Leestijd: 5 minuten

Veilig werken is mijn missie

 

Nellie vond het eigenlijk geen fijn idee dat haar man voor zichzelf begon. Als dochter van een ondernemer wist ze wat een stress dat kan geven. Toch zette Jaco van Leeuwen de stap en Nellie werkt net zo hard mee in het bedrijf dat is gespecialiseerd in het keuren, onderhouden en verkopen van hijs- en hefmiddelen.

Het verhaal van - Jaco van Leeuwen - Agri Trader (4)

Jaco van Leeuwen: “Het is nu elf en een half jaar geleden dat ik voor mezelf ben begonnen, in de loods van een kas in Zevenhuizen. Onze zoons Jan en Ewout waren allebei de deur uit. En Nellie had wel gelijk hoor: ondernemen, dat gaf stress. In het begin was er niet genoeg werk. Inmiddels zijn we behoorlijk gegroeid. Klanten die erbij komen, gaan niet meer weg. Dat geeft weer andere stress.

 

Een jongensdroom?

Ik heb er vroeger nooit aan gedacht om een eigen bedrijf te hebben. Ik ben een uit de klei getrokken jongen, de derde uit een gezin van negen en de oudste zoon. Mijn vader teelde spruiten, in deelbouw bij een boer. Ik ging altijd met hem mee naar het land en leerde sleutelen aan brommertjes en trekkers. Ik vond het leuk, maar wilde de spruiten niet overnemen van mijn vader. Ik zag daar geen toekomst in. In plaats daarvan ben ik aan het werk gegaan aan de technische kant bij verschillende landbouwbedrijven en een hovenier. Daar heb ik twaalf jaar het onderhoud aan alle machines gedaan.

Via een advertentie – ik wilde iets anders – kwam ik terecht bij een importeur en groothandel in hijs- en hefmiddelen. Daar heb ik zeven jaar gewerkt. Onder hun vlag ben ik reparatie en keuringen gaan doen van die producten. Daarmee ben ik uiteindelijk voor mezelf begonnen.”

 

Eenmanszaak

Nellie van Leeuwen: “Ik dacht dat hij als zzp’er zou beginnen en dat vond ik al spannend genoeg. Ik heb toen gezegd: ‘Voor jezelf beginnen: prima. Maar oh wee als je met personeel begint!’ Toen het steeds drukker werd ben ik eerst zelf mee gaan werken, maar op een gegeven moment moest er toch personeel bij komen.

Vier jaar geleden is onze zoon Jan er bij gekomen. Hij is supergoed op het gebied van administratie. Toen is het bedrijf ook een BV geworden. Dat heeft veel rust gebracht. Twee jaar geleden is Rick erbij gekomen, die helpt met keuren, met offertes maken, met de planning. Rick doet zoveel dat je beter kunt vragen wat hij niet doet.”

Jaco: “Het was echt nodig dat er mensen bij kwamen. Zo’n 180 bovenloopkranen per jaar keuren, kan ik niet alleen. Ik draai mijn hand niet om voor hard werken, maar er bleef geen weekend over. Offertes maken en de klant- en certificeringsadministratie doen; het hoort erbij maar het is niet waarin ik op mijn best ben. We hebben nu een state of the art klantsysteem waarmee er meteen bij de keuring een certificaat kan worden uitgereikt. Daar hoef ik niet meer over na te denken.

 

Keuren

Het keuren op locatie bij een klant is mijn ding. Met mijn vrachtwagen en mijn materiaal daarheen en ter plekke werken, is het leukste wat er is. Ervoor zorgen dat mensen veilig kunnen werken, dat is mijn missie.

Het verhaal van - Jaco van Leeuwen - Agri Trader (1)

We keuren hijs- en hefmiddelen – denk dan aan bijvoorbeeld takels, kettingen, haken, loopkatten en bovenloopkranen. Ook valbeveiliging, trappen en ladders en elektrische gereedschappen keuren we. Eigenlijk alles behalve heftrucks, voertuigen en brandblussers. Dat is een andere specialiteit.

Ik kom niet bij klanten om iets af te keuren, maar om een potentieel probleem op te lossen. Een paar keer per jaar kom ik dingen tegen waarvan ik denk: ‘Goed dat ik hier was, want dit had iemand het leven kunnen kosten’. Een voorbeeld is een cementfabriek waar bovenin de toren, op 35 meter hoogte, een loopkat hing waar geen splitpen in de borgmoer zat. Die was dus niet geborgd. In zo’n situatie ben ik echt blij dat ze me hebben gebeld om alles na te lopen en te keuren. Het moet gewoon goed zijn en onze opdrachtgevers moeten weten dat het goed is.

Ik vind het ook gewoon mooi spul om mee te werken. Deze (Jaco wijst naar een oude loopkat met takel die in de hoek van het kantoor aan het plafond hangt, NK) heb ik gekregen van een klant. Ouderwetse degelijkheid. Het is bijna kunst, toch?

Het verhaal van - Jaco van Leeuwen - Agri Trader (11)

In mijn vrachtwagen heb ik alles bij me wat nodig is om te keuren en waar nodig aan te passen. En als het zo bijzonder is dat ik het niet bij me heb, kan het heel snel worden geleverd, vaak uit voorraad. Keuren is niet moeilijk: het gaat erom te controleren of het zo is zoals de fabrikant het had bedoeld, waar nodig dat te herstellen en om veranderingen opnieuw te beproeven. Dat is best zwart-wit, maar we komen ook heel veel tinten grijs tegen. Meestal is de oplossing simpel. Als er een schakel in een ketting versleten of beschadigd is, kun je heel veel energie steken in het vervangen van die schakel, maar vaak is een nieuwe ketting een beter idee en een goedkopere oplossing.”

 

Webshop

Nellie: “Daarom hebben we ook onze voorraad en een webshop met kettingen, schakels, takels, spanbanden, ladders, enzovoorts. Van het beste materiaal, van gerenommeerde fabrikanten en voor alle denkbare toepassingen. Hijsbanden en rondstroppen hebben we bijvoorbeeld tot tien ton. Je kunt het op het gebied van hijs- en hefmaterialen zo gek niet bedenken, of we hebben het. De webshop is vooral mijn ding. Ik zorg ook dat onze eigen merknaam erin wordt gelaserd, als blijk van kwaliteit en vakmanschap, of de naam van de opdrachtgever als die dat wenst.

Met keuren en onderhoud werken we grofweg in de driehoek Amsterdam – Utrecht – Rotterdam. Met de webshop komen we in heel Nederland én daarbuiten. Het was grotendeels vanwege de webshop dat we hier naar Waddinxveen zijn gekomen, vanuit Zevenhuizen. En op deze locatie zijn we zo snel doorgegroeid dat we er nu net een loods bij hebben gebouwd.”

Jaco: “Waar we in het begin stress hadden omdat er niet genoeg werk was, moeten we nu uitkijken dat het niet te veel en te groot wordt. Maar zoals het nu is, is het prima. We zijn blij met de mensen die we erbij hebben, ondanks de angst van Nellie voor het hebben van personeel. Het gaat gewoon goed, weet je. Ik ben 59 jaar nu, ik wil graag wat meer lucht, wat meer ruimte. Dankzij onze mensen kan dat ook.”

 

Kijk voor meer informatie op jacovanleeuwen.nl of ga eens langs bij Coenecoop 725 in Waddinxveen