Leestijd: 10 minuten

De grootste Rebell classic T in het programma van Köckerling leent zich niet alleen voor de vlakke stoppelbewerking, maar ook voor zaaibedbereiding. In een praktijktest kregen we een goede indruk van de techniek en de kwaliteit van het werkresultaat.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (23)

Met zijn goede 12,50 meter werkbreedte werkt de Köckerling Rebell classic T het veld snel af.

De Köckerling Rebell classic T 1250, met een royale werkbreedte van 12,50 meter, is al wat langer op de markt. Het weer van seizoen 2017 gooide elke keer weer roet in het eten, waardoor we pas in 2018 voor de vroege stoppel-bewerking met deze machine het veld op konden.

We konden nu zelf in zware en stoffige omstandigheden vaststellen dat tractoren met weinig vermogen spelenderwijs overweg kunnen met dit vlaggenschip.

De firma Köckerling staat in de landbouwwereld wijdverbreid bekend om haar grote werkbreedten. Hoewel de fabrikant pas laat instapte in de markt voor korteschijveneggen, wist Köckerling zich een plek te verwerven met de Rebell-serie – vooral de grote werkbreedten, maar ook de compactere modellen vanaf 3,0 meter werkbreedte.

Bovendien levert Köckerling op dit moment van alle Duitse merken de breedste korteschijveneg met een transportbreedte van 3,0 meter. Daarom is de nieuwe Rebell classic T 1250 overwegend te vinden in de streken met grote landbouwoppervlakten; hij wordt voornamelijk aangeschaft door grootbedrijven.

Het topmodel wordt hoofdzakelijk ingezet voor de stoppelbewerking. Ook kan hij worden gebruikt bij de zaaibedvoorbereiding voor de aansluitende mulchzaai. De Rebell classic T 1250 kan werken tussen de 2 en 12 centimeter diepte, waarbij hij een mooi werkresultaat oplevert – maar daarover later meer.

Vijfdelig frame voor de Köckerling Rebell classic T

Aan het middelste, zeer solide frame van het onderstel zijn vier afzonderlijke schijvensegmenten als vleugels opgehangen. Onder dat centrale frame bevindt zich de vijfde schijveneenheid.

Het onderstel is voorzien van forse banden in de maat 600/55-22,5 en goedgekeurd voor 40 km/u op de weg. Tijdens het transport maakt het geheel een behoorlijk stabiele indruk. In opgevouwen toestand en met licht verlaagd onderstel (de grondspeling is dan 8 centimeter) voldoet de Rebell aan de vereiste afmetingen: 4,0 meter hoogte en een kleine 3,0 meter breedte.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (2)


In de werkpositie is het onderstel opgetild. De bandenmaten zijn flink groot.

Het formaat van de framebuizen, waaraan de schijven rechtstreeks zijn bevestigd, is 80 x 80 millimeter. De twee dwarsbalken hebben een onderlinge afstand van 700 millimeter, de hoogte van het frame is 600 millimeter.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (15)

De afstand tussen de balken is bij de 12,50m-variant 700 millimeter; de framehoogte van 600 millimeter zorgt voor ruime doorvoer.

Voor de volledige vouwprocedure heb je twee dubbelwerkende regelventielen nodig – eentje voor de binnenste en eentje voor de buitenste vouwdelen, gescheiden van elkaar. Eerst worden de binnenste zijvleugels  uitgevouwen, daarna volgen de beide buitenste. De hydrauliekcilinders daarvan zitten zich beschermd in de beide schijvenbalken.

Tijdens het totale uitvouwproces staat de machine op het middenonderstel. Om ervoor te zorgen dat in het gebruik genoeg gewicht op de vleugels staat – vooral op de buitenste – wordt er druk op de uitklapcilinders gezet. Op de middelste segmenten wordt 50 tot 60 bar gezet; de buitenste krijgen 180 tot 200 bar (in hoeveel kracht dat resulteert, hangt natuurlijk van de geometrie af). De drukken zijn aan de voorzijde op de manometers af te lezen en zijn afzonderlijk in te stellen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Om de uitvouwprocedure te kunnen afsluiten, moet je een hydraulisch hendel aan het hoofdframe omzetten. Zo kan de tweedelige, middelste wals voor het werken worden uitgevouwen. Voor de zekering bij rijden op de weg zitten op de twee voorste in/uitvouwcilinders en op de disselcilinder blokkeerpallen, heel goed!  Het onderstel heeft die echter niet, alleen drukbehoudende terugslagkleppen: voorzichtig dus met bedieningsfouten in het verkeer.

