Leestijd: 7 minuten

Wie bedenkingen tegen accu tuingereedschap heeft, zou eens aan de slag moeten met de heggenscharen van Dolmar, Metabo, Pellenc en Stihl. Wij waren erg verrast over hun prestaties tijdens deze test van accu heggenscharen.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (2)

Heggen snoeien hoort tot de klussen die ook prima met elektrisch gereedschap gedaan kunnen worden. Naar benzine heggenscharen grijpen alleen de doorgewinterde profs, of ze worden uit noodzaak gebruikt als er geen stroom in de buurt is. De combinatie van een heggenschaar met een accu is een heel goede combinatie. En dat niet alleen omdat snoeren bij elektrische heggenscharen ‘slijtage artikelen’ zijn. Onze test laat zien dat de accumachines goed genoeg zijn voor de meeste professionele inzet. We hebben apparaten van Dolmar,  Metabo, Pellenc en Stihl getest.

De laboratoriumproeven konden we uitvoerig doen dankzij de medewerking van het onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium van Stihl. Bovendien gingen we met alle apparaten echt aan het trimmen en terugsnoeien. De feitelijke verschillen tussen de machines zijn er maar 3:

  • De plaatsing van de accu’s: Dolmar, Metabo en Stihl hebben wisselaccu’s. Pellenc levert met rug accu’s en Stihl doet dat optioneel. Bij Dolmar en Stihl zijn er ook accutassen voor de  broekriem.
  • De motorentechnologie: Dolmar en Metabo gebruiken gelijkstroommotoren, Stihl en Pellenc draaien al met de modernere EC technologie.
  • Het messensysteem: de heggenscharen van Dolmar en Metabo hebben eenzijdig geslepen messen met een vlakke hoek. Dat vraagt minder vermogen. Maar ze worden sneller bot. Pellenc en Stihl gebruiken tweezijdig geslepen messen met een scherpere hoek. Dat vraagt meer vermogen, maar de standtijd is hoger. Dat wordt vooral gewaardeerd door beroepsmatige gebruikers.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (5)

Dolmar

De AH-3666 is de zwaarste accu heggenschaar in het Dolmar assortiment.  Er zijn nog een 36V machine met een bladlengte van 55 cm en drie apparaten met 18V accu’s. Mensen die al 18V accu’s van het type Ap-183 hebben kunnen die met een koppelstuk en een riemdrager voor de 36V heggenschaar gebruiken.

De AH-3666 heeft een 65 cm lang, enkelzijdig geslepen zaagblad met kammessen als contrasnijders. Het knipvermogen bij het trimmen is goed en ligt op het niveau van de concurrentie. Als het werk zwaarder wordt, bij terugsnoeien bij voorbeeld, moet de machine wat punten inleveren.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (4)

Het messenblok zelf maakt een solide indruk en het snijbeeld is goed. Omdat de accu achterop zit ligt het zwaartepunt daar ook nadrukkelijk. Bovendien is het met zijn gewicht (inclusief accu) van 5,25 kg de zwaarste uit de test. Als alternatief is er de accudrager aan de gordel. De snelheid van de messen kan in zes stappen van 1800-1000 slagen per minuut versteld worden. Daarmee is de  gebruiksduur van de accu te verlengen. Naar ons idee maakt het niet veel uit.

De achterste greep is verstelbaar in 5 posities. In praktijk worden dat er doorgaans 3: midden en 90º naar links en rechts. Grappig: als er lang aan verticale heggen gewerkt moet worden, dan ligt de machine met verdraaide handgreep veel beter in de hand. Wij vonden het verdraaien van de greep hinderlijk als er regelmatig gewisseld moest worden tussen horizontale- en staande delen van de heg.

De vorm van de hand- en beugelgreep is in orde. Bij onbelast volgas draaien is de looptijd van de accu bijna 44 minuten. Het laden duurt circa 55 minuten. Met twee accu’s kan er dus doorgewerkt  worden. De afwerking van het apparaat is goed, maar we waren minder blij met de prijs. Maar er is standaard een gordel adaptor te koop. De aanschaf wordt bijzonder interessant in combinatie met meer accu apparaten zoals een trimmer, grasmaaier of het combisysteem.

Metabo

De Metabo AHS-36-65V is het lichtste apparaat in de test. Het is echter ook het apparaat met de kleinste accu van maar 52Wh. Dat resulteert onbelast in een looptijd van krap 49 minuten. De laadtijd is 64 minuten. Om door te werken zijn dus 2 accu’s nodig. Wij hebben de accu’s altijd tot 100% geladen, en zoals bekend duren de laatste procenten het langst. Voor gebruik is 95% lading voldoende. De voorste beugelgreep en de achterste met de schakelknop liggen erg dicht bij elkaar zonder dat dat stoort omdat het apparaat mooi in balans ligt. Een beetje hinderlijk is de uitstekende accu. Je kunt er ergens achter mee blijven hangen. Het knipvermogen is zonder kritiek. Ook als ‘the goin’ gets though’ zijn er nauwelijks beperkingen.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (6)

De prestaties van het messenblad zijn ondanks de kleine accu fantastisch, net als de snijkracht. Maar bij het verminderen van de acculading verminderen snijkracht en toerental. Net als bij  Dolmar wordt er een enkelzijdig geslepen mes met kammes gebruikt. En hoe ergonomisch Metabo de handbeugel ook noemt: ons beviel hij niet. Ten eerste knelt hij, als er geen handschoenen  gedragen worden in de vingers en ten tweede is de schakelaar bij verticaal werken erg slecht bereikbaar. Jammer, het ziet er mooi uit, maar de designer heeft zich teveel laten gaan. Dat geldt ook voor het feit dat Metabo verder geen tuingereedschappen van 36V aanbiedt, alleen maar klopboren. Maar de prijs is top, de klant krijgt veel voor zijn geld. Het enige dat hij er niet bij krijgt is lawaai. De Metabo was de stilste uit de test.

