Leestijd: 4 minuten

Elektrische heftrucks voor gezond werkklimaat

 

Zacht zoemend schuiven twee elektrische heftrucks door de enorme loods bij Bulk Terminal Zeeland. Iets meer dan een half jaar zijn ze nu in gebruik, geleverd door De Nood uit het naburige ’s-Gravenpolder, dat ook verantwoordelijk is voor enkele grotere machines en reinigingsapparatuur bij het op- en overslagbedrijf in de haven van Vlissingen.

Bulk Terminal Zeeland - Klant van De Nood in 's Gravenpolder - Agri Trader (4)

Het is een kille, gure dag. Grote kranen steken donker af tegen de grijze lucht, die bijna naadloos overgaat in het water van de monding van de Westerschelde. Het blauwgroen, oranje, rood en geel van de machines op het terrein van BTZ en de neongele veiligheidsjassen van de mannen die er werken, geven de dag nog wat kleur. Bulk Terminal Zeeland is een jong bedrijf. Een jaar of vijf bestaat het nu.

Al een tijdje is BTZ een klant van vader Peter en zoon Corné de Nood. Hun machinehandel en servicebedrijf bestaat in april twintig jaar, sinds De Nood senior vrijwel van de ene op de andere dag besloot dat hij voor zichzelf zou beginnen. Bij BTZ komt De Nood vrijwel wekelijks, of Sjors, de monteur van BTZ, komt bij De Nood om onderdelen te halen als hij het zelf kan oplossen. BTZ heeft behalve vier nieuwe elektrische heftrucks ook een veegmachine en reinigingsapparatuur van De Nood, en een shovel en een kraan.

“BTZ is gespecialiseerd in op- en overslag van bulk en stukgoed en dan in het bijzonder biologische producten”, vertelt terminalmanager Mark Beekman. “We doen ongeveer een half miljoen ton overslag per jaar. Daar zijn machines voor nodig – en soms gaat er wat kapot. De Nood kan snel schakelen, is flexibel en de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Het gaat hier in de haven 365 dagen per jaar door; De Nood kunnen we altijd bellen en ze zijn er snel.”

Bulk Terminal Zeeland - Klant van De Nood in 's Gravenpolder - Agri Trader (6)

Erwten, bonen en lijnzaad bij Bulk Terminal Zeeland

De terminal heeft 35.000 vierkante meter binnen- en 25.000 vierkante meter buitenopslag en met name voor de op- en overslag van biologische producten binnen, had het behoefte aan elektrische machines. Beekman: “Voor de producten en het milieu, maar vooral ook voor de gezondheid en werkomstandigheden van onze mensen. Binnen in een loods in de dieseldampen en de herrie werken, is niet prettig.” De mannen die aan het werk zijn, zijn het er van harte mee eens. “Het is fijn werken met de elektrische heftrucks”, vindt Dennis. “Je moet alleen wel opletten dat je ze ’s avonds aan de lader zet. Ze kunnen anderhalve tot twee dagen mee, maar je wilt niet halverwege de middag met een lege accu staan. Dat was even wennen. Verder is er geen verschil, alleen pluspunten.”

Bulk Terminal Zeeland - Klant van De Nood in 's Gravenpolder - Agri Trader (2)

De heftrucks rijden af en aan, de ene met een flinke schep op de voorkant om erwten, bonen, gierst of lijnzaad in grote bulkzakken te storten, de andere om die zakken naar een andere plaats te brengen. De felle lampen voorop de machine geven de mannen meer dan genoeg licht om te zien wat ze doen. Een blauwe lamp die een paar meter achter de heftruck op de grond schijnt, waarschuwt anderen dat er een stille machine rijdt. “Dat moet wel als je niet meer hoort dat er iets rijdt”, zegt Peter de Nood. Buiten op het terrein is er nog aanmerkelijk meer herrie.

Sjors rijdt met een grote oranje heftruck van De Nood Verhuur stalen balken van de ene naar de andere stapel. En even verderop is een machine aan het werk met een enorme berg stenen. “175.000 ton stortsteen”, legt terminalmanager Beekman uit. “Voor de aanleg van een windmolenpark in de Noordzee. Over een paar weken is het allemaal weg, ligt het in zee.”

Hydrauliekservice

Aanvankelijk kwam BTZ bij De Nood terecht voor de hydrauliekservice en de reparatie van kapotte slangen. “Wij werden ingeschakeld door Caterpillar”, vertelt Corné de Nood. “Zo kwamen we voor het eerst bij BTZ over de vloer. We zijn in gesprek geraakt en het beviel hen wel dat we niet alleen in de buurt zitten, maar dat we ook veel andere diensten en machines konden leveren. Dat complex aan aanbod is waar onze klanten voor kiezen.” Die klanten zitten in diverse takken, van haven en offshore tot loonbedrijven, akkerbouwers, fruittelers en bouw- en grondverzetbedrijven.

“We hebben een zeer gevarieerde klantenkring in een cirkel van ongeveer een uur rijden rond ’s-Gravenpolder: van Rotterdam tot Antwerpen”, zegt De Nood. “De verdeling onderhoud en service versus verkoop en verhuur is ongeveer fifty-fifty. Het een vult het ander aan.” In de werkplaats van De Nood staat het dan ook vol met heftrucks en grondverzetmachines in diverse soorten en maten die reparatie of een standaard onderhoudsbeurt nodig hebben. “We proberen zoveel mogelijk in de eigen werkplaats te doen”, vertelt Corné de Nood, “maar doen ook veel op locatie van de klant. We hebben een 24-uursservice, zijn dag en nacht bereikbaar, maar dat is alleen voor echte noodgevallen. Als het kan wachten tot maandagochtend: graag. Maar een brandweerauto met een defecte hydrauliek laten we natuurlijk niet staan op zondagavond.”

Een heftruck leasen?