Leestijd: 9 minuten

Weet u wat de sleutelaktie in de hakselketen is? Inderdaad: het vastrijden. Want een goede kuil hangt af van de verdeling en verdichting. En wielladers worden in dat opzicht steeds populairder. JCB biedt de 435S Agri aan. Die hebben we beter bekeken.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-6

Op de Agritechnica van 2013 stelde bouw- en landbouwmachinefabrikant JCB vijf nieuwe, speciaal voor de landbouw bedoelde modellen wielladers voor. JCB liet daarmee zien dat ze de landbouwers niet alleen als klanten hebben ontdekt, maar dat ze die ook serieus nemen.

Dat is niet voor niets. Want zeker in combinatie met een biogasinstallatie kan een wiellader een perfecte combinatie zijn. Maar ook in de dienstverlening door loonwerkers is er steeds meer vraag naar wielladers. Dat was voor ons reden genoeg om het topmodel, de 435S Agri de silo in te sturen om te verdelen en vast te rijden.

Twijfel – welk voertuig hoort er in de silo?

Het antwoord daarop geeft in praktijk net zo’n discussie als over de opvang van asielzoekers. Feit is dat steeds meer praktijkmensen wielladers gebruiken bij het verdelen en verdichten. Ze waarderen de duurzaamheid, betrouwbaarheid en overzichtelijkheid van de ‘bouw machines’.

Af fabriek bieden daarom steeds meer fabrikanten speciale oplossingen voor de landbouwers aan. Bij wielladers is er daarbij een basale keuze tussen twee soorten. Machines met een hydrostaat of een omvormer.

Hydrostaat machines zijn bekender en hebben de volgende voordelen: De snelheid kan beter geregeld worden en de inbouwlocatie van de componenten is vrij. Naar gelang hun prestatieklasse is een voorgebouwde laadbak of lepels bij een groter wordende silohoogte moeilijker.

Door hun slechtere krachtoverbrenging komen ze klimvermogen te kort en hebben ze een langere aanloop nodig om de silage te verdelen. Wielladers waren immers eigenlijk voor het lasten te tillen en van A naar B te brengen bedacht, en niet om te duwen. Niet om te trekken ook, en dat wordt dan duidelijk.

Bij onze testkandidaat, de JCB 435S gaat dat allemaal anders. Met zijn transmissie wil hij de beschreven zwakke punten compenseren. Daarvoor heeft hij een hydro-dynamische-koppelomvormer.

Dat betekent dat de krachtoverdacht op nullast toerental ontkoppeld is tussen de motor en de transmissie. Als het toerental stijgt, dan verandert de oliestroom op de koppelomvormer. Daardoor wordt de overbrenging een feit. Om die nog te verbeteren kwam er ook nog een overbruggingskoppeling bij.

Maar wat betekent al die theorie in praktijk? Tijdens onze test hadden we geen problemen om grote hoeveelheden kuilgoed te verwerken. Maar daar over later meer.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-14

Onder de kap van de JCB: Cummins en ZF

Een Engelse machine, een Amerikaanse motor en assen en de transmissie uit Duitsland. De 435S gebruikt bewezen goede componenten.

Beginnen we met de motor. De 6,7 liter grote Cummins levert 171 kW/230 pk bij 2.000 tpm. Zijn maximale koppel van 949 Nm ligt al op 1.600 tpm. Super! De motor is conform Tier 4 interim door een dieseldeeltjesfilter (DPF) en een diesel-oxidatiekatalysator (DOC) en een uitlaatgas-retoursysteem. Dat eerste moet volgens Cummins na 5.000 draaiuren verwisseld worden.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-16

De regeneratie kan met een druk op de knop wat verzetten als er in een brandgevaarlijke omgeving gewerkt wordt.

De maximale toerentalbegrenzing is handig. Met een druk op de knop wordt de motor op max. 1.800 tpm begrensd (anders zijn dat er 2.200). Wie geen zwaar werk te doen heeft, maar wel een wat zware gasvoet bespaart hier diesel. Overigens: Als gedurende 30 sec. geen functie van de lader bediend wordt, dat zet de JCB het toerental terug naar een besparende 700 tpm op nullast.

De ZF 6 WG 210 transmissie werkt ook brandstofbesparend. Hij heeft zes versnellingen, die door verdraaien van de knipperlichtshendel, links naast het stuur te selecteren zijn. Dat is wat ongewoon, maar omdat er hoe dan ook maar weinig geschakeld wordt en de rechterhand meestal in de buurt van de joystick zit, kan het schakelen prima met de linkerhand gedaan worden.

