Leestijd: 4 minuten

Vertrouwde naam en service in nieuw pand

 

Roo Rubber is al decennia lang een begrip in Nederland, dus toen de broers Martin en Dirk Kooiker in 2017 het bedrijf overnamen van Henk Roo, stond voor hen vast dat de naam in stand zou blijven. Ook de locatie, aan de Rollecate in Nieuwleusen, bleef hetzelfde. Het pand is nu net volledig gemoderniseerd.

Op de dam bij - Roo Rubber in Nieuwleusen - Agri Trader (9)

Martin en Dirk Kooiker

Op een wandgrote foto in de hal is te zien hoe het pand van Roo Rubber er tot een paar maanden geleden uitzag: over de volle breedte van het terrein, met grote rollen rubber voor het pand. Het is nu precies andersom, een kwartslag gedraaid. Het nieuwe pand staat in de lengte van het terrein, met de rollen rubber er naast. “We moesten met de heftruck en de vrachtwagen altijd door het pand heen om achter op het terrein te kunnen komen”, legt Martin Kooiker uit als hij laat zien wat er allemaal veranderd is. “Op deze manier, met het pand in de lengte, is het praktischer en maken we efficiënter gebruik van de ruimte.”

De renovatie had nogal wat voeten in de aarde, vult Dirk Kooiker aan. “We wilden op deze locatie blijven, maar ook kunnen doorwerken. Daarom zijn er tenten gebouwd, zodat alles droog bleef en we gewoon konden doordraaien. Daar omheen is het nieuwe pand gebouwd. Eind januari was het klaar. Gelukkig werkte het weer een beetje mee.”

 

Vele toepassingen

In het pand ligt binnen het nieuwe rubber opgeslagen, en buiten liggen de gebruikte rollen. Op die grote rollen die buiten liggen, en tot voor kort dus voor het pand, langs de weg, kwamen veel klanten binnen om te vragen of Roo Rubber ook dunner rubber heeft. “Natuurlijk hebben we dat”, vertelt Martin. “Vanaf 4 millimeter. Dat wordt vaak toegepast in paardentrailers en -vrachtauto’s, als trapbescherming of voor spatlappen voor trekkers en mesttanks. Die spatlappen worden steeds meer toegepast. Dan blijft alles veel schoner.”

“Er zijn ontzettend veel toepassingen voor rubber”, vult Dirk aan. “Toen ik hier begon, had ik niet gedacht dat je zoveel kanten op kon met rubber. Het meest verkopen wij strippen en slijtblokken voor voeder-, mest-, sneeuw-, modder- of vuilschuivers. Daar zijn we in gespecialiseerd en daar ligt ook de bron van Roo Rubber. Maar het wordt ook gebruikt voor toepassingen in stallen, sleuf- en voedersilo’s, in de paardensport, op de vloer van een sportschool, laadruimte of hondenbench.

Onze klanten zijn zowel eindgebruikers – zoals wegenbouwers, loon- of grondverzetbedrijven, veehouders of paardenfokkers – als vanuit de handel, zoals machinebouwers en mechanisatiebedrijven. Voor alle mogelijke toepassingen hebben we diverse soorten en maten rubber beschikbaar.”

 

Transportband uit de mijn

Roo Rubber was de eerste met rubberstroken voor schuivers, vertelt Henk Roo. Hij is inmiddels uit het bedrijf en met pensioen, maar komt nog heel regelmatig langs om zijn opvolgers te helpen met raad en daad. “Toen heette het nog Rosta”, vertelt Henk. “Mijn vader begon kort na de Tweede Wereldoorlog met repen van rubber als vervanging voor de heideplaggen in koeienstallen. Die maakte hij van oude autobanden. Tot hij transportbanden uit de kolenmijnen op de kop wist te tikken. Daarvan maakte hij behalve stalbekleding ook stroken voor op sneeuwschuivers en dergelijke.”

Eind jaren zeventig verhuisde Roo Rubber naar de huidige locatie in Nieuwleusen. In 2007 begon Martin als zzp’er bij het bedrijf en in 2010 kwam hij bij Henk in de zaak. “Toen Henk stopte, kwam mijn broer Dirk erbij en zo is het nog steeds een familiebedrijf, alleen van een andere familie. Dat de naam ‘Roo Rubber’ bleef, was een bewuste keuze. Het is al vele jaren een begrip tot ver buiten de regio. Heel soms komen klanten zelfs nog vanwege de oude merknaam Rosta, terwijl die al heel lang geleden is veranderd in Roo Rubber.”

Op de dam bij - Roo Rubber in Nieuwleusen - Agri Trader (3)

 

Watersnijmachine voor maatwerk

Het belangrijkste product van het toenmalige Rosta – rubberen strippen met staaldraad erin voor op schuivers – is er nog steeds. Ze worden door Roo Rubber op maat gesneden met een watersnijmachine. De enorme machine kan de centimeters dikke rubber strips in allerlei vormen snijden en er gaten in maken voor montage, óók door het staaldraad. “Dat maakt de strips sterker, maar voor klanten die geen staalinlage willen of een gecoate vloer hebben, kan er ook voor een volrubber strip of rubber met canvas gekozen worden. Daarom is overleg over de toepassing altijd een aanbeveling. We hebben zoveel verschillende soorten en diktes op voorraad dat we hoe dan ook kunnen helpen.”

Op de dam bij - Roo Rubber in Nieuwleusen - Agri Trader (4)

 

Beschermende laag

Zo liggen er rollen rubber met een hamerslag profiel, vooral gebruikt voor paarden en jongvee, om te voorkomen dat de dieren uitglijden. Of rubber met nopjes voor in de trailer. De rollen rubber buiten wordt vooral gebruikt voor sleuf- en voedersilo’s of als (tijdelijke) bescherming van bestratingen. “Onder kuilvoer of als maïsplaat beschermt het de bodem tegen zuren en rotting. Verder voorkomt het afbrokkelen van het asfalt of beton en wordt kuilvoer beschermd tegen ongedierte en vuil. Als afdekking voorkomt het broei en schimmel.”

De rollen zijn best indrukwekkend, maar volgens de gebroeders Kooiker zijn dit maar ‘kleine’ rollen van 50 meter rubber. “Een hele rol is 200 meter”, vertelt Martin. “Dat is een dieplader vol. Dit is rubber van transportbanden uit de mijnbouw.” Dirk: “Wij zijn geen recyclingbedrijf, maar we geven wel een nieuwe bestemming aan gebruikt rubber, waardoor het een duurzaam en circulair product wordt.”

 

Op de dam bij:
Roo Rubber b.v.
Rollecate 13
7711 GG Nieuwleusen
+31 (0)529-482020
info@roorubber.nl
www.roorubber.nl