Leestijd: 4 minuten

Van ontwerp tot product: Rumex maakt alles zelf

 

Maaikorven, stobbenfrezen, veegmachines en onkruidborstels; dat is grofweg het assortiment van Rumex. Eigenaar Wouter Broens ontwerpt en fabriceert alles zelf, in eigen huis in Mook. Daarnaast maakt hij machines voor de steenindustrie en verzinkerijen en met het bedrijf WBO verzorgt hij ook onderhoud en reparatie van andere machines.

Op de dam bij - Rumex Pro BV in Mook - Agri Trader (4)

Wouter Broens

 

Wouter Broens had al van alles gedaan voordat hij zich ging bezighouden met het aanpassen en ontwikkelen van machines voor de agrarische en groenindustrie. “Ik ben op mijn zestiende begonnen als automonteur en daarna heb ik alles gedaan in de wegenbouw: stratenmaker, machinist op een asfaltmachine, servicemonteur. Zo kwam ik terecht bij de asfalttak van een grote machinefabrikant en via hen in de groenindustrie. ”

Broens vertelt het terwijl zijn zwarte vingers een beetje zenuwachtig spelen met zijn koffiekopje. Interviews geven doet hij niet dagelijks. Liever is hij gewoon aan het werk in de werkplaats van de fabriek of achter de computer op  kantoor. “Ik hou van techniek”, zegt hij. “Ik ben altijd bezig met nieuwe dingen en met aanpassingen van bestaande dingen. Mijn hoofd staat nooit stil. Het gevolg is dat we veel verschillende dingen doen. Ik vind teveel leuk en wil teveel doen. Dat is de reden dat mijn focus nu ligt op de specialisatie van bestaande producten. In de toekomst hoop ik weer genoeg tijd te krijgen om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande producten door te ontwikkelen.”

 

Uiterlijk ook belangrijk

Broens ontwerpt en tekent alles zelf. “Overal staat mijn handtekening op. Ik let niet alleen op functionaliteit, maar ook op hoe het eruit ziet. Dat vind ik ook belangrijk.” Het eerste groenproduct dat Broens helemaal ontwikkelde was een heggenknipper in opdracht van een klant. Daarna bouwde hij een maaikorf. “Dat was in 2012. Ik heb ermee in Biddinghuizen op de Agri Technica-beurs gestaan en verkocht er meteen zes. Zo zijn we de maaikorven gaan doorontwikkelen en zijn er andere machines bij gekomen, vooral voor tuin en park.”

Op de dam bij - Rumex Pro BV in Mook - Agri Trader (3)

Er is altijd ruimte voor verbetering, vindt Broens. Zo kwam hij op een verbeterde ondervinger voor een maaikorf, die óók past op modellen van andere merken. Hij legt er eentje op tafel. “Door een slijtrug op de vinger te plaatsen, zijn slijtplaatjes verleden tijd, heb je een gelijkmatige slijtage op de ondervingers, geen onderhoud door het jaar heen en een langere levensduur.”

Dat er ook veel van wat uit Broens’ handen komt werkelijk succesvol is, maakt het er niet eenvoudiger op keuzes te maken. “Ik had een overrijdbaar frame ontwikkeld”, vertelt hij. “Een supersysteem, want binnen tien minuten ben je aan het werk. Maar ik ben er weer mee gestopt, want ik ben er te klein voor. Weet je, we doen alles in eigen huis, behalve poedercoaten en spuiten. En ‘alles’ is best veel. In 2017 hadden we zoveel maaikorven verkocht dat we het niet konden bijhouden.”

 

Geïnvesteerd in machines

Inmiddels gaat dat wel. Broens investeerde de laatste jaren veel in freesbanken en andere machines. Daarmee maakt hij niet alleen maaikorven, stobbenfrezen en veegmachines, maar ook machines voor de steen- en verzinkingsindustrie, en producten als schroefpennen voor Ikea. “Rumex is seizoensgebonden, de rest gaat het hele jaar door en biedt stabiliteit. Het nadeel is wel dat het ook zoveel werk is, dat ik te weinig tijd over hou om nieuwe producten te ontwikkelen. Dat gebeurt nu eigenlijk alleen nog als een vraag komt van de klant. Zo heb ik een keer een maai-arm gemaakt, maar daar ben ik niet mee verder gegaan. Maar zo is ook de stobbenfrees ontstaan. Daarvan wordt gewerkt aan een nieuwe versie, maar dat gaat niet zo snel als ik zou willen.”

Op de dam bij - Rumex Pro BV in Mook - Agri Trader (2)

Nu het machinepark op peil is, gaat de aandacht uit naar de huisvesting. Het pand waar Broens nu zit, aan de Bovensteweg in Mook, is groot, maar oud en versleten. Samen met het buurpand is het een wirwar aan ruimtes. “Ik moest hier weg, omdat de verhuurder dit pand wilde verkopen. Door een investeerder is het mij mogelijk gemaakt het pand te kopen. De bedoeling is er in de toekomst een nieuwe loods overheen te zetten, grotendeels klimaatneutraal. En dán kunnen we ook werken aan uitbreiding van de werkzaamheden, als de ruimte er voor is. Een vereiste is dan ook wel om er een paar mensen bij te hebben. Ik heb nu zes mensen rondlopen: drie in de verspaning, twee in de constructiewerkplaats, een op kantoor. Voor manusjes-van-alles is hier altijd werk.”

 

Concurrerende prijzen

Als het pand is vernieuwd, komt er wellicht ook een verkoper bij. Die heeft Broens nu niet. De producten van Rumex worden verkocht via tussenhandel: dealers en landbouwmechanisatiebedrijven. “Bekenden van ons. Maar daar liggen dus zeker nog mogelijkheden. Mensen bellen ons nu zelf als ze iets willen kopen. Dan krijgen ze Karina aan de telefoon en die helpt hen uitstekend verder. Maar toch… Laten we geen kansen liggen?

“We werken alleen op bestelling en in bulk van vijf tot tien machines tegelijk. Daardoor kunnen we de prijzen concurrerend houden. We hebben hier op de zaak dus ook geen voorraad. Alles is uitgeleverd aan de tussenhandel. Het enige wat ik op voorraad heb, zijn wat kleinere onderdelen voor maaikorven. Als we echt productie zouden kunnen maken, eigen voorraad en verkoop hebben, zou dat ook nieuwe mogelijkheden geven. Maar eerst eens zorgen dat hier een nieuw pand komt, waarin we goed kunnen werken en de volgende stappen kunnen zetten.”

 

Op de dam bij:
Rumex Pro BV
Bovensteweg 99
6585KB Mook
+31(0)6 55 56 09 12
info@rumexpro.nl
www.rumexpro.nl