Leestijd: 5 minuten

Machines in plaats van koeien

 

Het is een mooie rit naar het landbouwmechanisatiebedrijf van Cornelis van Os. Over de Grebbeberg, omgeven door groen, door het heuvellandschap en de weilanden. Aangekomen op de Cuneraweg net buiten Rhenen is het gemakkelijk te vinden, dankzij een groot bord bij de lange oprit. De rij tuin- en parkmachines voor de deur vormt de laatste bevestiging.

Op de dam bij - Landbouwmechanisatiebedrijf Cornelis van Os - Agri Trader (8)

Cornelis van Os

Hoe Van Os is begonnen

Aan de waslijn wapperen de lakens, die de koeien in het weiland van de buren aan het zicht onttrekken. Waar nu de werkplaats en de winkel van landbouwmechanisatiebedrijf C. van Os zitten, stonden ook ooit koeien. Het kantoor zit op de vroegere hooizolder.

In deze voormalige boerenschuur begon Cornelis van Os zijn zaak, nu bijna 26 jaar geleden. Toen zijn vader in 2007 stopte met boeren, nam hij de gebouwen over. De koeienstal werd drastisch verbouwd en voorzien van een vloeistofdichte vloer met vloerverwarming, zodat de werkomstandigheden in de werkplaats optimaal zijn.

Eigenlijk was Van Os voorbestemd om het landbouwbedrijf van zijn vader over te nemen, met dat verschil dat hij varkens wilde. Een gesprek met zijn techniekdocent op de landbouwschool veranderde dat voornemen. “Hij stelde voor dat ik de techniekopleiding ging doen, om monteur te worden. Het was in de tijd dat de landbouw strak aan banden werd gelegd door de toenmalige minister Braks, dus die toekomst werd snel veel onzekerder. Ik vond het ook geen slecht idee, want ik vond de techniek leuk”, vertelt Van Os.

Op de dam bij - Landbouwmechanisatiebedrijf Cornelis van Os - Agri Trader (5)

Als monteur ging hij op zijn zeventiende aan de slag bij een landbouwmechanisatiebedrijf in de buurt. Na een hoogoplopend conflict met de nieuwe eigenaar, besloot Van Os dat hij beter af was als zelfstandige. “Zo is het begonnen. Er zijn moeilijke jaren geweest, maar het is nu een goedlopend bedrijf. We mogen niet mopperen in elk geval. Vanwege corona hebben we vorig jaar het 25-jarig jubileum niet kunnen vieren. Ik hoop dat het er in de loop van dit jaar alsnog een keer van komt.”

Inmiddels werkt ook Jarno, de zeventienjarige zoon van Van Os, in het bedrijf. “En hij heeft er schik in”, ziet pa.

 

Veel variatie

De dagen en het werk van Van Os zijn even gevarieerd als het assortiment. Dat is niet zomaar samen te vatten in een paar woorden, maar als dat toch moet: “Landbouw- en tuin- en parkmachines, en de bijbehorende accessoires, onderdelen en service. De verdeling is ongeveer half-half. In de landbouwsector gaat het vooral om trekkers, groot en klein, nieuw en gebruikt, in de tuin- en parksector is het vooral nieuw materiaal, zowel voor professionals als voor particulieren.”

Veel trekkers en andere machines staan er op dit moment niet op de dam. De gebruikte trekkers zijn vaak al meteen weer verkocht, nieuwe trekkers staan er niet in Rhenen, maar die kunnen snel geleverd worden. Tuin- en parkmachines staan er wel, zowel nieuw als gebruikt. Van Os is pro-dealer van Husqvarna, en voert daarnaast merken als McCormick en Shibaura, Kuhn, MecLean, Redrock, Granit, Kramp, Wolf Garten en SABO.

Op de dam bij - Landbouwmechanisatiebedrijf Cornelis van Os - Agri Trader (6)

Behalve de handel is ook de werkplaats van groot belang. Daar wordt onderhoud en service uitgevoerd aan een brede range van machines en voertuigen. “Wij repareren en voeren onderhoud uit aan elk merk machine, of het nu gaat om een tractor, een landbouwmachine, een zit-, loop- of robotmaaier of een motorkettingzaag is. Als we een onderdeel niet in huis hebben, kunnen we het altijd bestellen.”

Het onderdelenmagazijn ligt direct naast de werkplaats, en sluit ook aan op de winkel. Die staat propvol met artikelen variërend van maaimachines tot bladblazers en van klompen tot rekken vol landbouw-gerelateerd speelgoed en miniaturen.

Miniaturen zijn ook een hobby van Van Os. Boven bij zijn kantoor staan vitrines met mini-John Deere-trekkers. “De echte, met medaille. Ik zoek er nog een stuk of vier om een serie compleet te maken, maar ze zijn moeilijk te vinden. Ik besteed er ook niet meer heel veel tijd aan, moet ik eerlijk zeggen.” Meer tijd steekt Van Os in zijn andere hobby: oldtimerclub De Grebbetrekkers, waar hij voorzitter van is. “Oldtimers zijn ook echt hobby en geen handel.”

Op de dam bij - Landbouwmechanisatiebedrijf Cornelis van Os - Agri Trader (1)

 

Techniek voorop

Met zijn liefde voor trekkers en techniek, gaat de meeste tijd toch gewoon in de zaak zitten. Elke dag is anders. “Het is ontzettend leuk, maar of ik er nu nog een keer aan zou beginnen, weet ik niet. Het liefst zou ik meer sleutelen, maar dat komt er niet meer van. Gelukkig heb ik een goede monteur in dienst, die het samen met een leerling-monteur en een stagiair prima doet. Ik zeg ’s ochtends wat er op het programma staat en ze delen het verder zelf in.”

“Ik ben de hele dag aan het regelen, handel aan het drijven, bestellingen doen en klanten te woord staan”, vertelt Van Os. “Nee verkopen we niet, maar het regelen is niet per se altijd even leuk. Zeker niet nu er tekorten aan onderdelen zijn en leveringen er veel langer over doen. Dat is wel eens frustrerend, omdat we mensen toch zo goed mogelijk willen helpen. Wat wel heel leuk is, is als ik mensen goed kan helpen, dankzij mijn technische achtergrond. Die komt de hele dag door van pas.”

Als de monteurs er niet uitkomen, roepen ze Van Os erbij, of hij even kan meekijken zodat ze met zijn drieën tot een mogelijke oplossing komen. Als hij achter de balie in de winkel zit te bellen met een klant die een probleem heeft met (in dit geval) zijn beregeningsinstallatie, kan Van Os direct antwoord geven. “Ik hoef de monteur niet van zijn werk te halen en kan meteen meedenken met de klant, dus daar heeft iedereen voordeel van.”

Het benodigde onderdeel in het magazijn weet Van Os meteen te vinden. “Dat kan die klant vanmiddag komen ophalen. Meedenken, en snel kunnen helpen met een passende oplossing: daar word ik heel blij van.”

 

Op de dam bij:
C. van Os
Cuneraweg 24
3911 RN Rhenen
0317 – 613332
info@cvanos.com
www.cvanos.com