Leestijd: 11 minuten

Na wat ervaring te hebben opgedaan in de 7R serie waren we nieuwsgierig naar de grote trekkers conform 8R Tier 4 final die nu ook zo’n powershift aandrijving gekregen hebben. Dit is onze eerste indruk.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (17)

Binnen bijna drie jaar hebben we al vaker de kans gehad om de e23 powershifttransmissie van John Deere in praktijk te beproeven. Dat begon met ons eerste bericht over de 7250R in januari 2014 in het Power Mix vergelijk tussen de 7310R e23 en de 7310R AutoPowr tot aan deze test van de John Deere 8370R e23.

Daar hebben we wat geduld voor moeten hebben, want om de machines in eigen beheer aan meer praktijkproeven te onderwerpen verschoof John Deere de invoering van de e23 bij de 8R bijna een jaar. Maar het wachten was de moeite waard. Waarom we, in vergelijking tot onze eerdere tests,  zo enthousiast en overtuigd over de doorgevoerde verbeteringen aan de e23 zijn, dat leest u in dit artikel.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Voldoende cilinderinhoud voor de John Deere 8370R

Laten we maar eens met de motor beginnen. John Deere gaat hier verder met de motor met de grootste cilinderinhoud in deze klasse. De PSS van John Deere’s Power Systems heeft een slagvolume van 9,0 liter.

Om te voldoen aan de eisen van de Tier 4 final norm kreeg de zescilinder naast zijn extern gekoelde uitlaatgas terugvoer (die circa 15% van de uitlaatgassen terug voert) en een deeltjesfilter (DPF) een SCR inspuit-systeem. Volgens John Deere kan het AdBlue verbruik erg laag gehouden worden. Het ligt op 2-3% in verhouding tot het dieselgebruik.

De gemeten waardes van het Nebraska test laboratorium bevestigen die waardes. In de gemeten trekkracht cycli werd 6-8 g/kWh, dat is 2,3-2,85% bij het gemeten dieselverbruik. Het deeltjesfilter werkt met actieve regeneratie. Het brandt zich dus onder toevoeging van ingespoten diesel schoon.

Vervanging van het filter is volgens John Deere niet nodig. Het zou een standtijd van minimaal 10.000 bedrijfsuren hebben.

Schonere uitlaatgassen

De DPF zit overigens niet meer in de eindpijp, maar daar onder (achter het controle- en onderhoudsopstapje rechts, waar ook de DOC (diesel oxidatie katalysator) zich bevindt. In de eindpijp zitten nu de AOC- en SCR katalysatoren. De noodzakelijke componenten zijn dus goed ondergebracht. Ze belemmeren het zicht niet.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De brandstoftank is wel iets kleiner geworden. Eerst ging er 695 liter in, nu ‘maar’ 645-, respectievelijk 686 liter in bij montage van 2.15 m grote achterwielen. In de AdBlue tank gaat 25 liter.

Het topmodel 8370R levert bij 2.100 tpm een nominaal vermogen van 261 kW/355 pk. Het maximale vermogen wordt bereikt bij 1.900 tpm en is 287 kW/391 pk (alle opgegeven waardes zijn conform ECE-R24).

De aftakas is een minpuntje

Bij het werken met de aftakas vanaf 0,5 km/u en bij transportsnelheden boven de 23 km/u treedt bovendien het vermogensmanagementsysteem IPM in werking. Dat ontketent onder voornoemde omstandigheden een vermogen van 296 kWh/403 pk. Dankzij de serie turbo, één met vaste, de andere met variabele turbine geometrie, ligt het gebied waarin constant vermogen wordt geleverd tussen de 1.550-2.100 tpm. En ook de 40% koppel verhoging en een maximaal koppel van 1.732 Nm mogen er zijn.

De inspuiting van het Common Rail systeem bedraagt overigens maximaal 2.300 bar.

Qua koeling is er weinig veranderd. De constructie door de motor niet in de diepte maar juist vlak in te bouwen bevalt ons goed en werkt efficiënt. We hadden wel kritiek op het reinigingsgemak. De toegankelijkheid is daar beperkt omdat de kunststof beplating slechts met gereedschap is te verwijderen. En dat is nodig om van onderen bij de radiateurs te kunnen komen. Om beter bij het aan de linkerkant van de cabine gemonteerde luchtfilter te kunnen komen moeten de voorwielen naar rechts worden ingedraaid.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Het reinigen is overigens alleen nodig wanneer de boord-elektronica er een seintje over geeft. Olie verversen om de 500 bedrijfsuren is helemaal van deze tijd. En: door de positionering van de motor boven de vooras en de naar verhouding lange motorkap was het mogelijk veel leidingwerk en filters in de ruimte tussen de motor en de cabine te monteren. Daardoor is het, in tegenstelling tot bij sommige concurrenten, niet veel moeite om voor reparaties of controle bij de pakkingen en kleppen te kunnen komen.

