Leestijd: 3 minuten

Om zo veilig en zo duurzaam mogelijk te werken zijn driftreducerende spuittechnieken van bijvoorbeeld Agrifac een uitkomst. Voor spuitkwaliteit ligt er wel een uitdaging.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Waar een fijne druppel de beste bedekking oplevert, geeft een grove druppel het minste drift. Voor Agrifac de uitdaging om de hoogste driftreductie met een zo fijn mogelijke druppel te halen.

Agrifac heeft inmiddels enorme aantallen van de Condor zelfrijder uitgevoerd met AirFlowPlus verkocht. De Agrifac AirFlowPlus haalt 97,5 procent driftreductie bij een fijne druppel. ‘De belangstelling voor de AirFlowPlus is in een jaar tijd vertienvoudigd’, zegt salesmanager Maarten Visscher van Agrifac.

‘Er zijn telers die qua spuitboombreedte teruggaan van 45 of 51 meter naar maximaal 39 meter bij de AirFlowPlus en dat is opvallend.’ In Nederland (en Duitsland) is ook HTA DriftControlPlus erkent als een driftreducerende spuittechniek.

Daarnaast levert Agrifac een lagere boom met 25 cm dop-afstand en biedt het ook de sleepdoek-systemen Wingssprayer en Wave en het MagGrow Magneetsysteem fabriek af aan op de Agrifac Condor zelfrijdende veldspuit.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Dopafstand 25 cm met verlaagde boom 30 cm boomhoogte

Agrifac biedt op alle nieuwe machines de optie van 25 cm dopafstand met verlaagde boomhoogte. De minimale spuithoogte is uiteraard afhankelijk van de gekozen bandenmaat. Voor oudere machines wordt er op dit moment een Adapter ontwikkeld die op bestaande 50 cm doppen kan worden geplaatst om de gewenste 25 cm dopafstand te creëren.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Agrifac AirFlowPlus luchtboom

Sinds 2012 is Agrifac leverancier van de befaamde Agrifac AirFlowPlus luchtboom. Een verbeterde luchtzak techniek met ventilatoren in de boom geplaatst die ervoor zorgen dat de luchtsnelheden over de gehele boombreedte gelijkwaardig verdeeld zijn, ook wanneer de hoeveelheid lucht aan de veldomstandigheden wordt aangepast.

De inblaashoek kan centraal over de gehele boombreedte worden aangepast.

Om aan de stijgende vraag te voldoen heeft Agrifac het leveringspakket vergroot. Akkerbouw technisch is 33 meter een logische maatvoering maar de huidige maximale 36 meter past in veel gevallen minder goed. Zeker wanneer er na dit soort afgelopen zomers meer beregend gaat worden is 39 meter gewenst, omdat dit perfect past met de meeste voorkomende werkbreedte van de huidige beregeningsapparatuur.

Daarom is vanaf voorjaar 2020 een 39 meter AirFlowPlus leverbaar die terug zal vouwen naar 26 meter. Secties van 3 meter zijn standaard, 1,5 meter of per dop zijn optioneel, alsmede de StrictSpray Pulserende spuittechniek.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (1)

HTA DriftControlPlus luchtvloeistoftechniek

Met HTA DriftControlPlus met verlaagde spuitboom is het mogelijk is om te kiezen uit driftreductieklassen 75%, 90% of 95%. Binnen elke gekozen driftreductieklasse is het mogelijk de afgifte te variëren of de afgifte constant te houden bij een veranderde rijsnelheid, waarbij de gekozen driftreductieklasse in stand blijft.

De HighTechAirPlus (HTA) spuitdop is opnieuw ontwikkeld. De dop (Agrifac HTA10/39-TKSS4) heeft een ander binnenwerk gekregen waardoor het nu mogelijk is geworden is om op 30 cm hoogte en 25 cm dopafstand een goede dwarsverdeling te verkrijgen waarbij een driftreductie van 95% behaald kan worden.

De EcoTronicPlus spuitcomputer zorgt ervoor dat bij veranderende waterdruk de bijbehorende luchtdruk wordt geregeld volgens de driftreductie-curve (75%, 90% of 95% driftreductie) waardoor onder alle omstandigheden de ingestelde driftreductie wordt geborgd.

EcoTronicPlus zorgt ervoor dat er continu en volledig automatisch de verhouding tussen de luchtdruk en de vloeistofdruk zo wordt ingesteld dat de gekozen driftreductie niet verandert. De gebruiker hoeft alleen maar de gewenste driftreductieklasse (75%, 90% of 95%) in te stellen via het scherm in de cabine.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Sleepdoeksystemen Wingssprayer en Wave

Afgelopen jaar heeft Agrifac diverse spuitbomen voorbereid om een Sleepdoek systeem te monteren. Af fabriek worden de montage punten ingelast en meegespoten zodat het eventueel na monteren van een Wingssprayer of een Wave eenvoudig en zonder las- of slijpwerk is uit te voeren.

Maximale werkbreedte is gelimiteerd tot 39 meter waarbij dit een 3-delige boom zal worden die niet over de top in- en uitklapt.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (9)

MagGrow Magneetsysteem

MagGrow is een aanvullende magneet techniek die onder bepaalde voorwaarden de dopkwalificatie met een klasse kan verhogen.

Agrifac heeft een van de eerste machines in Nederland uitgeleverd met een boombreedte van 51 meter waarbij ook het leidingwerk zodanig werd aangepast dat een juiste en correcte dwarsverdeling behouden blijft.

Belangrijk te weten is dat het juiste spuitresultaat qua bedekking moet kunnen worden behaald met het juiste volume water.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Adapter om dopafstand te verkleinen

Het is voor telers niet leuk is als ze een recent aangeschafte veldspuit moeten inruilen voor een nieuwe techniek met meer driftreductie. Agrifac heeft een eenvoudig hulpstuk om de dopafstand te verkleinen naar 25 centimeter.

In combinatie met een verlaagde spuitboom is de veldspuit dan breder inzetbaar. Deze adapter kan ook ingezet worden voor HTA DriftControlPlus vanaf alle Condor modellen van C03.

Agrifac biedt ruimste keuze in driftreducerende spuittechnieken - Agri Trader Test Jaarboek (7)