Leestijd: 4 minuten

Bredere weg naar de toekomst Van ’t Hof

 

Van ’t Hof Techniek is ontstaan, gegroeid en groot geworden in de Rotterdamse haven, en wil nu ook buiten de haven wat steviger voet aan de grond krijgen. De activiteiten op het gebied van verhuur en verkoop van machines en de daarbij behorende service en onderhoud zijn uitgebreid met het importeurschap van het Turkse merk HIDROMEK.

Op de dam bij Van 't Hof Techniek in Spijkenisse - Agri Trader (4)

Techniek is en blijft de basis bij het bedrijf dat Filip en Nel van ’t Hof in 1997 begonnen. Als boerenzoon met een passie voor techniek kwam Filip als dieselmonteur in de havens terecht. Na een grote ontslagronde begon hij voor zichzelf als servicemonteur.

Al snel kwam vanuit zijn grote netwerk in de haven de vraag of Van ’t Hof ook machines verhuurde. Dat was het begin van de machineverhuur. Inmiddels heeft Van ’t Hof Techniek een verhuurvloot van rond de zestig machines die worden verhuurd met en zonder machinist.

Ondanks dat hij aan het hoofd van de onderneming staat, is Filip van ’t Hof nog altijd bij voorkeur te vinden in de werkplaats. Na twee gedwongen verhuizingen in het havengebied is Van ’t Hof sinds 2014 te vinden op het industrieterrein Halfweg in Spijkenisse, aan de Hofweg – heel toepasselijk. Daar heeft het de beschikking over een grote werkplaats, die Filip naar eigen wensen ontwierp en inrichtte.

Filip van ’t Hof is niet zo vaak te vinden op kantoor, op de eerste verdieping, te bereiken via een knalrode stalen trap die zelf werd ontworpen en gebouwd met hydraulische armen van een graafmachine. Het kantoor is het terrein van zijn vrouw Nel van ’t Hof, en commercieel manager Ruud Heus. Filip en zoon Bram zijn steevast ergens in de nabije omgeving van een machine, tot de ellebogen in de smeerolie, aan het sleutelen aan machines en uitgekiende oplossingen aan het bedenken met hydraulische systemen. Dat is wat Filip betreft nog steeds het leukste.

Op de dam bij Van 't Hof Techniek in Spijkenisse - Agri Trader (1)

Filip van ’t Hof

Uitbreiding buiten de haven

De haven is het bedrijf lief, maar dat betekent niet dat het de ogen sluit voor de wereld daarbuiten, waarmee veel raakvlakken zijn. Immers: het gebruik van grondverzetmachines is buiten de haven veel groter dan er binnen. En de losse bulk in de haven neemt af. Dus waarom daartoe beperken, was de gedachte achter de gewenste uitbreiding van de dienstverlening. “We hebben een prachtig product”, zegt Nel van ’t Hof. “Dat is niet alleen voor de haven zo.”

“Verhuur, verkoop, service en onderhoud van machines is en blijft onze core business”, vult commercieel manager Ruud Heus aan. “Die breiden we alleen verder uit, met de toevoeging van de machines van HIDROMEK aan het assortiment en de dienstverlening richting de agrisector, grond-, weg- en waterbouw en de sloop en recycling. We geloven dat we die branches óók iets te bieden hebben. Of we een machine in de haven repareren, of bij een wegenbouwer: het is dezelfde machine. Het is geen andere weg die we inslaan, maar een bredere weg.”

 

Turkse degelijkheid

Van ’t Hof en Heus hebben hun ogen altijd opengehouden voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe spelers in de machinebranche. Zo kwamen ze in 2018 bij een beurs in Sjanghai in contact met het Turkse HIDROMEK. Dat was onder de naam ETEC al actief in Nederland, maar wilde graag als HIDROMEK een dealer en importeur voor Nederland.

Dat is Van ’t Hof sinds eind 2019. “We konden nog net de Recyclingbeurs in Gorinchem meepakken”, zegt Heus. “We hebben HIDROMEK toen ook meteen opgenomen in onze eigen verhuurvloot. Het assortiment bestaat uit graaflaadcombinaties, hydraulische graafmachines, wielladers, motorgraders en grondverdichters, die wij zowel verkopen als verhuren. Er is al één 7-tons graafmachine volledig elektrisch.”

Op de dam bij Van 't Hof Techniek in Spijkenisse - Agri Trader (6)

Het feit dat HIDROMEK een Turks bedrijf is, speelde zeker een rol. “Dichtbij Europa, dat is makkelijker schakelen dan met het Verre Oosten. Turken hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan en hebben de filosofie dat die kwaliteit ook best wat mag kosten. Het is degelijk en duurzaam spul, dat geen klap verkeerd geeft. We weten uit de haven hoe belangrijk het is dat het materiaal degelijk is, en tegen een stootje kan. Als het daar goed werkt, is het voor alles en ieder terrein in te zetten. We hebben het al gezien in de sloop- en recyclingbranche.”

Vernieuwend familiebedrijf

Wat ook meespeelde – en een onderscheidende factor is – is dat HIDROMEK een familiebedrijf is, net als Van ’t Hof. “Ze durven te vernieuwen en te ondernemen”, legt Nel van ’t Hof uit. “De back-up die ze geven en de goede service zijn belangrijk. Doordat HIDROMEK vier fabrieken heeft in Ankara en eentje in Izmir, zijn de lijnen kort en de levertijden gunstig. Daarnaast heeft het vestigingen in Spanje en Duitsland, zodat het binnen de EU nog makkelijker kan schakelen.”

“Er wordt echt goed nagedacht over de ontwikkeling van de machines”, vult Ruud Heus aan. “De H4-series wiel- en rupsgraafmachines bijvoorbeeld worden geproduceerd met een ontwikkeld hydraulisch systeemontwerp die daardoor sneller, productiever en efficiënter werken. Deze graafmachines kunnen meer werk aan met minder brandstof en zijn zodoende winstgevender voor de gebruikers. Ze zijn ook zo ontwikkeld dat er minimaal onderhoud nodig is, en voorzien van smartlink, een gps-volgsysteem waarmee onder meer de gebruiksperioden, geografische positie, brandstofverbruikswaarden, onderhoudstijden en foutcodes voor de service gevolgd kunnen worden. Dit systeem maakt efficiënter gebruik van de machine en servicebeheer mogelijk.”

Dat is voor een 24/7-servicebedrijf als Van ’t Hof bijzonder interessant. “Die service heeft ons groot gemaakt en daar sluit HIDROMEK naadloos bij aan. De monteurs zijn door HIDROMEK opgeleid en krijgen, als het nodig is, terwijl ze in het veld staan te werken ondersteuning vanuit de fabriek. We hebben ook de volledige range aan aanbouwdelen erbij, dus kunnen ook daarmee snel uit de voeten. En dat is juist ook voor de agrisector, GWW, loonwerkers en sloop- en recyclingbedrijven super belangrijk.”

Op de dam bij:
Van ’t Hof Techniek
Hofweg 3
3208 LE Spijkenisse
0181-687252
info@hoftechniek.nl 
www.hoftechniek.nl