Leestijd: 4 minuten

Mee in de vaart der volkeren

In het buitenland worden de technieken en producten die het Nederlandse Powercast biedt, al veel langer gebruikt. De agrarische sector ziet ook steeds meer het voordeel van een blijvend netwerk, dat capaciteit heeft voor mogelijkheden van de toekomst. Eugène Raaijmakers, directeur-eigenaar van Powercast: “Uitstellen van deze investering is géén financiële afweging.”

Op de dam bij - Powercast B.V. in Sint-Oedenrode - Agri Trader (2)

Een voorbeeld vanuit de agrarische wereld: vroeger wilde de boer telefoon in de stal hebben. Hij rolde een koperdraad uit, groef ‘m desnoods in en hoera, het was geregeld. Maar daarna volgden nog de CAT5- en de CAT6-kabel en uiteindelijk glasvezel. Eugène Raaijmakers: “Het erf is inmiddels vier keer open geweest.”

Nog een voorbeeld: krachtstroom in de stal werd gerealiseerd door vanuit de groepenkast in het woonhuis een leiding te trekken, waar bijvoorbeeld de melkmachine op aansluit. “Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen, dus moet er weer een andere, veel dikkere kabel gelegd worden. Zou het niet prettig zijn om een netwerk aan te leggen dat blijvend is en overcapaciteit biedt voor alles wat er in de toekomst nog komt? De schop en dat breekijzer passen niet meer bij de wereld die steeds sneller verandert. Met de Powercast producten en technieken voorkom je steeds terugkerend graafwerk.”

 

Agrariërs: máák die berekening

Raaijmakers startte Powercast meer dan 25 jaar geleden. “In het buitenland zijn de technieken die wij inzetten, heel gebruikelijk bij onderhoud, uitbreiding of aanpassing van de openbare en buitenruimte. Wij zijn gewend om te graven, maar we hoefden dan ook niet door rots‑lagen heen te komen. Maar nu steeds meer is geasfalteerd en versteend, zorgen deze technieken voor snelle oplossingen en modernisering. En dat tegen een zeer betaalbaar tarief. Een financiële afweging is bij onze producten niet nodig. We dagen iedere agrariër uit om de berekening te maken.”

Toch staat voor Raaijmakers de verkoop niet voorop, ook al ‘bieden wij het beste product tegen de laagste prijs’. “Ik wil een lans breken voor de techniek. Het concept groeit alleen maar. Niet alleen is de bekendheid onder boeren steeds groter, in de industrie weet men ons ook te vinden als er bijvoorbeeld terreinverlichting wordt aangelegd. Nog grotere bedrijven, zoals datacenters, vinden ons voor ondersteuning in de aanleg van energievoorzieningen. Gemeentes en andere overheidsinstellingen nemen deze technieken tegenwoordig op in hun bestek. Nederland liep hierin achter, inmiddels zijn we bezig een voorsprong op te bouwen. We gaan eindelijk mee met de vaart der volkeren.”

Op de dam bij - Powercast B.V. in Sint-Oedenrode - Agri Trader (7)

Trekputten sluiten aan bij behoefte

PowerCast verkoopt producten die uitdagingen omtrent energietransitie, achterstanden bij vervanging van lichtmasten, de digitale revolutie (smart city), EV-mobiliteit en duurzaamheid te lijf gaan. “Wij noemen ons leveringsprogramma ‘InfraHeaven’.”

In de agrarische wereld sluiten vooral de trekputten aan bij de behoefte. Powercast is sinds 2017 importeur van Cubis trekputten. Deze producten zijn specifiek voor distributienetwerken ten behoeve van de openbare ruimte en huisaansluitingen. Hiermee kunnen flexibele distributienetwerken worden aangelegd, onderhouden en uitgebreid, met minimale overlast voor de omgeving.

 

Niet graven voor elk wissewasje

“Er gebeurt heel veel in een boerenbedrijf. Het ziet er wellicht eenvoudig uit, maar het is ingewikkeld. Kort gezegd: er loopt water, er loopt stroom, er zijn uitwerpselen van dieren en dat allemaal bij elkaar. Hoe meer ordening je kunt aanbrengen, des te makkelijker is het te onderhouden en uit te breiden. Met trekputten en mantelbuizen is dit binnen handbereik, de investering uitstellen is niet nodig. Zo kun je als agrariër ook sneller inspringen op wat er gaat komen. Onlangs hoorde ik bijvoorbeeld over de plaatsing van varkenstoiletten. Hierin worden de urine en de stront ter plekke gescheiden. Met een systeem van mantelbuizen en trekputten hoeft niet voor ieder wissewasje gegraven te worden. En als het allemaal zoveel makkelijker kan, gaan we makkelijker met de tijd mee. Trekputten zorgen ervoor dat toekomstige kosten en overlast worden bespaard. Installatie is kinderlijk eenvoudig. Waarom nog wachten?”

De Powercast trekput is verkrijgbaar bij Van Walraven, Technische Unie, Wildkamp en Pol Heteren. Voor advies kunt u terecht bij Powercast zelf of bij één van de groothandels.

Op de dam bij - Powercast B.V. in Sint-Oedenrode - Agri Trader (6)

Wat doet Powercast nog meer?

Naast deze producten ontwikkelt en produceert Powercast al ruim 25 jaar oplossingen voor de infra-branche. Bekend zijn, naast de trekputten, ook de PipeLocks, Swuppers, Toad’s en UnPlug&Play aansluitsets.

PipeLocks en Swuppers zijn speciale funderingen die het makkelijk maken om objecten te plaatsen, (tijdelijk) te verwijderen, te vervangen en te onderhouden zonder graafwerk. Denk hierbij aan het tijdelijk verwijderen van straatmeubilair tijdens evenementen, voor onderhoud, een upgrade of na een aanrijding van een object. Deze speciale funderingen zijn vooral te vinden in binnensteden, op verkeersdruppels, in printbeton, onder lichtmasten, VRI’s, vlaggenmasten, verkeersborden, meubilair, oplaadpalen et cetera.

Ook produceert het bedrijf de TOAD: een standaard prefab oplossing voor NE3- en HE3-masten. Deze zorgt ervoor dat gecertificeerde masten functioneren als in Soil -S-, ongeacht grondsoort of -conditie. Bovendien is de TOAD een stabilisatieplatform tegen scheefstand en garandeert het botsveiligheid volgens EN12767.

Een andere interessante ontwikkeling is de Unplug&Play-aansluitset. In combinatie met de Pipelock of Swupper kunnen lichtmasten worden geplaatst en verwijderd zonder hak-, breek of graafwerk. De IP68 contrastekker kan dan tijdens een evenement veilig worden opgeborgen. Met het UnPlug&Play-systeem kunnen de schakelkosten van de netbeheerder worden gereduceerd tot nul euro. De mast kan worden geplaatst of verwijderd zonder overleg met de netbeheerder.

 

Op de dam bij:
Powercast B.V.
Eerschotsestraat 37
5491AA  Sint-Oedenrode
0413 – 490 049
info@powercast.nl
www.powercast.nl
Speciale website www.trekput.nl