Leestijd: 5 minuten

Twintig jaar Van Lenthe Restorations: ‘Best snel gegaan’

Twintig jaar oldtimers restaureren en Arjan van Lenthe van het gelijknamige bedrijf heeft er nog altijd plezier in. “Dat krijg je als je van je hobby je werk hebt gemaakt.” Ook tijdens de coronapandemie gingen de opdrachten en bestellingen als vanouds door en onlangs reisde hij zelfs weer af naar de Verenigde Staten om containers te laden en een veiling bij te wonen.

Op de dam bij - Van Lenthe Restorations in Ommen - Agri Trader (1)

Arjan van Lenthe

 

Aan de Varsenerweg nabij Ommen is Arjan van Lenthe geboren en getogen. Samen met zijn gezin en zijn moeder woont hij op hetzelfde terrein waar hij ook de werkplaats, showroom en kantoor heeft. “Mijn moeder helpt nog altijd mee in het bedrijf.”

De liefde voor sleutelen, machines, tractoren en alles wat erbij komt kijken, heeft hij van zijn vader, die een landbouwmechanisatiebedrijf had en in zijn vrije tijd oude trekkers opknapte. Als jochie mocht Van Lenthe zijn vader daar graag bij helpen. “Mijn vader was lid van de OTMV (Oude Trekker en Motoren Vereniging, red.) en er stond altijd wel een oldtimer waar hij aan werkte. Nadat hij in 1994 overleed, toen ik 19 was, ging ik ermee door.”

 

Verenigde Staten

Van Lenthe reisde met een aantal vrienden naar de Verenigde Staten, waar hij oldtimershows en beurzen bezocht. “Zo is het eigenlijk begonnen. Ik ging werken bij een Amerikaan, die ook op jonge leeftijd zijn vader was verloren. Hij deed veel met oldtimers en we hadden een klik. In totaal ben ik een jaar voor hem aan de slag geweest en leerde ik veel over het restaureren van oldtimers.”

In 2001 begon Van Lenthe zijn eigen onderneming, naast parttime werk als monteur in een garage: “Al snel kreeg ik zo veel werk, dat ik me hier fulltime op kon richten.” En tot op de dag van vandaag heeft hij hier geen spijt van.

Op de dam bij - Van Lenthe Restorations in Ommen - Agri Trader (4)

De meeste trekkers, machines en onderdelen vindt Van Lenthe nog altijd in de VS, vooral in de Midwest. Het merk John Deere kent hij van binnen en buiten, maar ook andere merken weet hij te vinden en tiptop te restaureren. “Ik heb een groot netwerk. Ik begeleid en verzorg daarbij het gehele transport. Tijdens de coronapandemie was het niet mogelijk, maar normaal gesproken reis ik een aantal keer per jaar naar Amerika om de containers te laten laden. In 2019 was de laatste keer. Toen heb ik toevallig met mijn vrouw nog een aantal dagen in New York doorgebracht. Een leuke herinnering.”

 

Op bestelling

Van Lenthe levert oldtimer tractoren, machines en onderdelen op bestelling. “Zelf koop ik ze eigenlijk nooit in om op te knappen en door te verkopen. De prijs van zo’n gerestaureerde trekker is dan te hoog, je moet er ook maar net een liefhebber voor vinden.” Maar andersom krijgt hij veel aanvragen, uit binnen- en buitenland. “Dan zoekt iemand bijvoorbeeld de tractor die vader of opa ooit had. Ik zoek dan specifiek naar dit type en restaureer en reviseer deze. Zo doe ik de laatste jaren ook veel voor musea en verzamelaars. Vooraf spreken we budget en provisie af, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. We hebben het hier over serieuze bedragen, dus dat is voor iedereen prettig.”

Als mensen zelf een oldtimer hebben, kunnen ze deze ook brengen voor revisie. “Kunnen we de onderdelen niet meer krijgen – we hebben het hier over objecten van meer dan honderd jaar oud – dan maken we ze zelf. Een flinke klus, maar wel een leuke.”