23+1 versnellingen vooruit

Zo komen we bij de belangrijkste reden van deze test: de e23 powershifttransmissie. Die is voor de vier ‘kleine’ 8R types beschikbaar als alternatief voor de AutoPowr en de 15/6 transmissie. De twee ‘grote’ familieleden, de 8345R en de 8370R zijn uitsluitend te koop met AutoPowr of e23 transmissie.

Bij de 16/5 bak was er altijd kritiek op de gedeeltelijk te grote overstappen tussen de versnellingen, zeker tussen de 12e- en 13e versnelling. Daartussen zat een ‘sprong’ van maar liefst 35%. Dat was, samen met het hoge motortoerental op topsnelheid, niet meer van deze tijd.

Dankzij de 23 versnellingen vooruit levert de e23 beduidend betere overbrengingsverhoudingen waarbij de stappen over het hele schakeltraject ongeveer 15% zijn. Daarmee zijn er in elk snelheidsbereik voldoende overbrengingsverhoudingen beschikbaar.

Bovendien wordt een snelheid van 40 km/u in de 23ste versnelling, naar gelang van de gekozen bandenmaat, al bij 1.410-1.480 tpm bereikt. Bij 50 km/u zijn de toerentallen 1.670- en 1.770 tpm. Bij wegtransporten scheelt dat een aardige slok diesel en het is ook vriendelijk voor de oren van de bestuurder. Onder zware belasting is de topsnelheid ook in de 22ste versnelling haalbaar, maar dan wel omstreeks nominaal toerental.

Stiekem toch 24 versnellingen…

Eigenlijk heeft de e23 trouwens 24 versnellingen vooruit: drie onder belasting schakelbare groepen per rijrichting met elk vier onder belasting schakelbare versnellingen, plus twee onder last te schakelen snelheidsgroepen. Volgens Bartjens zijn dat 24 versnellingen. Het ‘missen’ van die éne versnelling ligt hem daaraan dat versnelling 8b bij het opschakelen, en dat de versnelling 8a met dezelfde overbrengingsverhouding maar in een andere groep bij het omlaag schakelen gebruikt wordt.

De reden daarachter is dat er zo een betere koppelingsoverbrenging gerealiseerd kan worden. Met zijn drie groepen en versnellingsbereiken heeft de e23 al met al 9 lamellenkoppelingen voor het vooruit rijden en 8 voor het achteruit rijden.

Naargelang de gekozen versnellingen worden er één, twee of drie koppelingen bediend. Bij het gelijktijdig bedienen van drie koppelingen zijn er massa’s hydrauliek olie nodig. Daarom heeft John Deere een ondersteunend oliecircuit met een extra grote pomp geïntegreerd. Die zorgt voor een snellere- en hogere olie opbrengst dan de hoofdpomp.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Daardoor is het wisselen van de koppelingsunits (tussen de 8e- en 9e versnelling, en de 15e- en 16e versnelling) ook nauwelijks merkbaar. Op- en terug schakelen gaat daarom snel, soepel en moeiteloos.

In de e23 hoeven niet alle versnellingen doorgeschakeld te worden zoals bij de 16/5. Als de transmissie in de manuele modus staat, kan de bestuurder versnellingen overslaan. Dat kan echter alleen binnen schakelcombinaties waarbij er maar over één koppeling geschakeld wordt. De mogelijkheden zijn dat van de 3e, naar de 5e en 7e versnelling, van de 4e- naar de 8ste versnelling en van de 9e- naar de 13e- en 15de versnelling etc.

Op hogere snelheden is het overslaan van versnellingen niet meer doenlijk omdat bij een overbrengingsplus van 15% tussen de versnellingen de snelheidsverschillen naar boven te groot worden.

Praktisch: Nu is niet alleen maar één wegversnelling in het transmissiemenu van het CommandCenter in te stellen. Met een klein, op het startbeeldscherm leesbare menuutje is er nu een snelle keuze tussen twee voorgeprogrammeerde wegrijd versnellingen.

De uitschakelbare AutoClutch (belangrijk voor op hellingen en tijdens transport) is ons ook goed bevallen. Bij remmen koppelt dat systeem automatisch af, daarna pakt het zijn werk weer op.

