Leestijd: 5 minuten

VTM: Machines – en vooral ‘meer’

 

Bijna 23 jaar was VTM Machines gevestigd in Rogat, bij Meppel. In 2020 verhuisden de nieuwe eigenaren het bedrijf naar de Transportwei in Joure. Daar viert VTM deze maand het 25-jarig bestaan. Alle reden dus om eens op bezoek te gaan bij VTM Machines – en vooral nog heel veel meer.

Op de dam bij - VTM Machines in Joure - Agri Trader (9)

Tjeerd Wietsma en Ronald Bosma

Op 1 september 1996 richtte Wim van Triest VTM (Van Triest Machines) op. Wegens gebrek aan opvolging in de familie besloot hij zijn bedrijf in 2018 te verkopen. “Maar de kernwaarden van Wim gelden hier nog altijd”, zegt Ronald Bosma, directeur van VTM en een van de drie eigenaren. “Die waarden zijn kwaliteit, flexibiliteit en oplossingen voor elk vraagstuk binnen onze kaders.”

Dat het bedrijf begin 2020 werd verhuisd naar Joure, waar het aan de Transportwei – vlakbij de afslag en het knooppunt Joure – de beschikking heeft over een groot pand met werkplaats en magazijn, had een logische en logistieke reden: “We komen hier zelf uit de buurt en reden elke dag met vier man op en neer naar Rogat”, vertelt Bosma. “Dus toen de mogelijkheid zich voordeed om te verhuizen naar Joure, was dat voor de hand liggend. Hiervandaan kunnen we nog meer service bieden.”

 

Exclusief importeur

Behalve Bosma was Tjeerd Wietsma een van die vier. Hij begon in 2019 bij VTM als verkoper in de binnendienst en groeide uit tot specialist MX. Van dat Franse merk is VTM exclusief importeur. “MX ontwikkelt, produceert en verkoopt onder meer aanbouwdelen en voorladers voor tractoren, de bedieningen die erbij horen, en aanbouwwerktuigen zoals balenklemmen, bakken, vorken en frontgewichten”, vertelt Wietsma. “MX maakt aanbouwdelen om de trekker heen, volledig op maat, waar je de Power Take Off op kunt bouwen. Daardoor is het gemakkelijk te integreren op elke tractor.”

Het bijzondere van MX is volgens Wietsma dat het speciaalbouw betreft van unieke producten op de specifieke configuratie van de trekker waar het op moet. “MX biedt een groot scala aan aanbouwdelen voor de montage van voorladers op elk type tractor, van groot tot klein. Veel nieuwe tractoren worden uitgeleverd met laders van het eigen merk. Maar dat is niet per se altijd van de kwaliteit van MX. Daarnaast zijn er veel gebruikte tractoren in omloop die geen voorlader hebben, terwijl dat wel gewenst is.”

De vraag en wens van de eindgebruiker staat centraal, maar als importeur levert VTM niet rechtstreeks aan die gebruiker, maar aan de mechanisatiebedrijven. “Dat zijn onze klanten”, zegt Wietsma, die hiervoor zelf ook bij een mechanisatiebedrijf werkte en daardoor precies begrijpt wat die klant nodig heeft. “We hebben wel veel contacten met eindgebruikers en overleggen ook wel rechtstreeks als dat nodig is, maar Nederland is te groot om alles zelf te doen. We kunnen niet al die eindgebruikers bedienen, maar wel als we dat via de mechanisatiebedrijven doen. De producten van MX worden ook rechtstreeks geleverd aan de mechanisatiebedrijven.”

 

Eigen merk

Behalve MX voert VTM de merken Tuchel (veegmachines), Weber (borstels), Suire (maaiers, houtklovers en stroblazers), Vetter (palletlepels en -borden) en het eigen merk VTM. “Met het eigen merk doen we steeds meer”, vertelt Ronald Bosma. “Dat is de ‘en meer’ dan alleen machines. Veel meer zelfs.”

Op de dam bij - VTM Machines in Joure - Agri Trader (1)

Tjeerd Wietsma en Ronald Bosma

Onder de eigen naam heeft VTM diverse soorten bakken (zoals puinbakken, volumebakken en pelikaanbakken), balenklemmen, mestvorken, tussenkoppelframes en front- en contragewichten. “Veelal producten die we ook van andere merken hebben inderdaad”, zegt Ronald Bosma. “Maar niet iedere gebruiker heeft behoefte aan dezelfde kwaliteit. Dat hangt mede af van de toepassing en de mate waarin iets wordt gebruikt. Om een vergelijking te maken: een hobbyklusser heeft niet noodzakelijkerwijs dezelfde schroefmachine nodig als een professionele timmerman. Zo is het ook met werktuigen en aanbouwdelen. Een pelikaanbak van 2.40 meter van de hoogste kwaliteit van MX kost bijvoorbeeld 3400 euro, maar eentje van ons eigen merk – ook van uitstekende kwaliteit overigens – kost 2200 euro. Door een alternatief te bieden, kunnen we aan elke vraag voldoen. We hebben dus niet alleen het standaard assortiment, maar ook de mogelijkheid machines en toebehoren op maat te maken. Zo zijn de klant en de eindgebruiker er zeker van dat ze een product krijgen dat aan al hun eisen voldoet.”

Dat geldt dus niet alleen voor bakken, maar ook voor bijvoorbeeld frontgewichten. “Daar doen we veel mee”, vertelt Bosma. “In diverse soorten en maten, van beton, ertscomposiet en gietstaal, van zowel MX als van ons eigen merk.”

 

Groot assortiment

VTM is dus meer dan alleen importeur en groothandel in machines en toebehoren voor de landbouw, groensector, industrie en bouwnijverheid. Dat is te zien in de grote loods, waar een aanzienlijk assortiment aan bakken, klemmen, koppelstukken, gewichten en machines op voorraad ligt, en op de website, waar op vtm-machines.nl/downloads alle catalogi en prijslijsten beschikbaar zijn. “Dankzij de voorraad en de alternatieve oplossingen die we te bieden hebben, kunnen we, ondanks de wereldwijde materiaaltekorten en langere levertijden, toch snel leveren”, zegt Bosma.

Op de dam bij - VTM Machines in Joure - Agri Trader (7)

Bestelde machines en onderdelen worden in de eigen werkplaats geassembleerd en gereed gemaakt voor transport. Zo wordt er op een Tuchel veegmachine het juiste, op maat gemaakte koppelstuk aangebracht.

Als dat is gebeurd, gaat de bestelling naar de andere kant van de loods. Daar liggen in vier vakken (noord, oost, zuid, west) verschillende producten te wachten om naar mechanisatiebedrijven te worden vervoerd. Om transportkosten te besparen – ook voor de klant – wordt er per regio uitgeleverd. “Het is niet alleen voordeliger zo, maar ook duurzamer en vriendelijker voor het milieu. Voor spoedbestellingen, zoals MX-onderdelen, werken we samen met een transporteur die de bestellingen ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg ophaalt en meteen aflevert bij de klant.”

 

Jubileumaanbiedingen – Vanwege het zilveren jubileum heeft VTM diverse interessante aanbiedingen.
Kijk daarvoor op de website vtm-machines.nl of de brochure die bij dit nummer van Agri Trader is bijgevoegd.  

 

Op de dam bij:
VTM bv
Transportwei 2
8501 ZP  Joure
088 2011900
info@vtm-machines.nl
www.vtm-machines.nl