Leestijd: 8 minuten

Met de vector 420 biedt Rostselmash een goedkope vier-schudder voor kleine- en familiebedrijven aan. We hebben in de gerst en het koren eens beken wat de kleine met zijn enkeltrommels  dorswerk presteert.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (4)

Voor familiebedrijven of kleine coöperaties heeft Rotstselmash de Vector 420, met vier schudders en een enkele trommel in het programma. Het zenuwslopende oogstseizoen van 2014 maakte weer eens duidelijk dat er voor maaidorsers van dit formaat een markt is en blijft. Want door de steeds wisselende weersomstandigheden in de zomers en het feit dat veel loonwerkers hun maaidorsactiviteiten afbouwen willen steeds meer landbouwers weer onafhankelijker worden of het blijven.

Drie maaiwerken op de Rostselmash Vector

Passend voor het motorvermogen en de oppervlaktes van de scheiders en zeven is de Vector leverbaar met werkbreedtes van 5,0 6,0 en 7,0 meter. Voor de oogsten van koolzaad zijn er tweezijdige messen en een verlengde tafel beschikbaar. De messenbalken en aandrijving komen, net als bij de Torum, van Schumacher.

De Duitse uitvoering heeft standaard een multi koppeling. De geleiding van de maaibalken zoals die voor alle drie de werkbreedtes beschikbaar zijn, is mechanisch en voorzien van brede,  instelbare glij-ijzers.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (11)

De pendelas-compensatie is ook mechanisch en werkt met zijdelings aangebrachte, handmatig op voorspanning te brengen veren. Bij een volledig getilde schuine transportband wordt de pendelcompensatie voor een veilig transport over de openbare weg automatisch geblokkeerd.

De aansturing van het maaigedeelte van de Rostselmash Vector gebeurt eenvoudig met een joystick. Het toerental van de haspel kan daarbij handmatig als automatisch en onafhankelijk van de rijsnelheid geregeld worden. Maar net als bij de Torum steekt de oliemotor te ver naar rechts uit.

Overigens: in tegenstelling tot de Torum 760 heeft de Vector 420 klassieke, tweedelige kettingelevators (tweedelige verzette staafkettingen) met een toevoertrommel.

Grote trommel

In de Vector 420 gebruikt Rostselmash, net als veel andere fabrikanten in het vier- schuddersegment, een eenvoudige dorsinstallatie met een trommel plus een stro- keertrommel. Dat zorgt voor voorzichtig nadorsen. Maar onder moeilijke omstandigheden zijn de enkel trommel dorsers beperkt in hun doorloop. Ze vertonen dan een steil oplopende doorloop-verlies curve.

Met een doorsnee van 800 mm, 10 slaglijsten en een breedte van 1.180 mm is de trommel van de Vector 420 momenteel de grootste op de markt. Vergelijkbaar met enige concurrenten kan hij volgens de fabrikant 50-90 % meer oppervlakte bieden, wat positief uitwerkt ten opzichte van de korrelbreuk en de stro kwaliteit.

De ingesloten hoek van de korf is volgens Rostselmash 130°, dat is 1,1 m2 korf oppervlakte en passend in dit segment. De er achter lopende keertrommel verzorgt het transport van het materiaal naar de vier schudders.

Goed: de korfafstand wordt elektrisch versteld vanuit de cabine, dat verhoogt het bedieningsgemak.

De zogenaamde ‘noodopener’ is ons goed bevallen. Daarmee kan het wikkelen om de trommel vermeden worden. Het gaat daarbij om een voetschakelaar in de cabine waarmee de bestuurder de dorskooi helemaal openen kan. Een handige toevoeging waarbij de bestuurder wel snel moet reageren. Is de nood opener eenmaal gelost, dan wordt de korf weer elektronisch op zijn normale openingsbreedte ingesteld. Dat gebeurt snel en is allemaal veel prettiger dan een omvlochten korf te moeten schoonmaken.

De aandrijving van de trommel gebeurt met een riem aangedreven variator die traploos instelbaar is tussen de 335-1.050 tpm. Met een optionele transmissie kan het toerental 200-450 tpm verlaagd worden.

