Leestijd: 5 minuten

AgriXpert – nieuw met garantie voor de prijs van gebruikt

 

De focus van de familie Ditewig lag een tijdlang vooral op auto’s. Ivo Ditewig besloot terug te keren naar de landbouwmachines en tractoren waarmee zijn opa in 1955 ook was begonnen, naast de verkoop en onderhoud van auto’s. In de voormalige autoshowroom in Schipluiden staan nu Solis-trekkers te glimmen.

Op de dam bij - AgriXpert in Schipluiden - Agri Trader (2)

Ivo Ditewig

Sinds het ontstaan van DIGO Groep was er een soort knipperlichtrelatie met landbouwmachines. In 1955 begonnen Joop Ditewig en zijn toenmalige compagnon Leen Gooswilligen een onderhoudsbedrijf (DI en GO) voor alles op wielen, van auto’s tot trekkers. “Doordat zij het onderhoud deed aan trekkers en andere landbouwmachines, kwam er ook vraag naar nieuwe”, vertelt Ivo Ditewig. “Zo kwam opa – inmiddels zonder zijn compagnon – in aanraking met Deutz en later ook Zetor.”

In de jaren zeventig werd DIGO ook dealer van Toyota. Om voet aan de grond te krijgen in Europa zocht het Japanse automerk aansluiting bij mechanisatiebedrijven. “Aanvankelijk een prima plan, maar na een paar jaar bleek die combinatie van personenauto’s en landbouwmechanisatie een lastige. De boeren uit de buurt hadden het gevoel dat ze hun klompen uit moesten doen voor ze de showroom in kwamen terwijl anderen zich niet op hun gemak voelden bij de landbouwmachines als ze voor een nieuwe auto kwamen.”

In de jaren tachtig werden het autobedrijf en het landbouwmechanisatiebedrijf daarom uit elkaar getrokken en toen opa Joop ook nog eens besloot om te emigreren naar Zuid-Afrika werd de landbouw-poot van de hand gedaan. Tot 2012 lag de focus van DIGO vrijwel volledig op de auto’s.

 

Terug naar de landbouw

Daar kwam verandering in toen Ivo Ditewig klaar was met zijn studie bedrijfskunde. “Ik wilde zelf iets opbouwen in plaats van in het gespreide bedje van het familiebedrijf te stappen. In- en verkoop ligt me goed en zodoende zijn we gaan kijken welke nieuwe tak goed past bij wat we al deden. Zo zijn we weer in de landbouw terecht gekomen: terug naar de basis.”

Met AgriXpert is Ditewig onderdeel van de DIGO Groep, dat verder onder meer een autobedrijf, een leasemaatschappij en een onderhoudsbedrijf omvat. “Mijn broer doet de ict en is chef werkplaats, mijn zus is hoofd administratie, mijn moeder doet de personeelszaken en ook mijn vader is nog altijd actief in het bedrijf. Bij elkaar hebben we ruim zeventig mensen werkzaam in de verschillende bedrijven. Als wij bij AgriXpert een monteur tekort komen, kunnen we een beroep doen op iemand uit een van de andere bedrijven, en andersom.”

 

Meer dan 12.000 producten

Met de faciliteiten en infrastructuur van het familiebedrijf achter zich, begon Ditewig met de inkoop en import van gebruikte tractors uit het buitenland. “Dat was een leerzame tijd”, vertelt hij. “Maar bepaald geen doorslaand succes. Er kwam heel veel bij kijken en de vraag naar grote gebruikte tractoren nam af. De tijd dat opa driehonderd trekkers per jaar verkocht in de directe omgeving is al lang voorbij. Daarom ben ik me gaan oriënteren op op heel Nederland als afzetgebied. Zo ben ik uitgekomen bij het compactere segment van machines, in combinatie met een webwinkel. Dat is AgriXpert.com geworden.”