De transmissie heeft verschillende automatische modi. Zo kunnen alle zes versnellingen tot de maximale snelheid van 40 km/u automatisch doorgeschakeld worden. De bepaling van de eindsnelheid gaat dan met het rijpedaal.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-4

Wegrijden op deze wiellader gebeurt in de tweede versnelling. De eerste en tweede versnelling liggen op dezelfde keuze positie van de sector en er kan per knopdruk op de joystick tussen die twee op- of neer  geschakeld worden. Er kan ook voor gekozen worden de automaatfunctie te deactiveren om handmatig te schakelen.

Zoals al gezegd heeft de JCB 435S een hydraulische koppelomvormer. Dat maakt een soepel wegrijden en soepele versnellingswissel van de ZF lastschakelbak mogelijk en het verhoogt zo het comfort in de silo, bij werken op het land en rijden op de weg.

Dat is allemaal ten gunste van het brandstof verbruik. Om de al hoge effectiviteit van de koppelomvormer te verhogen, is er in elke versnelling met een druk op de knop op de linker bedieningslijst een overbrugging van de omvormer in te schakelen. Daardoor wordt de kracht dan direct mechanisch overgedragen en het klimmend vermogen in de voller wordende silo verbeterd. Ook als de JCB een volle bak omhoog moet sjouwen.

Als de helling nog steiler wordt, dan kan er dus met die eerder genoemde knop teruggeschakeld worden naar de eerste versnelling.

Hoog op de gele wagen

… is het rijden op de weg erg comfortabel, als er tenminste een werktuig aan de giek zit gemonteerd. Anders gaat de lader aardig stampen en gieken. Maar belast met gereedschap is de JCB goedmoedig en dan werkt de automatische demping van de giek ook goed. Die demping wordt automatisch geactiveerd boven de 8 km/u.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-7

De assen komen, zoals gezegd van ZF en hebben onderhoudsintervallen van 1.500 uur. Ze hebben elk een planetaire eindaandrijving en aan elk wiel zit een natte oliebad-lamellenrem. Die is ook weer zo goed als onderhoudsvrij.

De handrem werkt centraal op de cardan as, en dus op alle vier de wielen. De bodem van de JCB 435S is bekleed met stalen beschermingsplaten. In de basisuitvoering is er een open as met 12% sper gemonteerd. Er zijn echter ook assen met zelf sperrende dif. sper. Die zijn dan voorzien van een 30% lamellensper.

Bij het silogebruik van onze machine was de automatische sper erg prettig. Die werkt zonder stuurhoek sensoren en spert automatisch 100% als de verschillen in koppel en toerental te groot worden. Ten minste: als de automaat modus actief is.

Zijn de waardes voor het koppel en de toerentallen weer normaal, dan geeft de sper de zaak weer vrij. Het voordeel daarvan: Terwijl trekkers die ook 100% sper bieden, bij het indraaien van het stuurwiel, de sper uitschakelen, daar blijft de sper van de 435S actief. Zo kan er ook erg goed gevuld en verdicht worden in de hoeken van de silo.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-8

Voldoende hydrauliek

Het aanbouwen van werktuigen gaat gemakkelijk. Het zicht op de giek is goed, dat komt ook door het smalle instrumentenpaneel. De beide load-sensing-pompen met elk 132 l./min debiet tillen de giek in 4,4 seconde.

Maar voor ons was een ander aspect beslissend: het bergbeklimmen! Daarbij slaat de 435S een goed figuur. Door de verschillende hellingpercentages konden we mooi testen met hoeveel silomais in de bak we nog omhoog kwamen.

Met een in doorsnee aangeleverde hoeveelheid 35 m3 maissilage hadden we geen problemen. Ook niet toen er hoger opgebracht moest worden. De silage bleef goed te verdelen. De lader heeft daarbij het voordeel ten opzichte van een trekker met een stootbord, dat hij door het wat heffen van zijn bak de voorwielen meer kan belasten om de kracht beter op de (zachte) bodem over te brengen. Frontschilden kunnen haksel alleen opduwen, niet tillen.

Uitkomsten op het gebied van verbruik zijn moeilijk te geven omdat de randvoorwaarden zo weinig constant waren. Uit de praktijk horen we echter dat de JCB 435S tevreden is met 16 l/u. Met zijn 14,2 ton zonder aangebouwd werktuig en op 750/65/R26 banden was ook de verdichting in orde.

Nog een argument voor de wiellader is natuurlijk het goede hydraulisch vermogen en de daaruit volgende laadprestaties. Daar is de machine oorspronkelijk immers voor ontworpen. De JCB 435S biedt een totaal hydraulisch vermogen van 264 l/min. Dat wordt gegenereerd door twee load sensing pompen van 132 l/min elk.