Met een bedrijfsgewicht van 12 ton weegt de Rebell bijna een ton per meter werkbreedte en is daarmee iets lichter dan veel concurrenten.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (18)

In plaats van zij-geleideplaten is er gekozen voor gekartelde kantschijven.

Schijf aan schijf

In de werkstand heb je dan de volle 12,50 meter werkbreedte met de in totaal 98 schijven, inclusief de beide kartel-kantschijven. Dit resulteert in een schijvenafstand van 13 centimeter. De schijven van de Köckerling classic-serie hebben een diameter van 510 millimeter. Daarmee zijn ze qua grootte vergelijkbaar met die van de concurrentie.

Duidelijke verschillen zijn er echter bij de hoek van de schijven. Zowel de ondergreep (de mate waarin de schijf ‘in de bodem hapt’) als de schuinstand ten opzichte van de rijrichting zijn opvallend groot. Beide hoeken zijn volgens Köckerling 16 graden.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (16)

Opvallend is de nadrukkelijke schuinstand van de schijven. Zowel de ondergreep als de afstelling in de rijrichting zorgen voor een goede bodemintrek, veel verkruimeling en vermenging.

Enerzijds wordt door de stand van de schijven de intrekneiging vergroot – vooral onder droge omstandigheden – en anderzijds geeft het een beter vermengingseffect. Verder is de verkruimeling intensiever, omdat grond door de schijven wordt meegenomen en door hoogfrequente trillingen naar voren wordt afgeworpen.

Grove kluiten vallen uit elkaar of worden nog een tweede keer bewerkt door de tweede rij schijven.

Het fijnkruimelige oppervlak mag gezien worden. We konden zelfs geen hogere benodigde trekkracht vanwege die agressieve schijvenhoek vaststellen.

Wat Köckerling ook onderscheidt van de meeste concurrenten, is de ophanging van de schijven. Elke schijf is afzonderlijk bevestigd aan een bladveer. Dat is sterker dan een bevestiging met rubberblokken, en tegelijk kunnen ze toch goed zijdelings uitwijken c.q. wegveren.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (17)

Köckerling gebruikt grote bladveren als schijvenophanging.

Bovendien trillen ze zoals reeds gezegd ook in de langsrichting, waardoor de productie van fijnaarde verder toeneemt. Elke schijf is met vier bouten op onderhoudsvrije lagers bevestigd. Contramoeren zijn er niet.

Het lager is op zijn beurt met slechts één bout vast verbonden met de bladveer. Zo kan er snel een schijf vervangen worden. Overigens zijn de lagers gierbestendig, wat vandaag de dag noodzakelijk is. Zoals in de inleiding al genoemd, zit er rechts en links aan de buitenzijde elk een kartelschijf. Die zorgen ervoor dat er weinig aarde buiten het werkgebied terecht komt.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (7)

Enkel en alleen STS voor de Köckerling Rebell

De dubbele STS-wals verscheen ruim 20 jaar geleden, maar hij blijft ook een vast bestanddeeel bij het nieuwe Rebell-topmodel 1250. De eigenschappen van de 530 millimeter grote pakker zijn inmiddels bekend: hoog draagvermogen, goede zelfreiniging, aarde-op-aarde-bodemverdichting enzovoorts.

Maar Köckerling ontwikkelt ook bewezen techniek gestaag door. Wat er aan de wals nog schortte: afhankelijk van de diepteinstelling stond er of op de achterste wals (ondiep) of op de voorste wals (diepe bewerking) meer kracht. Om een gelijkmatige verdichting op beide pakkers te realiseren, is de zogenaamde contour-wals nu pendelend opgehangen.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (8)

Eén drukstang brengt de beweging over naar achteren – dat bespaart extra hydrauliekcilinders aan de wals.

Een sleufgat begrenst de pendelweg, zodat hij niet helemaal vrij kan kantelen of zelfs overslaan. Je kunt hem niet vastzetten, dat is volgens Köckerling ook niet nodig.

Achter de walssegmenten van onze testmachine was een naloop-tandeg bevestigd. Deze kan worden besteld als extra optie. Door het handmatig verzetten van pennen is de werkintensiteit te veranderen, waardoor  je dus een meer of minder intensieve egalisering krijgt. Per walssegment zijn het twee bouten, in totaal dus twaalf stuks aan de hele machine.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (11)

Op de Rebell is standaard een hectareteller aanwezig.

