Leestijd: 6 minuten

Voor avonturiers is er de lasso aan de zadeltas. Voor alle anderen komt de weidetaxi van Pronar als geroepen. De vee-aanhanger brengt runderen en jongvee eenvoudig naar de wei en weer terug. Met minder stress voor mens en dier.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (2)

Als het in de buurt erg druk is, zoals nabij snel- of spoorwegen, dan nemen de dieren liever de taxi om van weide te veranderen. Dat geeft minder stress voor dier en mens. En als we de Kurier TO 46/2 dan met een taxi vergelijken, dan is hij zelfs een limo.

Op een vloer van 16 m2 hebben de passagiers staplaatsen met uitzicht. Wij transporteerden bont vee met de aanhanger van de Poolse fabrikant Polnar. Buiten het weidetransport is de volumeaanhanger handig voor bedrijven met meer vestigingsplaatsen.

Bodem omlaag, poorten open bij de Pronar Kurier

Met de bodem op zijn laagste stand gaan de dieren graag aan boord. Er is geen steile helling die lawaai maakt of onder de hoeven beweegt en zo de dieren bang maakt. Met voldoende stro –of naar wens rubber matten– op de bodem is het daarna comfortabel reizen.

Een simpel werkende ventiel bedient de vier hefcilinders aan de as tappen. Die aanpak werkt soepel en is duurzaam. Met de bodem helemaal omlaag ligt het dek op de grond en het opstapje van 13 cm is voor de passagiers niet belastend.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (8)

De laadvloer wordt met de twee vleugeldeuren net zo veilig afgesloten als die van een vrachtauto. Klemgrendels aan de draaistang afsluiting sluiten de deur zelfs stevig bij overhangend stro. De lange sluithevel maakt het sluiten makkelijk. Voordeel van de twee sleuteldeuren: In de stal zijn de flanken tussen de stalinrichting en de vee aanhanger af te schermen. Iets wat onze testaanhanger niet had en we misten was het deelschot in het midden van het laadvlak (optioneel ca. €750). Als er een groep wordt verladen, dan kunnen de eerste dieren vast in het voorste gedeelte ondergebracht worden, tot de rest ook aan bord is.

Slim: net als de loskleppen van sommige kippers vergrendelt de hevel naast de dissel de onderzijde van de 98 cm brede zijdeur. Die is zo als loopplank te gebruiken voor een enkel dier of om de voorste groep te laten uitstappen. Zonder loopplankfunctie gaat de deur gewoon open en kan hij ter controle van de laadruimte gebruikt worden of als nooduitgang.

De laadvloer is omgeven door 1.40 m hoge schutwanden.

Erg goed: dwarsbalken in de lengte beveiligen de open ruimte tussen schutwanden en dak. Zo kunnen dansende kalveren niet ontsnappen. Er is voldoende plek voor 8 drachtige dieren. De boden van 4 mm dikke traanplaat kan er tegen.

Een mooi detail: Aan de hoeken van de laadruimte zitten grote gaten om het waswater af te laten lopen. Het dekzeil (ca. €250) beschermt tegen regen en zon. Doordat de spanten dicht op  elkaar liggen vormen zich er geen plassen op. Om voldoende ventilatie te waarborgen loopt het zeil niet tot op de zijwanden. En dat de zaak zo niet 100% spatwatervrij is?

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (4)

Tussen de poorten vangen

Verladen in de stal gaat eenvoudig. Maar wat moet je als de kudde een paar hectare de ruimte heeft? Dan zijn de vanghekken (ca. €700) de ideale oplossing. Stevig aan de flank gefixeerd en altijd bij de hand klappen ze uit om de passagiers te verwelkomen. Zo is de weg naar het interieur van de wagen duidelijk aangegeven en lopen de dieren rustig en zonder zich te verdringen tussen de weideafzetting en de wagen naar binnen.

Het uitgeklapte inloophek past zich door sleufgaten in de ophanging aan de ondergrond aan. De deuren en het inloophek zijn tegen dichtslaan beveiligd zodat een windstoot of de snuit van een nieuwsgierige koe zonder gevolgen blijven. Na gebruik wordt  alles weer tegen de wagenflanken terug geklapt.

Wat ons stoorde: De vanghekken liggen goed gefixeerd op plastic buffers, maar slaan tijdens het rijden tegen de opbouw. Dat veroorzaakt onnodig lawaai en beschadiging van de lak. Bij nieuwe modellen speelt dat probleem niet meer.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (1)

Rijden en onderstel

De vier asschommels zijn in plastic gelagerd en hangen getrokken onder de aanhanger. De tegenover elkaar liggende astappen zijn met een stang verbonden en veren zo samen in. Het nadeel is dat ze grote oneffenheden niet de baas kunnen.

