Leestijd: 4 minuten

De Joskin Silo-Space getest | De afmetingen van transportaanhangers zijn gigantisch geworden. De Silo-Space 26/50 is met een laadvolume van 47,5 m3 conform DIN het grootste model van de Belgische fabrikant Joskin. Wij testen de aanhanger tijdens de maisoogst.

Ruimte-en-tijd-opnieuw-gedefinieerd-Joskin-Silo-Space-getest-2

Aan de trend naar steeds grotere- en snellere machines doet ook Joskin mee. De silage wagen Silo-Space 26/50 verkent de grenzen van wat er wettelijk haalbaar is. Vol beladen met maïs silage kijkt iedereen bij de weegbrug verbaasd: De combinatie komt verdacht dicht bij de 60 ton. Maar op de openbare weg voelt hij gewoon goed aan. Dat komt door de standaard oliepneumatische dissel met parabolische veerbladen en de hydraulische vering van de assen. De hydraulische cilinder aan de disselboom is bovendien te gebruiken om meer gewicht over te brengen op de tractor.

Dat is bijzonder effectief op een hellend talud of op een vochtige ondergrond. Om daarbij niet teveel bodemschade te veroorzaken heeft de 26/50 standaard een gedwongen besturing op de eerste- en derde as. Opvallend is dat de Silo-Space ondanks de beide gestuurde assen slechts met één stuurstang aan de trekker zit.

De beweging geeft die constructie dan naar achter door naar twee aanvullende cilinders. De zuigerstangen daarvan verdringen de olie en zo worden de stuurcilinders aan de assen bediend.

Slechts één koppelpunt

De oplossing met maar één koppelpunt voor de besturing wordt speciaal bij het aankoppelen gewaardeerd. De wielen zijn eenvoudig met de handpomp en ventielblok te richten. De voorste lift as voorkomt bij het leegrijden onnodige bandenslijtage.

De geheel verzinkte en afgelakte opbouw van profielplaten maakt een stabiele indruk. Aan de voorkant begrenst een geperforeerde plaat de laadruimte. Hierdoor heeft de berijder een goede kijk op de laadvloer van de aanhanger.

Voor het hakselen en volgen van een oogstmachine is het geperforeerde frontrooster hydraulisch opklapbaar. Dat, samen met de schijnwerper voor de verlichting van de laadvloer, is standaard. Prima! Als optie biedt Joskin de Telecover afdekking aan. Over een enkel werkende regelunit wikkelt een hydraulische motor het dekzeil zijdelings op. Het sluiten gaat door veerkracht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dat is snel!

Van de werktijden van het systeem waren we onder de indruk. Binnen 11 seconden was de zaak dicht. Voor het openen waren maar vijf secondes nodig. Met zulke tijden is het gewoon prettig het dekkleed, dat overigens 50 cm over de flanken van de opbouw valt, voor wegtransport te sluiten. Als het te snel gaat, dan is de oliehoeveelheid trouwens te verminderen. Sensoren zorgen ervoor dat er bij openen en sluiten niets fout kan gaan.

Het dekzeil is in elke stand vast te zetten. Daardoor kan het goed als keerbord gebruikt worden zodat de oogst ook bij een grotere worpbreedte, zoals vanaf de overkant van een sloot, ook nog zonder verlies geladen kan worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Er kan nog meer bij…

Om het volume te vergroten zijn er optioneel aluminium schutborden verkrijgbaar die hydraulisch te verschuiven zijn. Maar wie niet direct ruzie met de wetsdienaars wil riskeren kan daarvoor wat betreft het silage transport gerust van af zien. Want bij een maismassa van 750 kg/m3 heeft de aanhanger met zijn leeggewicht van circa 10 ton al een totaalgewicht van ruim 47 ton. Met onze test trekker, een Fendt 930 met een eigen gewicht van 11 ton is de genoemde 60 ton dan niet meer ver weg. Om met en aanvaardbare snelheid onder weg te zijn en de combinatie passend te kunnen afremmen moet een vermogen van 300 pk volstaan.

Het lossen gaat met circa twee minuten relatief snel. Na het openen van de achterklep is de ‘walking floor’ met zijn twee oliemotoren en een overbrenging in te schakelen. Als de vier kettingen zijn uitgelopen, dan kan er naar de tweede ‘versnelling’ geschakeld worden. Na 90 sec. is het grootste deel van de lading gelost.

Om de rest te legen hadden we graag nog een ’derde versnelling’. De opbouw wordt naar achter 5 cm breder, dus de lading kan zich niet klem lopen. En door het rooster kan de berijder precies zien wanneer de laadruimte leeg is.

Onze test aanhanger was voorzien van een loadsensing hydraulisch systeem. Dat maakt het werk comfortabel. De grote bedieningslessenaar oogt wat ouderwets. Maar hij vervult zijn, door simpele tuimelschakelaars bediende, functies goed. Met de Silo-Space wordt volumetransport hoe dan ook plezierig.

Ruimte-en-tijd-opnieuw-gedefinieerd-Joskin-Silo-Space-getest-4

De ‘walking floor’ wordt aangedreven door twee oliemotoren met twee snelheidsbereiken. . 50 m3 Is in 2 minuten gelost.

 

Technische gegevens Joskin Silo-Space 26/50

Laadvolume conform DIN/ met 60 cm kegel 47,5 m3/56 m3
Totale breedte 2,55 m
Totale lengte 11,20 m
Totale hoogte (zonder opzetstukken) 3,9 m
Kastmaat (L x B x H) 9,85 x 2,40 x 2,10 m
Leeggewicht 10.500 kg
Max. toel. gew. 34.000 kg
Gevraagd vermogen vanaf 147 kW (200 pk)
Ruimte-en-tijd-opnieuw-gedefinieerd-Joskin-Silo-Space-getest-5.jpg

De assen zijn standaard hydraulisch geveerd. Dat resulteert in een prima wegligging.

Samenvatting

De enorme laadvolume van de Joskin 26/50 wordt pas duidelijk bij het bekijken van de enorme berg maïs na het lossen. De wegligging van de drie-asser met twee gestuurde assen en een lift as is fantastisch. Dat komt ook door de standaard disselvering en het hydraulisch geveerde onderstel. Ofschoon de gedwongen besturing op de eerste en derde as werkt, wordt hij bediend met slechts één stuurstang vanaf de trekker. Bij erg wendbare trekkers is het oppassen geblazen dat de dissel niet aanloopt tegen de banden. De verzinkte opbouw belooft een lange levensduur. Om veilig en economisch te werken is er een trekker uit het 300 pk segment nodig.

Ruimte-en-tijd-opnieuw-gedefinieerd-Joskin-Silo-Space-getest-8

Algemene informatie

Joskin biedt vier types Silo-Space aanhangers. Twee daar van zijn tandem-assers met 40- en 45 m3 laadvolume. De twee drie-assers hebben resp. 45- en 50 m3 laadvolume. Zeker de grootste aanhangers zijn standaard mooi compleet uitgerust.  Optioneel zijn er bij voorbeeld mechanisch aangedreven doseerwalsen en een hydraulisch aangedreven dekzeil.