Leestijd: 3 minuten

Wij zijn dag in dag uit onderweg. Gaan de baan op, gaan van klant naar klant en lopen schuur in schuur uit.

Schuurvondsten - Allis-Chalmers DD grader 1957 - (5)

We spreken de mannen en vrouwen die continu op zoek zijn. Op zoek naar dat ene type, dat ene model. Op zoek naar de vergeten juweeltjes. Dat ene lot uit de loterij. Vaak komen we machines tegen die tot de verbeelding spreken, machines met een verhaal. Klassiekers onder een dikke laag stof of een oud laken. We brengen klassieke machines die we tegenkomen en ons aanspreken in beeld. Klassiekers die we niet elke dag zien.

Bij mijn eerste afspraak worden we verzocht er op tijd zijn, het liefst om een uur of acht ‘s morgens. Prima, geen probleem. In een mum van tijd rijden we de Duitse grens over en nog geen half uur later zitten we met Benno Roosen aan de koffie.

Toevallig zag ik een foto…

Een tijd geleden liet Benno mij een foto zien op zijn mobiel. Toen ik per ongeluk de verkeerde kant op swipete, zag ik per ongeluk een grader die ik wel kende maar nog niet eerder tegengekomen was. Inzoomen, kijken nog eens kijken en tot de conclusie komen dat het hier een Alles-Chalmers DD gaat.

Schuurvondsten - Allis-Chalmers DD grader 1957 - (2)

Daar staat hij dan, ongerestaureerd. Starten en lopen als een zonnetje. Grader, Allis-Chalmers DD 1805, bouwjaar circa 1957 met een 6-cilinder direct ingespoten lijn-aangedreven motor.

Geen stuurbekrachtiging maar toch verrassend licht sturend. Deze tweewiel aangedreven beauty is volledig hydraulisch gestuurd. In de oorlogsjaren kwam Allis-Chalmers op de markt met een nieuw type grader: het model ‘D’. Deze was de vervanger van de ‘W’ trekker.

De toenmalige ontwerpers hadden nooit kunnen vermoeden dat bijna zes decennia later dezelfde machine, natuurlijk met alle revisies en updates, nog steeds in productie zou zijn.

Schuurvondsten - Allis-Chalmers DD grader 1957 - (4)

Diesel of benzine voor de Allis-Chalmers

Vanaf 1954 kregen Allis-Chalmers klanten met de DD modellen een extra optie: diesel- of benzinemotor. De dieselmotor – zoals in onze schoonheid - is goed voor 50 pk, de grader zelf weegt 4240 kg en de snelheid wisten ze op te voeren naar 25 mph (ongeveer 40 km/h). Verder bleven alle opties gelijk en bleef het Moldboard 10-foot-Wide. In die tijd zijn zowel de D als de DD gelijktijdig in productie gebleven. Jaren en jaren later is er natuurlijk wel iets veranderd.

Zo uit mijn hoofd was het ergens halverwege de jaren ‘90 dat de firma Noram Construction Equipment kwam met de Fiat-Allis FG65C met een New Holland 80 pk dieselmotor. Begin 2004 - vlak nadat de firma Five Star Industries de volledige rechten had overgenomen van CNH – kwam zij met de nieuwe NorAm 65E met een Cummins 110 pk dieselmotor en een iets hoger gewicht dan de DD uit het verleden. De huidige grader weegt maar liefst 3380 kg meer dan haar oude zuster. Maar nog altijd met dat mooie Moldboard met de prachtige afmeting: ‘10-foot-Wide’.

Schuurvondsten - Allis-Chalmers DD grader 1957 - (6)

We kunnen rustig stellen: ‘STILL GOING STRONG!’

Meer over het bedrijf Benno Roosen

Schuurvondsten - Allis-Chalmers DD grader 1957 - (1)Benno is niet alleen de eigenaar van de Allis-Chalmers grader. Hij is ook de eigenaar van H.O. B.L.J. Roosen en in 1987 begonnen in Oele, dicht bij Hengelo. Momenteel is hij gevestigd aan de Petroliumhavenstraat in hetzelfde Hengelo. In het verleden verkocht Benno vooral shovels, heftrucks, minigravers, Deutz motoren en mobiele compressoren. Dat laatste is Benno’s grootste passie.

Op de huidige locatie aan de Petroliumhaven (ruim 4800m2) treft u alles wat u maar kunt bedenken op het gebied van dieselmotoren. Een absolute Deutz motoren specialist. H.O. Roosen richt zich op verkoop van niet alleen nieuw, gebruikt en gereviseerd, maar is ook op het gebied van bemiddeling een goede partner.

Benno is een man met veel kennis; hij heeft een groot netwerk en is iemand die graag samenwerkt met zijn relaties en klanten. Daarnaast is hij een grote verzamelaar met een prachtige collectie machines, motoren, tractoren en compressoren. Een ondernemer die niet bang is om zuurverdiende centen in een klassiek stuk techniek te steken.

Schuurvondsten - Allis-Chalmers DD grader 1957 - (3)