Leestijd: 5 minuten

Liefde voor tractoren en techniek

In november 2023 viert landbouwmechanisatiebedrijf Jan van den Berg uit Druten het veertigjarig jubileum. Het is de bedoeling dat dan de overdracht van vader Jan op zoon Gert-Jan en schoondochter Nicolien helemaal rond is. Jan (66) kan dan gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Op de dam bij - Jan van den Berg in Druten (5)

Jan en Gert-Jan van den Berg

 

Eigenlijk heeft Jan van den Berg (66) twee kinderen: zoon Gert-Jan (33) en het bedrijf (39). Op beiden is hij even trots. “Ik kan me niet voorstellen dat ik helemaal stop. Daarvoor vind ik het allemaal nog te leuk”, vertelt Jan. “Maar wat meer tijd voor andere dingen zoals mijn gezin, kleinkinderen en een extra vakantie of even weg met de motor, is ook wel prettig.”

Dat er een moment zou komen dat vader Jan een stap terug en zoon Gert-Jan een stap vooruit zou doen, was al sinds 2011 duidelijk. Toen kwam Van den Berg junior volledig in de zaak, en sinds 2015 werkt ook zijn partner Nicolien mee. Zij verzorgt de administratie.

“Het is mij met de paplepel ingegoten”, vertelt Gert-Jan. “Ik ben hier geboren; we hebben altijd bij het bedrijf gewoond en mijn ouders waren altijd aan het werk. Als jongetje liep ik al rond om te helpen. Mijn vader heeft dat niet gestimuleerd. Die zei altijd: ‘Als je slim bent, ga je iets anders doen. Word automonteur of timmerman of zo, dan ben je om vijf uur klaar met werken.’ Maar dat wilde ik niet. Ik wilde met landbouwmachines werken.”

 

Hart voor techniek

Dus volgde Gert-Jan de opleiding landbouwtechniek in Apeldoorn, met nog twee jaar hbo Small Business en Retail Management  er achteraan. “Hier heb ik best veel aan gehad en nog steeds, maar de studie was veel projectwerk en dat was niet te combineren met mijn werk in de zaak.”

Het is juist de techniek en in het bijzonder van tractoren die Gert-Jan zo leuk vindt. “Alles zit daarin: hydrauliek, pneumatiek, mechanica en elektronica, motoren en versnellingsbakken. Het is heel compleet. Veel completer dan bijvoorbeeld autotechniek. Een automonteur vervangt een versnellingsbak; wij maken ‘m open en lossen een probleem echt op. Het is meer puzzelen, dieper de techniek in.”

De techniek én het contact met mensen uit de agrarische sector was ook wat vader Jan zo aantrok in het mechanisatiebedrijf. In november 1983 begon hij samen met echtgenote Hannie zijn eigen zaak, toen hem duidelijk was dat opvolging in het loonbedrijf van zijn ouders niet aan de orde was. “Ik heb bewust voor de mechanisatie gekozen”, vertelt Jan. “Ik heb als monteur bij het loonbedrijf van mijn ouders en bij een aantal mechanisatiebedrijven gewerkt. Daar lag en ligt mijn hart.”

Hoewel ze de liefde voor tractoren en techniek delen, is de invulling daarvan voor vader en zoon verschillend. “Ik ben meer van de mechanica en het zelf sleutelen”, vertelt Jan. “Gert-Jan is meer van de elektronica, het begeleiden en de uitleg van de techniek. Hij geeft lezingen aan akkerbouwers en loonbedrijven. Dat vind ik zo knap hoe hij dat doet.”

De aandacht van Gert-Jan is ook steeds meer op de techniek gericht. “Toen ik begon in het bedrijf was dat als verkoper in de buitendienst, maar dat is steeds meer naar de binnendienst gegaan vanwege de techniek. Dat is meer centraal komen te staan, en eigenlijk draait alles daar rond.”

 

Voorliefde voor Deutz

Landini was het eerste merk waarmee Jan een samenwerking aanging. Kort daarna kwam Renault erbij en in 1992 Deutz-Fahr. Met het verwerven van het dealerschap van dat laatste merk maakte het bedrijf een groeispurt door.

Op de dam bij - Jan van den Berg in Druten (2)

“Ik heb altijd al een voorliefde voor Deutz gehad”, verklapt Jan. “Misschien doordat ik in mijn jonge jaren voor een Deutz-dealer heb gewerkt. Nadat Renault onderdeel werd van Claas en we moesten kiezen, viel de keuze op Deutz. Het is gewoon een mooi merk, met een goede strategie. Het programma biedt de hele range van heel eenvoudig tot super geavanceerd. Daardoor kunnen we kijken naar wat de klant nodig heeft: wat past bij hem?”

Deutz is het belangrijkste merk dat van den Berg voert, daarnaast zijn zij dealer van een uitgebreid programma met onder meer Strautmann, Pöttinger, Celli, Slootsmid, Merlo, Atlas, Weidemann, VSS, Perfect, Yanmar, Amazone, SIP, Börger en Stiga, Honda, Echo, DIBO en Greenworks voor tuin en park. In de showroom staan een paar gloednieuwe tractoren, in de loods en op het terrein staan een paar gebruikte.

Er staat een tractor gereed om met de eigen vrachtwagen naar de koper te worden gebracht. “We verkopen zowel nieuw als gebruikt”, legt Gert-Jan uit. “Van nieuw hebben we altijd iets op voorraad, zodat klanten kunnen zien en voelen wat ze kopen. Inkoop en inruil is zowel Deutz als andere merken. En behalve tractoren en tuin- en parkmateriaal worden ook andere landbouwmachines, heftrucks en grondverzetmaterieel ingeruild en verkocht.”

 

5 meter extra

In- en verkoop en reparatie en onderhoud zijn sinds het begin de hoofdmoot geweest bij Bergtrac – een samentrekking van Van den Berg en tractoren. De werkzaamheden zijn in de basis nauwelijks veranderd, maar aan de locatie aan de Industrieweg in Druten die Jan in 1986 betrok, is wel veel veranderd. In 2005 kwam er een vergunning voor meer ruimte – die hard nodig was – en werd er een loods bijgebouwd met een constructieruimte, opslag en een wasplaats.

Onlangs kwam er over de hele breedte van die loods 5 meter bij – na jaren soebatten over een loze strook tussen de bebouwing en een slootje – wat het mogelijk maakt een eigen opslag en werkplaats voor tuin- en parkmateriaal in te richten. Een grote vooruitgang, legt Gert-Jan uit. “Het testen van tuin- en parkmachines maakt vaak nogal lawaai. Doordat de ‘oude’ werkplaats direct aan de kantoren en de showroom grenst, is dat wel eens lastig. Nu we extra ruimte hebben, kunnen we die werkzaamheden scheiden en verplaatsen. De oude werkplaats is nu helemaal voor tractoren.”

Behalve de locatie in Druten heeft het bedrijf sinds 1998 ook een servicepunt in Wijchen. “Het contact met de klanten in de regio Wijchen is daardoor verstevigd en het serviceniveau is hoog”, vertelt Gert-Jan. “Wat we daar niet kunnen doen, doen we in Druten, maar ook andersom.”

 

Op de dam bij:
Landbouwmechanisatiebedrijf Jan van den Berg bv
Industrieweg 1
6651 KR Druten
0487 512310
info@bergtrac.nl
www.bergtrac.nl