Leestijd: 5 minuten

De verzameling is nooit compleet

Wie kent de groene kleuren van Van der Stelt B.V. niet? De wagens en machines rijden door heel Nederland. Wat weinig mensen weten: oprichter en voormalig eigenaar Jan van der Stelt is fervent liefhebber én verzamelaar van het Amerikaanse merk Allis-Chalmers.

Op de dam bij - Van der Stelt B.V. - Agri Trader (4)

Na de Tweede Wereldoorlog besloot Amerika Europa de Marshall-hulp aan te bieden, op initiatief van de gelijknamige minister van Buitenlandse Zaken. Het trad drie jaar na de oorlog in werking en was bedoeld voor de economische wederopbouw van het oude continent, maar ook als buffer tegen de Sovjet Unie onder leiding van Stalin.

Om het land te bewerken, werden onder meer Allis Chalmers tractoren en machines getransporteerd naar Europa. Jan van der Stelt: “Mijn vader had een akkerbouwboerderij in de Wijkermeerpolder, nabij Beverwijk. Van Houwelingen in de Houtrakpolder bij Halfweg was de dichtstbijzijnde dealer. Met hem deed mijn vader jarenlang zaken. Zo kwam het dat mijn vader zijn land bewerkte met machines van Allis Chalmers en ook tractoren in bezit had. Importeur Louis Reinders kwam veel bij ons over de vloer. Als er een nieuw model van het merk op de markt kwam, dan werd deze bij mijn vader gebracht. Hij ging er dan mee werken om te kijken of het nieuwe type wel voldeed en of er nog dingen aan konden worden verbeterd. Mijn liefde voor Allis Chalmers is dus al op jonge leeftijd ontstaan en het virus is aardig blijven hangen.”

Op de dam bij - Van der Stelt B.V. - Agri Trader (2)

Vader Van der Stelt had meerdere tractoren: een G, B, WD, WF en rupstractor type M, die hij later inruilde voor de HD5. Ook bezat hij een ronde balenpers, getrokken combine, een ploeg- en een harkmachine. “In 1957 had hij een zelfrijdende combine, dát was echt een unicum. Deze heb ik nog in bezit, net als de rupstractor.” Van der Stelt heeft in totaal 25 tractoren en machines staan, waarvan twee nog van zijn vader zijn geweest. De meeste andere heeft hij gevonden in Nederland en België, maar hij heeft ook een exemplaar uit Canada.

“De oudste is uit 1938, de jongste van rond 1964. Eén van de laatste die is gemaakt, want het merk bestaat niet meer. Bij de meeste tractoren zit een verhaal, zoals bij de D14, waarvan er in de jaren zestig drie zijn geïmporteerd door Louis Reynders. Deze kwamen uit de later gebouwde Engelse fabriek van Allis Chalmers. Mijn vader had er één en mijn oom in de Noordoostpolder ook. Eén ervan heb ik terug gevonden.”

Simpele techniek

Zijn grote hobby is het reviseren en in originele staat terugbrengen van de modellen. “Sleutelen vind ik leuk.” Buurman Jan van Pelt, aanwezig bij het interview, is ook liefhebber van het merk, hij heeft drie tractoren in bezit. “Het is echt een wereldje. In Noord- en Zuid-Holland zijn er niet veel, in het oosten van het land vind je meer verzamelaars, natuurlijk ook van andere oldtimer merken. Ieder kijkt er op zijn eigen manier naar. Ik houd vooral van de specifieke kleur van Allis Chalmers. Officieel heet deze tint ‘persian orange’, gebaseerd op de kleur van de klaproos. Nu zou je denken: dat is rood, maar origineel was dit meer oranje.”

Op de dam bij - Van der Stelt B.V. - Agri Trader (6)

“Het mooiste is als je een aankoop weer op eenvoudige wijze aan de praat krijgt. Het is een simpele techniek. Ik vind het heerlijk om hier in de avonduren hiermee bezig te zijn. En eenmaal weer in die originele kleur gespoten, ziet het er weer uit als nieuw”, aldus Van der Stelt. Onlangs verhuisde hij zijn verzameling naar een loods in de polder bij Assendelft. Veel rijden doet hij er niet mee. “In deze contreien kennen we de toertochten niet, zoals die in het oosten wel regelmatig worden georganiseerd. Wél word ik regelmatig gevraagd om een tractor op een evenement te zetten, bijvoorbeeld op de oldtimer beurs in Assen.”

De verzameling is nog niet compleet, maar van der Stelt is al heel trots op wat hij heeft. Bijvoorbeeld op de WD-maiskolvenplukker uit Amerika of de WD45 Diesel. “Er staat nog een aantal modellen op mijn wensenlijstje. Zo ben ik op zoek naar een HD3 rupstractor. Mijn vader heeft deze gehad en verkocht. Ik weet dat hij in de Haarlemmermeer terecht is gekomen, maar ik heb ‘m niet meer kunnen vinden. Als iemand weet waar de rupstractor is gebleven, dan houd ik me aanbevolen.”

Heeft u de gouden tip voor Jan van der Stelt? U kunt hem mailen via jan@janvanderstelt.nl

Van der Stelt B.V.: duurzaam innovatief

Jan van der Stelt: “Ik startte in 1970 met loonwerk, zoals zaaien, planten en oogsten. Later breidde ik uit met bulldozerverhuur, hoofdzakelijk bedoeld voor ruilverkavelingen, deltawerken en transport. Ook handelen we in mest en slib. Deze tak bestaat nog steeds, het loonwerk heb ik afgestoten, behalve het uitrijden van meststoffen.” Van der Stelt droeg in 2019 het merendeel van zijn aandelen over aan Scheybeeck BV, zijn voormalig buurman D. Burger.
Het bedrijf combineert een jarenlange ervaring in vloeistoffentransport met een brede kennis van reststromen en toepassingen voor restproducten. Een unieke combinatie, die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen voor tal van opdrachtgevers. De activiteiten vinden vooral plaats in de agrarische sector, industrie, en waterschappen. Door innovatieve toepassingen en nieuwe afnemers voor allerlei reststromen te vinden, wordt een win-winsituatie voor de opdrachtgevers gecreëerd: minder afval, minder kosten, minder CO2.

Op de dam bij - Van der Stelt B.V. - Agri Trader (5)

Voor wat betreft de vervoersdiensten kan de klant rekenen op een veilige en efficiënte aanpak. Voor tank-, kiep- en containertransport, voor reiniging (tanks, putten, leidingen) én voor de verspreiding van meststoffen worden geavanceerde wagens en machines ingezet. Het machinepark staat garant voor een uiterst nauwkeurige en efficiënte verspreiding van vloeibare meststoffen, met behoud van de bodemstructuur. De toepassing van vloeibare meststoffen resulteert bovendien in een betere opbrengst en sterkere gewassen. Door hergebruik van reststoffen als meststof hoeft er bovendien minder meststof te worden geproduceerd. Dit compenseert de CO2-uitstoot.

Uit papiercellulose heeft Van der Stelt een biologisch afbreekbaar anti-stuifmiddel ontwikkeld, genaamd Stesam®. Papiercellulose is een organisch restproduct dat, ook bij forse regenval, zorgt voor maandenlange bescherming tegen bodemerosie, windschade en ongewenste verspreiding.

Op de dam bij: Van der Stelt B.V.
Duiveland 7a
1948 RB Beverwijk
088 – 0445000
info@vandersteltbv.nl
www.vandersteltbv.nl