Leestijd: 4 minuten

Rijkhoff: al 200 jaar voor agrariër én industrie

 

De Zaanstreek: van oudsher een industrieel gebied, dat grenst aan de groene Beemster. Rijkhoff Mechanisatie is dan ook in beide werelden thuis. De klant kan hier terecht voor de verkoop, verhuur en reparatie van tractoren, landbouwmachines, tuin- en parkmachines en grondverzetmachines. Mét bijbehorende service: “Wij gaan voor langdurige relaties.”

 

Even een mooi stukje geschiedenis. Gerrit Rijkhoff was een echte smid. Vanuit de Dorpsstraat in Assendelft besloeg hij paarden, sloeg hij banden om vaten kon men er terecht voor al het voorkomende smeedwerk in de agrarische gemeente. We spreken 1850.

In de jaren dertig van de vorige eeuw kwamen de eerste landbouwmachines, waarbij de naam McCormick naar voren kwam. De firma Rijkhoff ging met deze ontwikkelingen mee. Zo werd de inzet van paarden in de landbouw en veeteelt steeds minder en koos de firma – inmiddels in handen van latere generaties – voor de verkoop van tractoren, landbouwmachines en melkmachines.

In de jaren tachtig werd de afdeling autolaadkranen hierbij gevoegd. Het ging goed: Rijkhoff werd dealer van Harvester Tractoren (McCormick) en vandaag is het bedrijf dat nog steeds met Case IH.

In 1996 deed eigenaar Gerard Rijkhoff het landbouwgedeelte aan zijn broer Cees over. Gezamenlijk verhuisden zij in 2001 naar een nieuw pand op zichtlocatie in Wormerveer, met ruimte om door te groeien.

 

In de ziel

Anno 2023 is het bedrijf alweer jaren in handen van Hans de Jong. Als broekie van 17 jaar kwam hij als leerling-monteur binnen en hij is nooit meer weggegaan. Leuk detail: inmiddels werkt zijn eigen zoon Ferry – nu 17 jaar – ook in het bedrijf: “Maar ook twee dagen ergens anders. Het is goed om op meerdere bedrijven te leren.”

Terug in de tijd: Hans was dag en nacht in het bedrijf bezig: “Het kroop in mijn ziel. En toen Cees een stapje terug wilde doen, kreeg ik – na een lange voorbereidingstijd – de kans om het bedrijf over te nemen. Dat was uiteindelijk rond 2017. Maar nog altijd doe ik niets liever dan hier meedraaien met de mannen.”

De keuze om naar Wormerveer te verhuizen, is een goede geweest. “Al zouden we nu graag weer uitbreiden, we groeien uit onze jas”, aldus Hans. Maar de locatie is perfect, nog altijd in de bedrijvige Zaanstreek, maar dichtbij de boer in de Beemster. Mijn vader was melkveehouder, dus ik ken de agrarische wereld van binnenuit.”

Rijkhoff is dealer van de genoemde Case IH en Steyr en landbouwwerktuigen Kuhn, Vicon, Strautman en Schouten. “Topmerken voor de professionele gebruiker.” Daarnaast is het bedrijf bij de afdeling Tuin en Park dealer van Husqvarna, Briggs & Straton en Kranzie. “Hoveniers, loonwerkers, natuurorganisaties en gemeenten evenals semiprofessionele gebruikers weten ons te vinden.”

 

Onderhoud, reparatie en testen

Maar machines verkopen of verhuren is één, de band met de klant staat of valt met de service. In de gespecialiseerde werkplaats vinden we een team van goed opgeleide monteurs. Zij verrichten onderhoud en reparaties van alle merken tractoren, landbouw- en grondverzetmachines. De moderne gereedschappen en geavanceerde meet- en regelapparatuur staan garant voor een perfecte service. “Onze monteurs kunnen uitgebreid technisch onderzoek uitvoeren op trekkers. Denk aan het testen van compressie, accu, start- en laadcircuit, hydrauliek, doormetingen van wielsporingen en koelsysteem.

Rijkhoff servicewagen in de jaren 50

In het magazijn in Wormerveer beschikt Rijkhoff over een ruime voorraad van diverse onderdelen voor tuin- en parkmachines, bosbouwmaterialen, hogedrukreinigers en diamantgereedschap. “Niet op voorraad? Dan bestellen wij het en is het doorgaans de volgende werkdag in huis. Zelfs met onbekende merken blijven we zoeken naar de juiste onderdelen of een oplossing.”
Uiteraard zijn er indien dat nodig is vervangende machines beschikbaar voor de klanten. “En er rijden twee compleet ingerichte servicebussen rond om op locatie reparaties uit te voeren. We merken dat dit voor onze klanten prettig werkt. Minimaal stilstaan is een groot goed in deze tijd.”

Dat klanten het prettig vinden, is ook te merken aan de vaak jarenlange relaties. Hans: “Wie trekkers en machines wil verkopen, moet goed weten hoe de klant in elkaar zit. Dat heb je of dat heb je niet. De ene veehouder stelt het op prijs als je met een idee komt, de ander zegt: ‘Dat maak ik zelf wel uit’. Gelukkig kunnen we met beiden door een deur. Wij zijn niet zo opdringerig, dat past niet bij mij, niet bij ons. Wel heten we iedereen van harte welkom voor een kennismaking en een kop koffie.”

Het team


Hans de Jong heeft nog altijd heel veel plezier in zijn werk én met het team, dat hij dan ook graag voorstelt. “Mijn zoon Ferry hebben we al genoemd. Monteur Mark is al meer dan twintig jaar mijn rechterhand. Ook Bart loopt hier al twintig jaar rond en weet alles over tuin en park. Onlangs vierden we het 12,5 jarig jubileum van Jur. Hij werkt in het magazijn en de werkplaats. Jack was vroeger collega-dealer en zit veel langs de weg op de servicebus. Gijs is onze allemansklusser en Piet is de klusjesman. Richard beheert de winkel en is hier aanspreekpunt. Voor de administratie noem ik Geerke, de enige vrouw in ons bonte gezelschap. En tot slot onze stagiair Timo en sinds een aantal maanden vertegenwoordiger Leonard. Een hechte club met een warm hart voor het bedrijf.”

Rijkhoff heeft een vacature voor een landbouwmechanisatie-monteur. Kijk op de website voor meer informatie.

 

Op de dam bij:
Rijkhoff Mechanisatie B.V.
Kikkertweg 82
1521 RG Wormerveer
075 – 6871277
info@rijkhoffmechanisatie.nl
www.ceesrijkhoff.nl