Köckerling Rebell heeft brede zweefstand

In de werkstand loopt de Rebell aan de achterkant natuurlijk op de STS-wals, aan de voorkant wordt hij qua hoogte geleid door zes afzonderlijke steunwielen in de maat 380/55-17. Dat zorgt voor een rustige loop, ook bij  hoge werksnelheden.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (14)

In de werkstand zit de disselcilinder vrij in het sleufgat. Op de kopakker duwt hij de schijveneg omhoog.

Het onderstel is daarbij volledig opgetild en de disselcilinder kan vrij bewegen in het sleufgat, om zo oneffenheden op te kunnen nemen. Bovendien zijn de uitvouwcilinders van de vleugels verbonden met stilstofbollen. Dat gaat het ‘pompen’ van de machine tegen en absorbeert oneffenheden. Vooral op ongelijk terrein leidt dit tot een goede contouraanpassing van de 12,5 meter brede Rebell.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (13)

Naast de trekbok-bevestiging kan er ook een sleepoog of de K80-kogel worden gekozen.

Het onderstel en de disselcilinder komen pas weer in actie op de kop-akker. Gezamenlijk tillen ze de hele korteschijveneg op, zodat de STS-wals en de zes steunwielen zweven. Deze ‘vliegende’ stand ziet er op het eerste gezicht vreemd uit, omdat de zijvleugels door de hydraulische drukverhoging omlaag buigen.

Op een egale kopakker kun je snel keren, maar als hij diepe bandensporen heeft of niet vlak is, zoals op een helling, dan moet je voorzichtiger draaien met de trekker. Dan raakt de Rebell snel aan het wankelen en kan dan met de buitenste wielen tegen de grond komen. Daarvan loopt de machine echter geen schade op en je kunt hem ook niet om laten vallen.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (1)

Op de kopakker wordt de korteschijveneg door het transportonderstel opgetild; de zijvleugels hangen een beetje af.

Instelling werkdiepte met regelventiel

De werkdiepte van de Rebell classic T 1250 kan heel handig vanuit de cabine hydraulisch worden versteld. Daarvoor hoeven er geen afstandplaatjes tussen de hydrauliekcilinders te worden gestoken. Deze traploze diepte-verstelling is standaard.

Aan de buitenvleugels hebben alleen voorste steunwielen hydrauliekcilinders voor de hoogteaanpassing.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (9)

Door middel van een speciaal mechanisme verstellen de walssegmenten zich parallel met de voorste steunwielen.

Via een speciaal hefboomstelsel wordt die hoogte voor het parallel zetten aan het betreffende walssegment overgebracht. Met andere woorden: aan de walsen zitten geen aparte hydrauliekcilinders. Alleen aan het middensegment zitten er twee, die doen de verstelling.

Aan de voorzijde werkt de disselcilinder mee bij de hoogteverstelling.

Voor de ‘kleinere’ werkbreedten van de Rebell classic T-serie is er de optie van mechanische diepteverstelling, maar voor het 12,5 meter brede topmodel niet. De fabrikant maakt ook in haar korteschijvenegprogramma gebruik van het bevestigingssysteem LockPin. Concreet betekent dat dat op alle draaipunten assen de gangbare pennen vervangen. Op het einde van de assen zijn er hulzen geplaatst die met een bout vast zijn gezet.

Köckerling Rebell op de stoppels

Köckerling vermeldt een vereist trekvermogen vanaf 350 pk voor het 1250-vlaggenschip. Wij konden met onze 350pk-trekker daadwerkelijk prima uit de voeten tijdens de stoppelbewerking op vlak terrein.

De combinatie trok zijn baantjes met nog altijd 14 km/u en 6 tot 7 centimeter werkdiepte. Zoals gewoonlijk moet de werksnelheid niet te laag zijn. Je kunt de Rebell zonder bedenkingen inzetten vanaf 8 tot zo’n 20 km/u.

Met een ingestelde werkbreedte van 12,40 meter in het stuursysteem werden bovendien geen plekken onbewerkt gelaten. Dat is een zeer tevredenstellende waarde.

In totaal heeft de Rebell vier dubbelwerkende regelventielen nodig: twee voor het in- en uitvouwen, eentje voor de diepteverstelling en eentje voor het onderstel. De aansluitingen zijn allemaal met kleuren gemarkeerd en een sjabloon op de dissel geeft aanwijzingen over de functies ervan.

