Leestijd: 5 minuten

De nieuwe lijn Pladdet staalscharen is al vanaf de introductie een verkoopsucces

Pladdet breidt verder uit om continuïteit te waarborgen - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Agri Trader werkt met de Pladdet PSS230 staalschaar | Het is 1943. Zeeuws-Vlaandern gaat gebukt onder de Duitse krijgsmacht. Wekenlang woeden felle gevechten met de geallieerden. Ondanks deze dreiging besluiten Krijn en Ko Pladdet de sprong te wagen. Ze stichten een nieuw loonbedrijf: Gebroeders Pladdet BV.

Met de opbouw van de Nederlandse infrastructuur groeit ook de vraag naar verkoop, verhuur en service van grondverzetmachines. Als een van de eersten in Nederland start Gebr. Pladdet in de jaren zestig met het ontwerpen van bijbehorende graafbakken.

Sinds begin 2009 staat een nieuwe tweekoppige directie aan het roer, Jonathan de Putter en Gerrit Cazant. Zij hebben samen met hun bijna 100 medewerkers ervoor gezorgd, dat het bedrijf Pladdet de afgelopen 7 jaar een behoorlijke groei heeft doorgemaakt. Naar eigen zeggen is men qua omzet, ondanks de economische crisis, vanaf 2010 met 65 procent gegroeid. De basis hiervan is gedegen klantadvies, een snelle reactietijd door een grote voorraad en een eerlijke prijs.

Hoe gaat het tegenwoordig?

Anno 2017 zien de zaken er goed uit voor de firma uit het Zeeuwse Biervliet. Men is volop bezig met de planning van grote nieuw- en verbouw van het bedrijfspand. Eind van het jaar (2017) wil men gaan starten met de werkzaamheden.

Verder wordt er behoorlijk geïnvesteerd in nieuwe hightech metaalbewerkingsapparatuur en uitbreiding van de magazijnruimte. Zo zal Pladdet nog sneller kunnen leveren uit voorraad. Deze verdere uitbreiding van de capaciteit op alle fronten is erg belangrijk om Pladdet verder toekomstbestendig te maken.

Eigenaar Gerrit Cazant: “In deze herstelde markt is het nu zaak voor ons om gas te geven. We willen niet per se de grootste of goedkoopste zijn, maar wel als een constante factor meedraaien in de top 3 van Nederland en België op het gebied van uitrustingsstukken. Kern van ons zakendoen is toch wel het bieden van de juiste prijs-kwaliteitverhouding en het vasthouden van onze grote groep vaste klanten. We hebben met deze bedrijven zo’n goede relatie opgebouwd, daar zijn we bijzonder zuinig op. Maar door ons brede en aantrekkelijke aanbod weten ook steeds meer nieuwe klanten hun weg te vinden naar Pladdet“.

Pladdet breidt verder uit om continuïteit te waarborgen - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Welke producten biedt Pladdet?

We gaan eens nader bekijken met welke producten men zo’n sterke positie inneemt in de Nederlandse en Belgische markt en inmiddels ver daarbuiten.

Naast hun dealerschappen van Hitachi en Hyster is Pladdet een echte specialist op het gebied van machine aanpassingen voor elk merk en type graafmachine. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn giekverlengingen, verzwaringen van het contragewicht en het construeren van bijvoorbeeld een kantelcabine.

Sterk punt hierin is dat men de complete ombouw van A tot Z kan verzorgen, dus de aanpassing van de constructie, opbouw van het volledige hydraulische systeem en ook het spuitwerk kan in eigen huis worden uitgevoerd.

Klanten voor dergelijke projecten zijn veelal de grotere loon- en grondverzetbedrijven en professionele slopers. Gerrit Cazant: “We zien een flinke toename in het aantal machineaanpassingen die we uitvoeren. Met name andere dealers en importeurs van bekende machinemerken kloppen steeds meer bij ons aan. Steeds meer eindklanten zien in dat de (semi-) longfrontmachines een groter bereik en veel meer capaciteit hebben”.

Maar de belangrijkste reden van het zakelijke succes is de verkoop van nieuwe en gebruikte aanbouwdelen. Pladdet heeft een breed en compleet leveringsprogramma aanbouwdelen voor graafmachines en wielladers, zoals graaf- en wielladerbakken in alle soorten en maatvoeringen, trilblokken, stenenklemmen, grijpers, SMP draai- kantelstukken, sloopgereedschappen zoals sloophamers, rippertanden, vergruizers en combischaren.