Op de weg dempen twee stikstofbuffers de bewegingen van het hydraulisch systeem van de hefcilinders en zorgen daardoor voor een goed rijcomfort. Vol beladen hangt de aanhanger met 1,7 ton in de trekhaak. De geknikte dissel heeft ruimte aan de onderste hef van de trekker.

Goed: Een gatenlijst maakt het mogelijk de hoogte van het trekoog op de trekker af te stemmen. De koppeling voor een 80 mm kogel is optioneel (ca. €30). Wie de volgeladen weide taxi achter een bedaagde erf trekker wil hangen, moet even nadenken. Een compact trekker van 90 pk is het minste dat er nodig is om met het hele spul op pad te gaan. Bovendien moet er een compressor voor het twee krings-luchtsysteem aan boord zijn.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (7)

De rembekrachtiging wordt daarbij zoals gewoonlijk handmatig ingesteld op de belading: leeg/half vol/vol. De luchttank is het laagste punt van de aanhanger: hij geeft een grondspeling van ca. 30 cm. Dat kan bij diep ingereden veldwegen krap aan zijn. Goed dat de ketel buiten zit. Wij reden er geen schade mee.

Leeg weegt de Pronar Kurier 3,5 ton. Dat maakt een belading van 8,5 ton mogelijk en is passend voor de afmetingen en het ruimteaanbod voor de dieren. Met zijn totale lengte van ca. 9 meter is de Kurier niet wendbaar. Het tandem-onderstel loopt in de bochten erg naar binnen en de kont zwenkt ver uit. Gelukkig is er in de weidegronden meestal genoeg ruimte.

Op de weg is de Kurier tot 40 km/u snel. De deuren en bouten zijn gezekerd met wiggen en splitpennen. Daar moet je geen haast mee hebben. Maar het kan niet anders. Opbouw,  onderstel en lakwerk maken een zeer goede indruk. De hydraulische leidingen zijn ook mooi verzorgd en liggen gedeelte beschermd in het chassis en pijpen.

Lichten en banden op de Pronar Kurier

Gebreken in de constructie en afwerking hebben we niet gezien. De elektrische voorzieningen zijn voorbeeldig, inclusief begrenzingslichten voor en achter. Details als de afdekking van de verlichting achter zijn verrassend.  De lenzen zijn met een beschermplaat tegen de hoeven van de dieren beschermd en het vervangen van de lampen gaat zonder gereedschap.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (6)

Tijdens transport is de aanhanger 2,80 m breed. De weidetaxi’s verlaten de Poolse fabriek op de standaardbandenmaat 14.0/65-16 of optioneel op de bij ons model gemonteerde 400/60-15,5 banden. Vol beladen en op natte ondergrond hadden we graag bredere banden gehad.

Het onderhoud dat de aanhanger vraagt stelt niet veel voor. De paar smeerpunten smeren, de scharnieren van olie voorzien en de luchttank ontwateren.

Wat ons nog op viel

De vee aanhanger Kurier van Polnar transporteert vee zonder stress en eenvoudig van A naar B en van de stal naar de weide. De omlaag-zakkende bodem maakt het instappen voor de dieren eenvoudig. De afmetingen zijn goed, maar beperken de wendbaarheid.

De afwerking maakt, samen met doordachte details, een goede indruk. Alternatieven zoals gebruikte veevervoerwagens of eigen bouwsels komen qua werkgemak en comfort voor mens en dier niet eens in de buurt. Maar je zo chique laten transporteren heeft zijn prijs. Onze taximeter stond op ca. €16.500.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (5)

Pronar Kurier in een oogopslag

  • Met de veetransportaanhanger van Pronar komen de dieren eenvoudig en veilig van A naar B.
  • De laadvloer zakt hydraulisch tot op de grond en de dieren stappen graag in en uit.
  • De vleugeldeuren met de zijdelings aangebrachte vangrekken maken verladen eenvoudiger en minder stressvol. Voor mens en dier.
  • De verwerking en praktische details aan de wagen zijn verrassend.
  • De weideaanhanger is een erg goed alternatief voor alle andere mogelijkheden om vee te vervoeren etc.

Pronar Kurier - de weidetaxi #Akkertest Agri Trader (3)

Technische gegevens veetransportwagen Pronar Kurier TO 46/2

Toelaatbaar totaal gewicht 12 t
Eigen gewicht 3,5 t
Netto laadvermogen 8,5 t
Lengte 8,92 m
Breedte 2,53 m
Hoogte 2,80 m
Schutbordhoogte 1,40 m
Platformlengte 6,99 m
Platformbreedte 2,30 m
Hoogte wagen 2,80 m
Spoorbreedte 2,20 m
Platformhoogte transport/gezakt, grootte 66 cm/13 cm, 16 m2