Gebruiksvriendelijk is ook het onderhoud: alleen de dissel, het onderstel en het vouwmechanisme hoeven te worden gesmeerd, waarbij de smeerpunten goed toegankelijk zijn.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (21)

De kartelkantschijven zorgen ervoor dat er niet teveel aarde buiten het bewerkingsspoor terecht komt.

Technische gegevens Köckerling Rebell

Frame: werkbreedte 12,50 m; frame-hoogte 600 mm, balkafstand 700 mm, formaat framebalken 80 x 80 mm; onderstel met bandenmaat 600/55-22,5; LockPin-verbinding.

Schijven: 96 schijven + 2 kartelkantschijven, groefafstand 13 cm, diameter schijven 510 mm, grof getand, ondergreep 16°, snijhoek 16°, onderhoudsvrije en gierbestendige lagers; ophanging afzonderlijk aan bladveren.

Toebehoren: 6 steunwielen (380/55-17), contourwals, pendelend opgehangen dubbele STS-wals, hydraulische (traploze) diepteverstelling, optionele nastrijker.

Gewichten & afmetingen: gewicht 12 t; maten wegtransport 4,00 m hoog en 3,00 m breed, goedgekeurd voor 40 km/u.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (10)

Aan het rechter, buitenste steunwiel zit een schaalverdeling voor de hoogte-instelling

Onze conclusie over de Köckerling Rebell

Net als de andere modellen uit de Rebell classic-serie werkt het nieuwe topmodel 1250 in de bekende hoge kwaliteit. De Rebell laat een zeer fijnkruimelig oppervlak achter.

Dankzij de voorspanning van de vleugels en de stikstofbuffers passen de de afzonderlijke segmenten zich aan onregelmatigheden aan en blijft de korteschijveneg rustig. Ook de zes steunwielen zorgen voor een aangenaam rustige loop.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (12)


Stikstofbollen in het hydrauliekcircuit van de vouwcilinders verhinderen een schokkerige beweging.

Met behulp van de hydraulische hoogteverstelling is de passende werkdiepte snel gevonden. De hydrauliek-aansluitingen zijn goed beschreven en in een rij op de machine aangebracht.

Aangezien Köckerling uitsluitend de dubbele STS-wals in het programma heeft, beperkt de uitrusting zich tot dit model naloopwals. Die heeft nu wel een fraaie pendelende ophanging, zodat op beide walsen even veel druk staat, ongeacht de werkdiepte.

Het wankelen op de kopakker – vanwege het optillen boven het transportonderstel – is iets waar je aan moet wennen. Het veroorzaakt echter geen schade aan de machine als de vleugels respectievelijk de buitenste steunwielen de grond raken. De instelling van de nastrijker is oké.

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (20)

Een grote nastrijker effent het oppervlak na de wals. Hij wordt met steekpennen handmatig versteld in agressiviteit.

+ Gemakkelijke werkdiepte-instelling
+ Fijnkruimelig oppervlak
+ Goede bewerkingskwaliteit
+ Verbeterde contourwals
– Wankelen bij draaien op de kopakker
– Slechts één type naloopwals leverbaar

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (19)

De nieuwe contourwals van Köckerling verenigt de bekende eigenschappen van het U-profiel van de STS-wals met een pendelende ophanging.

De concurrentie: korteschijveneggen met 12,0 – 12,5 m werkbreedte

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (24)

Köckerling Rebell T 1250

Kockerling-Rebell-op-het-veld-Agri-Trader-Test-Jaarboek-2019-25

Amazone Catros+ 12003-2TS

Kockerling Rebell op het veld - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (26)

Horsch Joker 12 RT

Werkbreedte 12,50 m 12,00 m 12,25 m
Diameter schijven 510 mm 510 mm, grof getand, concaaf 520 mm, grof getand, concaaf
Aantal schijven 98 96 98
Ophanging schijven bladveren, afzonderlijk rubberlagers, afzonderlijk rubberlagers, per paar
Framesegmenten 5 5 5
Diepteregeling hydraulisch hydraulisch hydraulisch (afstandsringen)
Bedrijfsgewicht  met wals 12.000 kg (met STS-wals) 12.600 kg (met wigringwals) 12.250 kg (met dubbele rolpakker)

 

Dit testrapport is eerder verschenen in het Test Jaarboek 2019 van Agri Trader