaidorser optimaliseren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nuttige elektronica op de T-serie schudmaaidorser van John Deere

De nieuwe, interactieve programmering via de IME is een merkbare belastingvermindering voor de bestuurder. Met de voorstellen die de maaidorser ons bij deze test heeft gedaan waren we doorgaans tevreden. Zowel de beschikbaar gestelde optimaliseringsmaatregelen als de mogelijke oogst strategieën zijn ons zeer goed bevallen en lieten bijna geen wensen over.

De bediening van het systeem via de in de armsteun opgenomen display is voor de gebruiker bijzonder prettig, zeker wanneer het zoals op onze machine om een touchscreen gaat. Maar één puntje van kritiek: In de  software kunnen maar twee talen opgeslagen worden, maar dat mag in praktijk geen probleem opleveren.

Akkertest van de John Deere T-serie schudmaaidorser (6)

Verschillen bij het stro

Wie bij de interactieve maaidorserinstellingen zijn zwaartepunt op het stro legt, die wordt ook overtuigd door het nieuwe stromanagement van de T-serie. De  techneuten van John Deere hebben de kafverdeler en glijbaan van deze schudmaaidorser opnieuw vorm gegeven.

Het resultaat op de akker mag gezien worden. Het kaf wordt bij een passende instelling gelijkmatig over de hele werkbreedte van de maaidorser verdeeld en is niet op het zwad van het te oogsten stro te vinden. Ook bij het oogsten van mais is er een tevredenstellend verdeelbeeld van de oogstresten. Maar dan moet de berijder wel de draaisnelheid van de strooischijven beperken.

Akkertest van de John Deere T-serie schudmaaidorser (7)

Het maaibeeld op de akker bevalt ons minder. Het golfpatroon blijft bestaan. Volgens de fabrikant verhelpt kalibreren dat.

De bedrijfskosten in beeld

Met een verbeterde kwaliteit van de korrelopbrengst en een grotere doorvoer kan de opbrengst van de korenoogst groter worden. Als dan ook nog de kosten aan de maaidorser omlaag kunnen, dan wordt de winst nog groter. De in onze machine gemonteerde, optionele, ProDrive transmissie heeft daarbij een toerentalmanagement, dat het motortoerental naar belasting elektronisch regelt. De al in eerdere tests opgedane positieve ervaringen met dit systeem kunnen we hier weer bevestigen.

Over de actuele stand van zaken bij de motorbelasting worden we door de prestatieindicator in de cabine geïnformeerd. Een staafdiagram laat de motorbenutting in kleur aan: groen voor 35-100% belasting, geel voor 101-110% en rood voor 111-114% motorbelasting.

Naar gelang de afstand die de schudmaaidorser over de weg aflegt, zijn er met het automatische toerenmanagement voor te programmeren besparingen te behalen. Zo draait de motor alleen bergopwaarts met vol vermogen en toptoerental. Op vlakke- of zelfs aflopende bodem gaan vermogen en toerental omlaag. Dat resulteert in een besparing op de bedrijfskosten.

Wat er nog te zeggen is: De i-versie met de drie modulen AutoTrac, HarvestSmart en HarvestDoc levert waardevolle data voor een succesvol management. De drie versnellingsbak, die het de berijder mogelijk maakt de voorkeuzes vanaf de rechter armsteun te doen, heeft zich in praktijk al bewezen.

Akkertest van de John Deere T-serie schudmaaidorser (9)

Om het residu van zwaar voorwerk te kunnen verwerken zijn de kaf verdeler en -glijbaan opnieuw vorm gegeven.

In een oogopslag

De T670 is een veelzijdige en sterke schudder met een indrukwekkende doorvoer.

Met de interactieve maaidorserinstelling IME kunnen zelfs weinig geoefende bestuurders meer presteren. Het verbeterde stromanagement past zich aan, aan de goed presterende PremiumFlow voorbouw. De optioneel verkrijgbare ProDrive transmissie maakt zich in de praktijk waar.