5m2 Schudder oppervlak voor de Rostselmash Vector

De separatie achter het dorsgedeelte gebeurt bij de Vector 420 over vier hordenschudders met vier valtrappen. Het schudder oppervlak van 5 m2 ligt duidelijk boven de waardes van de  concurrentie en is vergelijkbaar met die van een vijf schudder.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (1)

Dat betekent: Er is dan wel veel separatievlak, maar het stro wordt minder intensief geschud dan bij kleinere, maar standaard van meer schudders voorziene machines. Temeer omdat er helaas geen optionele schudderlijsten leverbaar zijn. Dit heeft volgens ons nog wat nazorg waard. Zeker op percelen met veel opbrengst omdat we daar nogal wat verlies bemerkten.

De verliesindicatie op onze testmachine was overigens nogal gevoelig en onrustig. Maar dat kan net zo goed een afstellingskleinigheidje zijn geweest.

De zeefsectie op de Rostselmash Vector bestaat uit een boven- en een onderzeef. Een voorzeef is er niet. De twee zeven werken tegen elkaar in. Rostselmash geeft het zeefoppervlak aan voor 3,59 m2. Dat is wat meer dan bij de meeste concurrerende vier schudders, maar minder dan bij vijf schudders.

Omdat de grote enkele dorstrommel toch de zeefbelasting beperkt houdt, past het zeefoppervlak goed bij deze machine.

Op de Vector 420 gebeurt de zeefverstelling handmatig met een insteekslinger. Een verstelmogelijkheid zoals bij de Torum 760 is vooralsnog niet gepland. Hier resulteert de scherpe  prijsstelling van de Vector 420 in een wat minder gebruikersgemak.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (2)

Een zeefkastcompensatie voor gebruik op hellingen heeft Rostselmash helaas niet. Ook voor de hele machine niet.

Prima: de links gemonteerde keerder heeft zijn eigen na dorser. Daardoor hoeft de keerstroom goed niet via de dorstrommel teruggeleid te worden, maar wordt hij weer over de zeef verdeeld. Voor wat betreft de ventilatie: de traploos aangedreven ventilator draait tussen de 380-1.200 tpm. Het aanpassen van de toerentallen gebeurt met zachte toetsen op de rechter zijconsole.

Grote graantank op de Rostselmash Vector 420

Punten scoren doet de Vector met zijn grote graantank. Met de hydraulisch uitgeschoven vergroting gaat er tot 6 m3 in. Twee vulstand sensoren (75- en 100%) informeren de berijder wanneer er gelost moet worden.

Voor vochtig graan zitten er aan de voorwand hydropulsatoren, die na een druk op de knop, het graan losschudden. Een losvermogen van 50 l/sec is in dit segment laag. Het lossen van een volle tank duurt ruim twee minuten. Daarbij is het niet te adviseren de los vijzel al tijdens het rijden in te schakelen vanwege de hoge belasting van de aandrijfriem.

Voor de geringe overlaadhoogte van 3.48 m. gaan er ook punten af. Voor het laden van hoog opgebouwde 18 tonners kan dat wel eens krap worden. Bovendien is de lospijp erg kort, wat  rijdend lossen moeilijk maakt. Sinds 2015 is er een 70 cm langere lospijp die de overlaadhoogte wat groter maakt.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (10)

Vier rijïge hakselaar

Bij het zwadleggen laat de Vector 420 een mooi smal, rechthoekig zwad zien dat door de er op volgende pers makkelijk is op te nemen. De stro kwaliteit is door het subtiele na dorsen erg goed.

Op de strohakselaar hebben we, net als bij de Torum, commentaar. Het omzetten van zwadleggen naar hakselen is lichamelijk zwaar en langdurig omdat er twee riemen gespannen moeten worden, die bovendien ook moeilijk te lossen zijn.

Op onze Rostselmash Vector testmachine met een 5 meter breed maaiwerk lukte het de vier rijïge hakselaar het stro over de hele breedte te verspreiden. De zijwindgevoeligheid is echter nogal hoog en een elektrisch verstelbare geleide laat is er zelfs tegen meerprijs niet.

Daarbij zorgen de op 2.900 tpm draaiende 60 messen ook bij ingedraaid tegensnijden voor wat overlengtes. Daar moet nog wat gedaan worden om geïnteresseerden in klanten te veranderen. Zelfs met in acht name van het feit dat er van een budgetmachine geen topprestaties verwacht kunnen worden zijn er nog maar weinig landbouwers die een slechte hakselkwaliteit accepteren. De nabewerkingskosten zijn er domweg te hoog voor.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (12)

Veel reserves

Komen we bij de motor. De Vector 420 heeft een zescilinder Cummins met een cilinderinhoud van –volgens de fabrikant- 161 kW/220 pk nominaal bij 2.000 tpm. Met het eenvoudige dorssysteem, de capaciteit van de schudders en reiniging geeft dat wel wat reserves. Er is nooit te weinig vermogen.