Op de dam bij - Van Lenthe Restorations in Ommen - Agri Trader (3)

Gemiddeld neemt een restauratie ongeveer een half jaar in beslag, afhankelijk van wat er aan onderdelen moet worden besteld en verscheept. Tussentijds worden opdrachtgevers steeds op de hoogte gehouden van de voortgang en de kosten.

 

Nieuwe oude kleuren

Bij de restauratie werkt Van Lenthe van voor naar achter. De machine gaat helemaal uit elkaar, losse onderdelen worden schoongemaakt en waar nodig vervangen door nieuwe, roest wordt weggehaald, de onderdelen worden gepolijst en in de eigen spuitcabine in de goede kleur gespoten. De originele kleuren vinden is wel een missie, omdat er pakweg vijftig tot honderd jaar geleden nog niet met ral-nummers werd gewerkt.

“Je ziet vaak kleurverschillen per type en jaargang. John Deere heeft wel zeven of acht verschillende tinten groen en geel. Dat luistert heel nauw. De originele kleuren waren meestal mat, terwijl verzamelaars en musea nu liever hoogglans hebben. Dat ziet er gewoon mooier uit.”

 

Toekomst van de oldtimer

Wat de toekomst brengt? “De handel lijkt steeds belangrijker te worden. Dat komt vooral door de opkomst van internet en sociale media. Voorheen was de showroom op zaterdag open voor bezoek en kwamen mensen op de bonnefooi. Nu komen ze heel gericht kijken, omdat ze weten dat er een bepaald type staat. Ik merk dat ongeziene verkopen ook goed gaan. Dit komt doordat we elkaar in dit wereldje – dat dan wel wereldwijd is – allemaal kennen. Je bouwt een vertrouwensband met elkaar op én ik heb een goede naam weten op te bouwen. Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Ik roep in drukkere periodes de hulp in van een aantal zzp’ers. Van die handige vogels die iets kunnen maken als ze het zien en die zelf ook liefhebber zijn van de oldtimers.” De klantenkring bevindt zich met name in Nederland en Duitsland: “Maar ook Denemarken en Zweden komen voor.”

De klimaatperikelen spelen ook een rol als we kijken naar de toekomst: “We reviseren tot 100 procent up-to-date en we leveren milieutechnisch in goede staat af. Maar elektrische oldtimers, die zijn er natuurlijk niet.”

Waar Van Lenthe veel vragen over krijgt is het trekkerkenteken. “De RDW had niet bedacht dat de oldtimer-bezitters natuurlijk om de hoek zouden komen kijken. Wij zijn RDW-erkend, dus we zitten dicht bij het vuur, ook al zijn er nog niet op alle vragen antwoorden. Maar we houden een vinger aan de pols. Ja, zo leer je nog elke dag bij. Ook hoe het niet moet, haha.”

Op de dam bij - Van Lenthe Restorations in Ommen - Agri Trader (7)

Snel gegaan

Terugblikkend op de afgelopen twintig jaar noemt Van Lenthe een aantal mooie projecten als hoogtepunten. “Het restaureren van de Happy Farmer driewieler uit 1915 in opdracht van een Duits museum was heel bijzonder. Hier zijn geen onderdelen meer van. Die hebben we zelf gemaakt, maar dat is een heel arbeidsintensieve klus. Het kost veel uitzoekwerk en het moet goed gebeuren. Ik maak dan het origineel zo goed mogelijk na, een bijzondere uitdaging.”

Ook genoot Van Lenthe van de lezingen die hij in Amerika op grote shows mocht geven over containertransport en zijn bedrijf. En van de veilingen daar, en dan een mooie oldtimer op te kop weten te tikken. Verder is het ‘eigenlijk best snel gegaan’, vindt Van Lenthe: “Maar ja, dat krijg je als je je werk zo leuk vindt.”

 

Op de dam bij:
Van Lenthe Restorations
Varsenerweg 2
7731 PZ Ommen
Tel. 0529 – 451380
http://www.vanlenthe-restauratie.nl
info@vanlenthe-restauratie.nl