Op de dam bij - AgriXpert in Schipluiden - Agri Trader (4)

Het liep goed en inmiddels biedt de webwinkel een compleet assortiment werktuigen voor frezen, eggen, ploegen, poten, zaaien, mesten, oogsten, maaien, dorsen, zagen, versnipperen, voeren, vegen, pompen, transporteren, enzovoorts. “Voor alle mogelijke toepassingen op het land, het erf, het terrein, de stal…. Nieuw en gebruikt. We hebben meer dan 12.000 verschillende producten online.”

 

Compacte trekker

De werktuigen en machines tot ongeveer 130 pk liepen zo goed dat Ditewig er toch ook wel graag nieuwe, compacte tractors bij wilde. Daar was namelijk wel vraag naar. Het werd Solis, een merk uit India. “Het merk is misschien nog niet bij iedereen bekend, maar we zijn inmiddels wel nummer 1 in Nederland in het compacte segment. Internationaal gezien is fabrikant Sonalika ook een steeds grotere speler aan het worden met een actief verkoopnetwerk in meer dan 130 landen. Sonalika heeft de grootste productielocatie ter wereld. Daar worden 130.000 trekkers per jaar geproduceerd. Compacte tractors, van 18 tot 90 pk, met een goede en concurrerende prijs-kwaliteitverhouding”, vertelt Ditewig, voor de foto bij de Solis 50, de kleinste van de grotere modellen.

Op de dam bij - AgriXpert in Schipluiden - Agri Trader (1)

“De nieuwprijs van een Solis is niet veel hoger dan die voor een gebruikte trekker. Er is geen ander merk dat meekan met die prijzen. Dus waarom zou je een gebruikte kopen als je voor hetzelfde geld een nieuwe hebt, met garantie?”

 

Zien en uitproberen

Het pand in Schipluiden waar opa Ditewig de eerste Toyota’s in Nederland stond op te poetsen, is nu showroom voor glimmende, blauwe, compacte trekkers. “Het pand is gebouwd als autoshowroom dus ruimte voor de werktuigen en machines die we in de webwinkel verkopen, is er niet voldoende. Daarvoor hebben we een grote opslaglocatie vlakbij”, vertelt Ditewig.

“Toch voldoet dit pand nog altijd uitstekend als showroom. Klanten komen weer op de klompen – of de werkschoenen – binnen en dat zien we graag. We verkopen de trekkers ook via internet, maar Solis is nog niet het bekendste merk en een nieuwe trekker wil je toch even zien en uitproberen. Wij vinden het ook belangrijk om onze klanten te kennen én dat zij ons kennen.”

Op de dam bij - AgriXpert in Schipluiden - Agri Trader (3)

Achter de showroom is een ruime werkplaats waar service en onderhoud wordt uitgevoerd en waar de nieuwe machines gereed worden gemaakt. Al is de assemblage als het even kan ook gewoon buiten, lekker in het zonnetje en de frisse lucht.

 

Constante aanvoer

Dat assembleren is bijna dagelijks werk. Inmiddels vertrekken er ruimschoots over de tweehonderd trekkers per jaar vanuit Schipluiden naar klanten door heel Nederland: hoveniers, paardenhouders, fruittelers, (glas)tuinbouwers, maar ook beheerders van jachthavens en caravanstallingen.

“We hebben gelukkig geen problemen met levertijden, doordat we zijn blijven bestellen”, vertelt Ditewig. “Veel concullega’s hebben dat uitgesteld, toen de containerprijzen de hoogte in schoten bij het begin van de coronacrisis. Ik heb het ook even gedacht hoor: laten we maar wachten tot de prijzen weer dalen. Maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan en dat we juist veel hebben besteld. Daardoor hebben we een constante aanvoer en een goede voorraad.”

 

Op de dam bij:
AgriXpert
Rijksstraatweg 34
2636AX Schipluiden
+31 (0)15 515 0070
www.agrixpert.com
info@agrixpert.com