De tankinhoud van 540 l. is groot en is goed voor veel werkuren. De tankopening zit goed bereikbaar achter de opstap naar de motorruimte. De motor bedient ook de standaard werkluchtcompressor.

Vanaf het drukvat lopen er leidingen en aansluitingen naar meerdere plekken op de Rostselmash Vector. Dat is doordacht.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (13)

Bekende cabine

In de cabine vinden we veel standaard componenten van Rostselmash. Naast de joystick voor de bediening van het maaiwerk en de drietraps hydrostaat is er, net als in de Torum 760, een Adisor II monitor gemonteerd.

Op zwart/wit display worden verliezen, toerentallen (dorstrommel, ventilator) en de motordata (toerental, verbruik) aangeduid. Net als bij de Torum zijn ook hier de data voor verschillende oogstsoorten vastgelegd zoals korfafstand, trommeltoerental en ventilatortoerental etc. Die zijn met een druk op de knop af te roepen. Er kunnen ook eigen instellingen opgeslagen worden.

Rechts van de bestuurdersstoel is er plek voor een bijrijder en er zit een koelvak voor drie literflessen in het plafond. De airco doet zijn werk voortreffelijk. Op het geluidsniveau in de cabine en de beperkte vering er van hebben we wat kanttekeningen. Of het aan de kleine wielen of het intussen wat gedateerde rollend gedeelte ligt: De Vector gedraagt zich op akker en weg wat onrustig.

In 2015 kregen de Rostselmash machines overigens nieuwe cabines. Daarin zitten de belangrijkste bedieningselementen niet meer in de rechter zijconsole, maar op een aan de stoel gemonteerde armsteun.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens Rostselmash Vector 420

Motor: 6,7 liter Cummins zescilinder; 161 kW/220 pk, 540 l. tankinhoud.

Rijaandrijving: 3 Versnellingsbak met hydrostaat; 20 km/u transport-snelheid.

Maaiwerk: 5,0, 6,0 of 7,0 m breed. Maaibalk en aandrijving van Schumacher. Haspeltoerental gesynchroniseerd en handmatig, mech. pendelas compensatie en mech. oppervlaktedrukregeling.

Dorsgedeelte: Enkele trommel (met keertrommel); 80 cm diameter en 1,18 m breedte; 130° omsloten; 1,1 m2 korfoppervlakte; trommel- toerental 335-1.050 tpm –  reduceerbaar met 200-450 tpm);  overbelasting beveiliging.

Afscheiding en reiniging:  Vier schudders; 5,0 m2 afscheider oppervlakte; twee zeven; 2,59 m2 zeefoppervlakte.

Hakselaar: vier rijïg, met 60 messen.

Afmetingen en gewichten: Breedte 3,30 m bij 620/70 R30 banden), leeggewicht zonder maaibalk 10.570 kg.

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (14)

Onze samenvatting

De Rostselmash Vector 420 is een krachtige vier-schudder combine met de grootste trommel die er op de markt is. Net zo min als andere ééntrommel machines heeft hij geen enorme doorstroom, maar er treedt nauwelijks korrelbreuk op en het stro wordt voorzichtig behandeld.

Onder het moderne uiterlijk zit nogal wat gedateerde techniek. Zoals de vele, soms erg lange riem overbrengingen. Die vragen veel onderhoud. We hebben ook kritiek over het omschakelen van zwadleggen naar hakselen, de stroverdeling en het aftanken. De Vector 420 moet het van zijn prijs hebben.

 • Grote trommel, weinig korrelbreuk
 • Korf verstelling van uit de cabine
 • Mech. pendelcompensatie met sper
 • Krachtige motor met veel reserves
 • Grote dieseltank
 • Grote schudder en trommelzeef
 • Goede strokwaliteit
 • Grote graantank
 • Praktische trommel nood opener
 • Prima airco
 • Geen oppervlaktedrukregeling
 • Hakselkwaliteit en verdeling
 • Omzetten tussen zwadleggen en hakselen gecompliceerd
 • Rijdend aftanken
 • Beperkte los capaciteit en overlaadhoogte
 • Hoog leeggewicht
 • Onrustig gedrag in bochten

Rostselmash Vector 420 - Kleine maaidorser met grote trommel - Agri Trader (5)