Leestijd: 2 minuten

Het probleem van het voer aanschuiven is waarschijnlijk net zo oud als het houden van vee in stallen. Ondernemende landbouwers hebben daarbij soms heel avontuurlijke machines gebouwd om zich het leven makkelijker te maken. Maar onder de professionele bouwers zijn er verschillende visies op dit gebied.

Opruimen met de Mammut voerruimer Fortuna (1)

Voor sommige mensen hun dagelijkse workout, voor anderen een klus die ze liever niet doen. Door het terugschuiven van het voer wordt de eetlust van de dieren gestimuleerd en worden minderwaardige voedselresten gereduceerd.

Wie besluit dat werk met machines eenvoudiger te maken moet voor al op twee dingen letten. Welke soort en hoeveel voer moet er verschoven worden en is er een voertuig dat daar regelmatig voor beschikbaar is.

Roterende bezem, schuiven of een wormspiraal

Een gewone roterende bezem voldoet hoogstens matig. Keerbanden en schuifschilden worden vaak gebruikt, maar die persen het voer samen. De Oostenrijkse fabrikant Mammut biedt nu de Fortuna voerschuiver aan, die met een wormspiraalrol werkt.

Die moet de voerresten sparend teugvoeren naar het vreetbereik van de dieren. Wij monterden onze testmachine aan een erflader, die overwegend in en om een loopstal wordt ingezet. Door de knikbesturing van de lader kon de Fortuna heel krap langs de voerroosters rijden.

Bij inzet rolt het apparaat op drie wielen en kan zich door zijn kettingophanging een paar cm op en neer bewegen. Het systeem dat wat lijkt op dat van een sneeuwfrees, ruimt schoon en weet ook raad met grotere hoeveelheden vers gras.

Met de optionele krachtvoerder doseur kan er met een wormwiel krachtvoer of suikerbietenpulp gedoseerd worden. Het krachtvoer valt bovenop het teruggeveegde voer en wordt er niet mee gemengd. De voeding wordt met een smoorklep geregeld.

Opruimen met de Mammut voerruimer Fortuna (3)

De krachtvoer doseur wordt met een smoorklep geregeld

Technische gegevens voerruimer Fortuna

Werkbreedte: ca. 1,30 m
Gewicht: 350 kg
Benodigde olie: > 30 l/min

 

Samenvatting

De werkvloer die de Fortuna achter laat is schoon. Daartoe draagt ook de rubberen veeglijst achter de worm aan bij. Het voer wordt los gemaakt en niet tegen het voerrooster gedrukt.

Onze testmachine kon alleen aan de rechterzijde ruimen. Voer dat in de werkrichting van het apparaat helemaal links komt te liggen wordt niet opgepikt door de worm. Het apparaat is links-, rechts- of tweezijdig ruimend verkrijgbaar.

Door zijn gewicht is de bodemgeleiding geen probleem. Maar de drie zwenkwielen zijn wat ondermaats. Op onze machine ontbrak de optionele snelkoppeling voor de beide hydraulische slangen. De restdruk verhinderde bovendien het snelle omsteken. Want een snelle aan en afbouw maken de voordelen van de Fortuna pas echt duidelijk!

De voerruimer Fortuna is er met of zonder krachtvoerdoseur. De aanbouw is ook mogelijk aan de fronthef van een trekker.

Opruimen met de Mammut voerruimer Fortuna (2)

De aan- en afbouw van onze testmachine was erg eenvoudig. Alleen misten we de snelkoppelingen voor de hydrauliek.

Vorige artikel
Volgende artikel