Verder voert men de mobiele breek- en zeefbakken van MB Crusher, bosbouw-apparatuur van Westtech, bermonderhoudsapparatuur van Herder en heeft men het Benelux importeurschap van de Digga grondboren.

Pladdet heeft ook een sterke positie in de levering van aanbouwdelen voor de spoorbouw zoals rail ontroesters, uitlegtangen en spoorbakken. De bakken, stenenklemmen en grijpers worden door Pladdet volledig in eigen beheer ontworpen en geproduceerd.

Qua grijpers heeft men ook weer een grote diversiteit aan soorten we noemen de snelwisselgrijper, funderingsgrijper, bietengrijper, overslaggrijper en de sloopsorteergrijper.

Pladdet breidt verder uit om continuïteit te waarborgen - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Movax

Het leveringsprogramma uitrustings-stukken is zeker niet statisch. Pladdet kijkt constant naar de heersende marktvraag en speelt hier snel op in. Voorbeeld is het recent verworven importeurschap van de innovatieve Movax trilapparatuur voor de Nederlandse en Belgische markt. Movax is een Finse ontwikkelaar en leverancier van graafwerktuiginstallaties en de uitvinder van modulaire, side klem trilapparatuur en aanbouwdelen.

Een andere toevoeging aan het aanbod is de PSS nieuwe lijn staalscharen die Pladdet sinds enkele maanden op de markt brengt onder de typenaam Pladdet Steel Shear (PSS).

Deze lijn staalscharen bestaat uit 7 types die geschikt zijn voor machines met een eigen gewicht van 4 t/m 100 ton. De staalscharen kunnen zowel stick- als boom-mounted worden gemonteerd. Pladdet Accountmanager Adri Dieleman vertelt: “Ik ben erg blij met dit product. Ik merk dat ook veel klanten die actief zijn in de sloop en recycling op zoek zijn naar goede producten met de juiste prijs- kwaliteitsverhouding. Deze staalschaar sluit exact aan op deze vraag”.

Pladdet breidt verder uit om continuïteit te waarborgen - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Aan de slag!

Het testteam gaat werken met de PSS 230 die geschikt is voor machines met een eigen gewicht van 20-30 ton.

De eerste indruk is uitstekend, de staalschaar oogt krachtig en robuust. Machinist Jan-Jacob: “Deze schaar is al flink gebruikt als inzet op demo’s. Maar ik heb de foto’s gezien van deze PSS 230 toen die net uit de productie kwam, voorzien van krokodillen-bestickering. Die vergelijking is eigenlijk heel goed gemaakt”.

Na een stuk staal te hebben gepakt start Jan-Jacob met knippen. Wat hem meteen opvalt is de snelheid en knipkracht van de schaar. Jan-Jacob: “De bek opent en sluit zich razend snel als gevolg van het snelheidsventiel. Deze snelheid en efficiëntie geldt eigenlijk ook voor de hydraulische rotator”.

Verder heeft de schaar een grote bek-opening wat een grote snijcapaciteit tot gevolg heeft. De schaar is daarom ook zeker geschikt voor het knippen van zware, massieve balken met diverse profielen.

Sloopgereedschappen hebben veel te verduren. Daarom is naast snelheid en kracht zeker ook service, onderhoud en aanpasbaarheid van de schaar belangrijk. Adri Dieleman: “Deze staalschaar heeft multisplit messen die gedeeltelijk draaibaar zijn. Zo kunnen de messen langer worden ingezet wat een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee brengt. Verder zijn de messen eenvoudig en snel te verstellen met één centrale bout”.

Een ander sterk punt van deze schaar is dat er bij aanschaf niet allerlei aanpassingen aan de machine moeten worden uitgevoerd. De schaar is namelijk voorzien van een speciaal ventielenblok zodat er geen lekolieleiding op de rotatiefunctie van de machine hoeft te worden gebouwd. Adri Dieleman: “Dit is natuurlijk ook weer bevorderlijk voor de kostenefficiëntie van dit type schaar”.

Pladdet breidt verder uit om continuïteit te waarborgen - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Conclusie van het Agri Trader testteam

De PPS lijn staalscharen zijn een uitstekende aanvulling op het brede leveringsprogramma. En gezien het feit dat er in no-time al meer dan 10 scharen verkocht zijn na de introductie, is eigenlijk al ruimschoots bewezen dat er een grote markt is voor dit product.