Pellenc

Pellenc doet het met de Helion Universal heggenschaar anders: het apparaat is er uitsluitend met een op de rug gedragen accu. Bovendien worden er verschillende accupacks aangeboden.

De Ultra Li Battery 1100 komt bij onbelast toptoerental op een looptijd van 17 uur en 27 minuten bij een gewicht van 6,6kg. en de Poly 5-Pack heeft en looptijd van 8 uur bij een gewicht van 3,7kg. Hier wordt de filosofie van Pellenc duidelijk: de gebruiker moet een hele dag kunnen werken zonder accu’s te hoeven wisselen. En dat terwijl er aan een snoer maar 3,3 kg. hoeft te dragen. Het lichte apparaat uit deze test is net als de Stihl van tweezijdig geslepen messen voorzien. Ze zijn 65 cm lang en beloven tegenover messen met een kammes een hoger snoeivermogen, hetgeen we bij het terugsnoeien ook in praktijk merkten. Hier tonen de apparaten met dubbel gesneden messen iets meer ‘bite’. Daar komt nog bij dat het apparaat bij dikker hout niet klemt, maar het mes weer lost en de tak netjes doorhakt. Omdat de Pellenc geen accuhouder heeft, is hij heel compact.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (7)

De achterste greep kan in  5 standen ongeveer 90º verdraaid  worden. Omdat hij echter mooi op de draai as ligt kan er ook goed zonder verstelling gewerkt worden. De beugelgreep heeft het hendel voor de tweehandsbediening aan de binnenkant. Dat werkt goed als er tenminste niet te ver mee van het scharnierpunt wordt gewerkt zoals bij verticaal werken wel eens gebeurt. De schakelweg is wat kort en er moet wat in het midden gegrepen worden. De achterste schakelaar kan alleen met de wijsvinger bediend worden en heeft daarbij nog een bescherming. Dat kan op den duur vermoeiend zijn.

Wie wil kan de snelheid van de messen in 4 standen instellen van 1650-1950 slagen/minuut. Dat resulteert bij gebruik van de grote accu in een looptijd van 20,33 uur. Maar aan het eind wordt de snoeikracht minder. De Helion Universal maakt een robuuste indruk en biedt naast de beste looptijd ook het beste accu draagsysteem met de accu rugzak. De heggenschaar is een puur professioneel apparaat en dat laat ook de prijs (met de grootste accu) zien. Daarbij verwijst Pellenc overigens naar de zeer lange levensduur van de accu’s.

Stihl

De Stihl HSA 86 heeft tweezijdig geslepen messen. Bij het trimmen valt dat nauwelijks op, maar bij het terugsnoeien en afkoppen werkt dat duidelijk beter. Omdat Stihl een EC motor gebruikt zorgt elektronica voor een regelmatige slag. De machine draait een heel stabiel toerental tot de accu bijna leeg is. De vormgeving van de handgrepen aan HSA is goed gelukt en de machine ligt mooi in balans.

De voorste beugelgreep is heel goed bedienbaar, de veiligheidsschakelaar is onder alle omstandigheden goed bereikbaar. De achterste greep is niet draaibaar en dat is niet nodig ook want hij ligt mooi op de draai as. Zo kan er snel gewisseld worden van verticaal- naar horizontaal werken. Dat is vooral bij het in model knippen erg prettig.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (1)

Door de centraal geplaatste accu lijkt de machine wat buikig. Toch is er goed mee te werken, temeer omdat de onderkant helemaal vlak is. De looptijd van de AP-80 accu is 1 uur en 19  minuten. Om te laden zijn er zo’n 52  minuten nodig. Er kan dus doorgewerkt worden met 2 accu’s. de grotere Stihl accu’s kunnen ook gebruikt worden, maar dan wordt het apparaat zwaarder dan de 4,35kg. zoals wij die gewogen hebben. De heggenschaar is ook inzetbaar met een op de rug gedragen accu. Die weegt bijna 7,1 kg. Het apparaat zelf wordt dan krap 0,6 kg. lichter. De stroomvoorziening gaat via een adapter die via de accuschacht met een kabel aan de accu is verbonden.

Dan is er een looptijd tot 15 uur mogelijk. Er wordt ook een broekriemdrager voor de standaardaccu aangeboden. Eenmaal aan de kabel gewend, stoort hij nauwelijks. De op de rug gedragen accu is vooral aanbevelenswaard wanneer er lang in een geluidsgevoelige omgeving gewerkt moet worden en er geen laadmogelijkheid aanwezig is. De prijs van de Stihl, inclusief een set van 2 accu’s en een snellader is keurig.

Snoeien zonder snoeren - accu heggenscharen vergelijkingstest (3)