Drie rijmodussen op de John Deere 8370R

Net als in de 7R is de e23 in de 8R ook in drie rij modi te gebruiken: handmatig, automatisch en gebruikers gedefinieerd. Gaan rijden gebeurt gewoon met de rijhendel en het motor toerental wordt dan bepaald met het pedaal of elektronisch met het handgas of met vastgelegd toerental.

‘Op de automaat’ schakelt de transmissie automatisch lastafhankelijk waarbij de toelaatbare toerentalverlaging vast op 10% is ingesteld is en de tempomaatsnelheid met het draaiwieltje aan de rijhendel zelf veranderd kan worden (daarvoor wordt het gaspedaal met een drukknopje onder het handgas ‘uitgeschakeld.’).

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (18)

In alle rijmodi van de Efficienty Manager zijn de richtsnelheden verder met twee drukknoppen te bedienen. In de modus  “gebruikersbepaald“ kan de motor door de bestuurder tussen de 14-26%,  respectievelijk 6- en 26% bij werken met de aftakas ingesteld worden. Bovendien is het mogelijk om in het scherm van het Command Center het toerental te laten zien om zo zuinig mogelijk te rijden.

Bij gebruik van één van de twee voorgeprogrammeerde richtsnelheden, keer je na het bedienen van de rijhendel direct terug naar de manuele modus. Daardoor kan de bestuurder snel en anticiperend reageren op te verwachten belasting- wisselingen, zoals op hellingen of tijdens het afdalen omdat hij de schakelpunten van de transmissie er scherper mee kan bepalen.

Op deze manier zijn versnellingen ook ‘te bevriezen’, hetgeen bij aflopende wegen of taluds de werking van de motorrem verbetert. Maar het is ook te gebruiken op de akker om de motor zo nog meer te ontlasten onder vollast.

Nog even in het kort over de aftakassen. Zoals gewoonlijk bij de 8R reeks is er standaard alleen maar de 1.000 tpm as. De 1.000E is leverbaar tegen meerprijs. Voor de kleinere modellen onder de 8345R is er ook een 540 tpm versie. Maar de verstelling van de accessoire adapter is daar een heel gedoe bij.

John Deere 8370R heeft krachtige hydrauliek

Als het op hefkracht en hydraulisch vermogen aankomt, dan mag de 8R zich laten zien. Een vette 12 ton maximaal en 9 ton constante hefkracht aan de achterkant bij de drie zwaarste modellen zijn meer dan genoeg.

Standaard is de onderste hef met Cat 4N vanghaken en Kat 3 spreidmaat. Aan de voorkant zit tegen meerprijs een omvangrijke en (goed voor silowerk) erg robuuste hef van Laforge. Die kan tot 5,2 ton aan.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De zware en solide voorste hef van Laforge tilt tot 5,2 ton. Maar hij maakt de beperkte bodemvrijheid nog kleiner.

Vanwege de bouw van de 8R maakt die opzet de hoogte vanaf de grond wel erg krap. Bij een hoog strozwad is er dan echt een goede bescherming tegen vollopen nodig. En omdat de aanbouw van de voorste hef erg naar voren steekt, moet er zelfs zonder aangekoppelde werktuigen al erg op de max. voorbouwmaat gelet worden.

De hydrauliek verdient alle lof. Er zijn maximaal 6 dubbelwerkende ventielen met elektronische tijd/hoeveelheidschakeling achter en twee idems voor te monteren. Dat is uitstekend. Standaard levert de load sensing hydrauliek 227 l/min. Met de optionele dubbele pomp is dat zelfs een indrukwekkende 321 l/min. De werkvoorraad is standaard een magere 40 liter, maar tegen geringe meerprijs een stevige 90 liter.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (10)

12,1 Ton als maximale hefkracht is meer dan voldoende. Er is keuze tussen pompcapaciteiten van 227 of een indrukwekkende 321 l/min.

Premium Comfort

Als het op rijcomfort aan komt is John Deere met de 8R intussen op topniveau aangekomen. De onafhankelijk geveerde vooras en de Active Seat zorgden al voor veel veercomfort. Maar de Tier 4 generatie heeft optionele cabinevering en een prima geluiddemping in de cabine.

Met een opgegeven 69 dB(A) behoort deze cabine tot de meest stille op de markt. En dat merk je direct. Of het op de akker of op de weg is, in de cabine is het altijd heerlijk stil. Ook de doorgegeven vibraties van het profiel van de banden behoren tot het verleden.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De cabine is groot en heel geruisarm. De grote uitdraaihoek van de stoel is super!

