Leestijd: 5 minuten

Van A tot Z onder één dak

 

Van drie locaties naar één: de nieuwe vestiging van AZI Barneveld is sinds januari volledig in gebruik. Wie het voormalige boerenerf aan de Hessenweg in Barneveld op komt rijden, ziet in plaats van een schuur nu een moderne werkplaats en showroom, met een hele voorraad wielladers, graafmachines, aanbouwdelen en hulpstukken.

Op de dam bij - AZI Barneveld - Agri Trader (1)

In 1997 ontstond A.Z. Industries uit het aannemersbedrijf Vink, eveneens uit Barneveld. “Het begon met sloopmateriaal, en gaandeweg kwamen steeds meer machines van Vink hier terecht op het moment dat ze vervangen werden”, vertelt Tjeerd Croezen, een van de drie gezichten bij AZI. “We kregen steeds meer inruil waarmee we verder groeiden. De echte groeispurt kwam met de komst van internet. Zo rond 2003, 2004 hadden we onze eerste website – toen nog heel simpel – waarmee we steeds meer internationaal zijn gaan werken. Wereldwijd kunnen werken, dat scheelt enorm. Het is sindsdien veel drukker geworden. In die beginjaren van internet hadden we nog geen vaste monteur in dienst. Nu wel, en we moeten steeds vaker hulp erbij huren.”

De internationale mogelijkheden veranderden het werk van Tjeerd Croezen aanzienlijk. Hij is als bedrijfsleider bij AZI verantwoordelijk voor de verkoop en de administratie, maar hij helpt ook nog wel eens een handje in de werkplaats. Dat is het terrein van monteur/werkplaats-chef/chauffeur Wilfred Schuurman. Bart Radema is als vertegenwoordiger samen met Croezen verantwoordelijk voor inkoop, verkoop en verhuur. “We doen het samen. Het is heel gevarieerd en dat is het leuke”, vindt Croezen. “Verkoop is zowel nationaal als internationaal. Tegenwoordig beslaat export bij ons zo’n zeventig procent van de handel, en dat is heel breed, van aanbouwdelen tot rupsgraafmachines.”

Op de dam bij - AZI Barneveld - Agri Trader (5)

Wilfred Schuurman, Tjeerd Croezen en Bart Radema

Binnen handbereik

Stukje bij beetje kwamen er activiteiten bij waarvoor ruimte nodig was en zo kwam het dat het bedrijf langzamerhand over verschillende locaties verspreid zat. Dat alle activiteiten nu onder één dak zijn ondergebracht, was een logische samenloop van omstandigheden, vertelt Croezen. “Het was niet handig, die drie locaties, en bovendien waren ze te klein en verouderd. Onze monteur tochtte zowat de werkplaats uit. Het voldeed gewoon niet meer. We zijn gaan kijken op diverse industrieterreinen in de regio, maar dat kwam allemaal niet lekker uit. Deze locatie hadden we al en toen de boerderij vrij kwam en we de bestemming konden wijzigen bij de gemeente, zijn we hier aan de slag gegaan.

“De werkplaats is vorige zomer al verhuisd: onze monteur Wilfred wilde niet meer wachten. Hij is nauw betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van de werkplaats en stond te trappelen om hier aan het werk te gaan. Hier hebben we een moderne werkplaats, die aan alle eisen voldoet, met de beschikking over een grote bovenloopkraan en een zee van ruimte, met alles binnen handbereik. De rest van het bedrijf en de voorraad is in december overgegaan. Dat was wel even een klus. Je pakt het niet in één keer op, al die graafmachines en wielladers.”

 

AZI Tussen de weilanden

Opvallend genoeg is de nieuwe locatie van AZI niet op een industrieterrein, maar midden tussen de weilanden en akkers in het buitengebied van Barneveld. De oude boerderij staat er nog, maar aan het einde van de oprit staat nu een grote loods, met de werkplaats, een showroom, het magazijn en kantoorruimte.

Op de dam bij - AZI Barneveld - Agri Trader (4)

“Vanuit mijn kantoor boven de werkplaats kijk ik uit op de showroom met de machines, en op de weilanden”, wijst Croezen. “We zitten hier super. En het leuke is: doordat we in het buitengebied zitten en niet op een industrieterrein, komen er steeds meer mensen uit de agrarische sector uit de buurt. Die rijden makkelijker hier even langs, dan naar het industrieterrein. Dat hadden we niet verwacht. Met alles overzichtelijk bij elkaar, kopen ze ook meer. Vorige week nog, iemand die voor een snelwissel kwam: ‘O ja, een brede bak heb ik ook nodig, en die heb je staan, zie ik. Doe die ook maar.’ We merken het echt goed.”

De verhuizing levert AZI dus meer klanten uit de agrarische sector op, naast de loonwerk-, bouw- en sloopbedrijven die het bedient. “En niet alleen uit de buurt”, merkt Croezen, “maar tot ver bovenin Groningen. Door het hele land eigenlijk wel.”

Door de Covid-crisis is internet nóg belangrijker geworden en ook dat merken ze bij AZI. In het begin van de crisis, een jaar geleden, lag alles een maand lang op zijn gat, maar daarna trok de handel stukje bij beetje weer aan. Ook internationaal. “We zien klanten nu weer terugkeren, maar iemand uit Roemenië of Polen komt minder snel dan voorheen even hierheen om naar een machine te kijken. Dat merken we wel. Veel handel gaat nu via Whatsapp. Daarmee stuur je makkelijker even foto’s of een videootje dan via e-mail. Daarin zien we een grote verschuiving.”

 

Duizend hulpstukken

Dat de wielladers op de dam bij AZI zo prominent in beeld staan, voor de werkplaats, is omdat dat toevallig de meest logische plaats was. “Niet omdat we daar nu het meeste in doen”, bekent Croezen. “Het gros betreft toch wel de mobiele graafmachines en de aanbouwdelen. Daarnaast zijn we actief in de verhuur van machines. We hebben altijd wel 20 tot 25 machines in de verhuur. Zo kunnen we onze klanten altijd snel helpen en goede service geven. Dat is onze kracht: we denken mee, van A tot Z. Dat is ook waar de naam AZI voor staat: A tot Z Industrials.”

Op de dam bij - AZI Barneveld - Agri Trader (2)

Dat geldt ook voor de werkzaamheden die AZI uitvoert. In de werkplaats wordt veel meer gedaan dan alleen reparaties, onderhoud, opbouwen en gebruiksklaar maken van machines. “We doen ook wel service en APK van personenwagens en trucks”, vertelt Croezen. “Dat is niet de hoofdmoot, maar het kan wel en onze klanten vinden het prettig dat ze ook daarvoor bij ons terecht kunnen. Uiteraard is de handel in machines – ongeveer tien procent is nieuw, de rest is gebruikt – en uitrustingsstukken het belangrijkste. We hebben ongeveer duizend hulpstukken op voorraad. Bij de verhuizing kregen we pas goed zicht op wat we allemaal in huis hebben. We schrokken er zelf ook een beetje van hoeveel we eigenlijk hebben.”

 

Op de dam bij:
AZI Barneveld
Hessenweg 16a
3771 RB Barneveld
Tel: 0342-788111
info@azibarneveld.nl
www.azibarneveld.net