Om aanbouwapparaten aan de giek te monteren zijn er totaal vier aansluitingen. Die aanvullende functies worden aangestuurd direct met toetsen over de joystick De cijfers van de giek mogen gezien worden. De hefhoogte is 3,6 m, de totale kiphoek bedraagt 107°. De uitbreekkrachten zijn 138kN en de hele giek gaat in 4,4 sec. omhoog.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-10

De JCB vergt weinig onderhoud

De dealer voorzag onze machine van een centraal smeersysteem. Daarmee worden alle smeerpunten, op de kruiskoppelingen van de cardanas na, automatisch gesmeerd. Daar moet de vetspuit gewoon nog op. Ondanks dat is het dagelijks onderhoud te overzien.

De kleppen aan de achterkant gaan ver genoeg open om alle vloeistoffen te controleren of bij te vullen. En het zou mooi zijn het luchtfilter via het platform links naast de cabine te kunnen bereiken, daar sta je toch iets beter dan boven op de band.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-13

Het koelerpakket aan de achterkant is voldoende van capaciteit en blijft zijn werk ook doen bij hoge belasting en lage snelheden. De lucht wordt zijdelings- en dan door de koeler naar achteren gezogen. De koelventilator draait in vaste intervallen de andere kant op om de luchtinlaten aan de flank weer schoon te blazen. Die mogelijkheid is echter optioneel. Ook daarom is hij hydraulisch aangedreven. Daardoor is hij softwarematig traploos toerental geregeld en daarmee ook tegen piekbelastingen beveiligd.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-15

Wat ons verder nog op viel

Onze testmachine had de standaard giek. Optioneel is er een High Lift exemplaar dat max. 4,06 hoog tilt. De totale kiphoek is hier 103°.

De cabine is erg ruim en lekker stil. De joystick voor de giek is niet op de manier die we van tractoren kennen in de armsteun opgenomen, maar zit opgebouwd op het rechter console. Daar zit een in hoogte te verstellen armsteun.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Door het slanke instrumentenpaneel is het zicht naar voren goed. De zijdelings gemonteerde cilinders voor de giek dragen daar ook aan bij. Op de digitale display zijn afstand, dieselverbruik en restreikwijdte in real time te zien.

Er is helaas geen bijrijdersstoel, airco en radio zijn optioneel. Op lange, warme werkdagen mist de berijder ook een fatsoenlijk grote koelbox (die is niet eens optioneel leverbaar) opbergmogelijkheden en een flessenhouder. Sinds 2016 is er een nieuwe, herziene versie van de 435S. Die heeft een nieuwe cabine en nog meer features.

Akkertest-JCB-435S-Agri-Wiellader-Lader-met-stootkracht-Agri-Trader-9

Technische Gegevens JCB 435S

Motor: Cummins 6,7 liter zes in lijn motor, QSB6,7, turbolader met wastegate, common rail inspuiting, dry sump smering, max. vermogen 172 kW/230 pk bij 2.000 tpm, max. koppel 949 Nm bij 1.600 tpm. conform  Tier 4 i met DOC en DPF.

Transmissie: ZF 6 WG 210 met automatische lastschakeling met koppelomvormer (overbrugbaar), 6 versn. vooruit, drie achteruit, automatische schakelfunctie en permanente 4WD, dif. sperren, 40 km/u bij 1.730 tpm, natte schijfremmen.

Hydrauliek: Load sending, 2 pompen, 1 x 132 l/min bij 250 bar, 1 x 132 l/min bij 160 bar, de giek heft in 4,4 sec., bediening over een zesweg stick.

Maten en gewichten: Lengte 6,83 m, breedte 2,99 m, hoogte 3,38 m,  gewicht 14,2 ton, hefhoogte 3,6 m, kiphoek totaal 107°.

Onze samenvatting

De JCB 435S slaat in de silo een goed figuur. Dankzij zijn aandrijving met koppelomvormer en de overbrugging van de koppelomvormer in alle versnellingen doet hij het duidelijk beter dan hydrostaatladers.

De JCB is consequent op brandstofbesparing ontworpen, wat zichtbaar wordt aan slimme laten zakken van het nullast toerental en de topsnelheid bij gereduceerd toerental. Het zicht naar voren is door het smalle instrumentenpaneel en de aan de zijkanten gemonteerde giek van de lader erg goed.

De 264 l/min van de werkhydrauliek laten de giek ook onder belasting spontaan reageren. Daarmee is het kuilgoed in de silo ook goed in de hoeken inbrengen. De grote- en stille cabine is goed afgewerkt.

De scheiding van linker- en rechter bedieningselementen is zinnig. Maar qua comfort blijft de cabine wat achter bij moderne tractoren.

  • Krachtige motor
  • Automatische brandstof besparende functies
  • Goed klim- en stoot vermogen
  • Eenvoudig, overzichtelijk te onderhouden
  • Stille cabine
  • Goed hydraulisch vermogen
  • Minpuntjes qua comfort en ergonomie
  • Geen bijrijdersstoel
  • Geen koelbox

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.