Als het op ruimte aanbod aan komt, dan scoort de cabine ook prima. Net als bij de ergonomie en afwerking. Een multifunctionele joystick hebben we door de aanwezigheid van de praktische CommandArm armsteun niet gemist.

Maar als er met ISOBUS gewerkt wordt, dan is dat een ander verhaal. Hier zou John Deere iets optioneels moeten regelen.

De ver (40°) naar rechts draaibare bestuurdersstoel verdient bonuspunten. Het goed afleesbare, intuïtief te bedienen Command Center ook. De airco doet zijn werk goed en stil. Voor de liefhebbers zijn er optioneel een met leder beklede stoel en stuurwiel. Bij ACS-besturing is dat stuurwiel kleiner en ligt het beter in de hand.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze rij-indrukken van de John Deere 8370R

We hebben drie 8370R e23 voor een 10 meter brede zaaibedcombi, een 5 meter brede zware cultivator en op de openbare weg getest. We waren onder de indruk van het schakelcomfort. Van het schakelen merkten we doorgaans niets. De schakelautomaat werkte naar behoren en reageerde goed op lastwisselingen.

De verandering van rijrichting uit een hoge versnelling vooruit naar een veel lagere versnelling achteruit ging wat bruusker omdat er dan via meerdere koppelingpaketten tegelijkertijd geschakeld werd.

Op de weg was het comfort ook buitengewoon. Met statisch en zonder ballast 55% van het eigen gewicht op de vooras zijn de 8R’s echter geen echte transportmachines. De ACS (Active Command Steering) viel ditmaal erg mee. Vroeger, bij de 7R. waren we niet erg onder de indruk van dit ‘steer by wire’ systeem. Op de 8R werkt het wel en zorgt het voor een zeker gevoel bij het rijden.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (16)

De ILS vooras (optioneel met natte schijfremmen) geeft veel tractie en comfort.

John Deere 8370R – Technische gegevens

Motor: Deere Power Systems PSS met een cilinderinhoud van 9,0 liter, 261kW/355 pk nominaal vermogen bij 2.100 tpm, 296 kW/403 pk met IPM bij 1.900 tpm, 1.732 Nm max koppel, 40% koppelverhoging, serie turbolader, 645-686 l. tankinhoud, 25 l. AdBlue, emissie conform Tier 4 final met EGR, DOC/DPF en SCR/AOC.

Transmissie en aftakas: e23 Fullpowershift, 24 (24)/12 versnellingen, 40- of 50 km snel bij gereduceerd motortoerental (1.410 resp. 1.670 tpm), aftakas 1.000 tpm standaard, optioneel voorste aftakas met 1.000 tpm.

Hefinstallatie en hydrauliek: Achterste hef Kat 4N/3 met 9 ton constante hefkracht/12,1 ton max. hefkracht. Voorste hef: 5,2 ton, EHR’s: 6x dubbel werkend achter, 2x dubbelwerkend voor (standaard: 4 achter), 227 of 321 l/min, load sensing, 40/90 l. werkvoorraad.

Maten en gewichten: Wielbasis 3,05 m, draaistraal ca. 5,82-6,31 m, leeggewicht 11,9 ton, totaalgewicht 18 ton.

23 Gangen menu - John Deere 8370R - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Onze samenvatting over de John Deere 8370R

Met de e23 biedt John Deere een heel interessant alternatief voor de traploze AutoPowr aan. Qua acceleratie is deze trekker natuurlijk minder snel dan een automaat. Maar de e23 is efficiënter en doet zijn werk ook goed bij transporten. Het schakelen is nauwelijks voelbaar.

De keuze aan instelmogelijkheden en de automatische functies en de AutoClutch functie verhogen het comfort nog meer. De trekker is sterk en wendbaar. Met ACS besturing heeft de vooras minder onderhoud nodig.

 • zeer sterke en levendige motor
 • zeer goed afgestemde transmissie met veel automatische functies en AutoClutch
 • zeer hoge hydraulische prestaties
 • wendbaar, ondanks de wielbasis van 3,05 m
 • grote, stille cabine met goed zicht rondom
 • zeer goed rijcomfort
 • actieve stoel of cabinevering
 • verdraaibare bestuurdersstoel
 • geringe bodemvrijheid met voorste hef
 • magere aftakas mogelijkheden
 • steile opgang bij instappen, deurgreep te hoog aangebracht