Leestijd: 2 minuten

De meeste ratelsleutels worden gebruikt op moeilijk te bereiken plaatsten. In veel gevallen kom je daar met de omschakelbare ratel met draaigreep van Facom verder.

Schroeven-in-een-handomdraai-Facom-omdraaibare-ratel-in-de-Agri-Trader-werkplaatstes

Op het eerste gezicht is er aan de omschakelbare ratel met de eenvoudige aanduiding S.360 weinig bijzonders te zien. Maar dat is alleen bij de eerste blik.

Met het  gereedschap in de hand wordt al snel duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Want buiten de normale manier van werken is het achterste deel van de greep verdraaibaar. Die draaibeweging drijft in een verhouding van 3 op 1 het opnamevierkant aan. Zo kan er geschroefd worden zonder de typerende ratelbeweging te moeten uitvoeren.

Een ideale oplossing wanneer er in krappe ruimtes weinig of geen ruimte is om slagen te maken. De draairichting van de vierkante opnemer wordt bepaald met de kartelschijf aan de ratelkop. Het heeft dus geen invloed naar welke kant men de greep draait.

Dat heeft als voordeel dat hij ook heen en weer gedraaid kan worden om sneller te schroeven omdat er geen loze slag is. De positionering van de kop kan dat nog iets makkelijker maken.

Bij het echt vastzetten of losdraaien van bouten en moeren loopt dit systeem tegen zijn beperkingen. De bout of moer is niet meer dan handvast aan te draaien. Maar daarvoor kan de ratel altijd nog in zijn eigenlijke functie gebruikt worden. Dat is hoe dan ook sneller werken als er de ruimte voor is.

Helaas is er geen indicator die aanwijst of de ratel op links- of rechts draaien is ingesteld.  Vegendeling is goed. Om hem vrij te geven moet er op de rode knop op de ratelkop gedrukt worden.

Bij een gewone ratel zouden we de 52 tanden met hun hoekverdraaiing van 7 graden als middelmatig bestempelen. Hier speelt dat op basis van de draaigreepfunctie een ondergeschikte rol. Het gereedschap ligt prettig in de hand en de maatvoering is ondanks de draaigreep goed.

Technische gegevens omschakelbare ratel met draaigreep

Oppervlakte: satijn verchroomd
Vierkant opname: ½“
Overbrenging greep-vierkant: 3:1
Lengte: 251 mm
Gewicht: 570 g
Aantal tanden: 52
Minimale hoekverdraaiing:

 

Samenvatting

De Facom omkeerbare ratel met draaihandgreep is een goede keuze als er weinig werkruimte is voor een gewone ratel. Bovendien is er relatief snel mee te werken door de handgreep heen en weer te bewegen. Maar om echt vastzittende bouten of moeren los- of vast te draaien moet er toch gewoon gerateld worden.

Vorige artikel
Volgende artikel