Optimalisatie van de schudmaaidorser met één druk op de knop

Met de interactieve maaidorser instelling IME biedt John Deere een elektronische oplossing aan, die het prestatieniveau van de maaidorser de hele dag lang op een hoog peil houdt en de bestuurder ontlast. Die elektronica is bij de S en T series al standaard en kan voor de W series als extra besteld worden. Om het systeem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken is het in de arm steun display in de cabine  opgenomen.

De software van de IME werkt voor de optimalisatie van het maaidorsproces gelijktijdig met verschillende parameters. Zo worden de instelling van de dorser, de restkorrelafscheiding en de reiniging meegenomen naar wens van de bestuurder.

Om de verliezen te minimaliseren en zowel de kwaliteit van de korrels en het stro te optimaliseren biedt de IME een aantal verschillende oogst strategieën plus de keuze uit één of meerdere voorkeursoptimalisaties. De prioriteiten in die velden moeten door de bestuurder aangegeven worden in hun afzonderlijke parameters. De keuzes daarin zijn: korrel verliezen, korrelbeschadiging, de verontreiniging van het graan, en de kwaliteit van het stro. De te optimaliseren gebieden worden op de armsteundisplay, die naar keuze met een touchscreen kan worden uitgerust getoond.

De IME is eenvoudig te bedienen. Bij het aantippen van de separate functies wordt op het beeldscherm de achterliggende informatie getoond en welke voorkeuzes er ingesteld zijn. Als de berijder dan de parameters invoert, dan berekent de software welke instellingen hoe geoptimaliseerd kunnen worden en geeft die berekende actuele aanbeveling op de display aan.

Als de maaidorser daarmee aan de slag mag, moet de bestuurder ze bevestigen. Na verandering van de instellingen vraagt de software of de nieuwe instellingen naar tevredenheid zijn of dat er nog meer verbeteringen gevraagd zijn. De berijder kan direct op veranderingen reageren en blijft onafhankelijk van de vooraf in geprogrammeerde optimaliseringstrategieën van de software.

Akkertest van de John Deere T-serie schudmaaidorser (5)

De vallende kaf wordt mooi verdeeld over de hele werkbreedte van de machine. Er is een zijwind compensatie zodat het kaf niet in het staand gewas komt.

Technische  gegevens

Motor & transmissie John Deere PowerTech Plus, variabele turbolader, lucht/lucht interkoeler.
Cilinders 6
Cilinder inhoud 9 l
Nominaal vermogen 278 kW/378 PK
Max. vermogen (ECE R120) 317 kW/431 PK
Nominaal toerental 2.200 tpm
Transmissie  (standaard/optioneel) 3 Versnellingen, Elektr./ProDrive
Dors deel
Dorstrommel doorsnee 660 mm
Dorstrommel breedte 1.670 mm
1e separatortrommel doorsnee 660 mm
2e separatortrommel doorsnee 400 mm
Totaal actief separatie oppervlakte 3,36 m²
Schudders
Aantal 6
Lengte 3,25 m
Aantal trappen 7
Schudder oppervlakte 5,4 m²
Maten en gewichten
Leeggewicht,  zonder maaibord en hakselaar 15.350 kg
Minimale breedte 3.500 mm
Lengte, zonder maaibord, met hakselaar 9.000 mm
Graantank inhoud 11.000 l
Dieseltank inhoud 800 l

 

Lof en kritiek

PremiumFlow maaibord: Het transport van het gewas van de messenbalk naar de opvoerelevator beviel ons erg goed. Helaas moesten we bij de test weer het bekende golvende maaibeeld vast stellen.

De interactieve besturing IME: De optimering van korrel en stro kwaliteit kan door de IME ook goed door ongeoefende rijders goed bereikt worden. De elektronica is in de (touch screen) display opgenomen.

Stromanagement: De kafverdeling werkt betrouwbaar over de hele werkbreedte. De omzetting van tarwe naar mais gaat letterlijk in een handomdraai.

ProDrive transmissie: De uitgebreide uitrusting van deze transmissie optie en de volautomatische snelheidsregeling hebben ons overtuigd.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.