Leestijd: 4 minuten

‘Verschil maak je door het beter te doen’

 

Functionele techniek: dat is de kern van Meclean. Wat niet bijdraagt aan de functionaliteit van de professionele reinigingsmachines, hoeft er ook niet op. Die filosofie is ook terug te zien op de dam van Meclean in Terneuzen. “We hebben een professionele passie voor wat we doen, met Zeeuwse nuchterheid”, zegt oprichter en directeur Coen Verhelst.

Op de dam bij - Meclean in Terneuzen - Agri Trader (1)

Je zou niet verwachten dat een internationaal merk als Meclean uit de Zeeuwse klei komt. Vanuit de hoofdvestiging in Terneuzen worden zo’n 160 dealers in Nederland en België en een dertigtal importeurs en verkooppunten wereldwijd bediend. “Waar we zitten maakt eigenlijk niet veel uit, maar Terneuzen, te midden van drie grote havens, blijkt nog steeds een prima locatie”, vindt Coen Verhelst.

Dat Meclean hier is gevestigd, komt simpelweg doordat Verhelst hier in 1998 vanuit een garagebox het bedrijf begon. “Ik had affiniteit met reinigingsmachines en ben die gaan importeren”, vertelt hij. “Maar in de basis ben ik techneut; ik zag verbeteringen en ben zelf gaan ontwerpen en bouwen. Als je iets doet, doe het dan goed; op 110 procent. Dat is de filosofie van dit bedrijf geworden.”

Misschien kwam het mede door de internationaal klinkende naam – afgeleid van mechanical cleaning – maar de garagebox was Meclean al snel ontgroeid. Behalve het kantoor en de showroom is er ook een werkplaats waar de machines worden geassembleerd en in bijzondere gevallen onderhouden of gerepareerd, en magazijnen van waaruit de machines en onderdelen via een logistiek netwerk worden verspreid.

 

Disneyland

Het dealerprogramma is een belangrijke pijler onder het fundament van Meclean. De veeg- en schrobmachines, hogedrukreinigers, stof-/waterzuigers en stoomreinigers worden via een uitgebreid netwerk van dealers verkocht. Die dealers, over het algemeen landbouwmechanisatiebedrijven, technische groothandels, heftruckleveranciers en aanbieders van tuin- en parkmachines, bieden lokale service aan hun klanten, maar hebben daarin ook wel eens de ondersteuning van Meclean nodig. Die vinden ze in de onlangs gelanceerde dealerportal online, bij de dealermanagers en, als ze er echt niet uitkomen, bij de aftersales-afdeling.

Een deel van het assortiment van Meclean wordt niet via dealers verkocht. Deze pijler is de zogeheten urban cleaning line: citycleaners, hogedruktrailers, stationaire trailerpacks en straatveegmachines die rechtstreeks of via een importeur naar eindgebruikers gaan. Dat zijn bijvoorbeeld gemeenten en facilitaire dienstverleners, maar ook attractieparken, evenemententerreinen en vliegvelden. “Onze machines houden diverse Disneylandparken in de Verenigde Staten schoon, maar ook de straten van Oslo en het vliegveld van Dubai”, vertelt Coen Verhelst. “Onze machines gaan de hele wereld over, van Gabon tot Iran. Er is gisteren nog een Trailerjet naar Mauritius verscheept, om maar een voorbeeld te noemen. Ongeveer 40 procent van onze omzet behalen we buiten de Benelux.”

 

Functionaliteit

Meclean is in de basis een hogedrukreinigerfabrikant. De hogedrukreinigers van Meclean hebben een marktaandeel van ongeveer 13 procent in het segment voor de professionele markt. “We behoren inmiddels tot de bekende merken”, constateert Verhelst. “Je kunt haast niet op een erf of in een loods komen of er staat een rode hogedrukreiniger van ons. Het gaat ons in de eerste én de tweede plaats om kwaliteit. In de breedste zin van het woord: kwaliteit van het product, het ontwerp, de materialen en onderdelen, van functionaliteit, maar ook van service, aftersales en dealers. Alles heeft een keer service nodig, maar als dat gebeurt, willen we ook dat het zo eenvoudig en goed mogelijk te vervangen of te repareren is.”

Op de dam bij - Meclean in Terneuzen - Agri Trader (4)

Dat is de reden dat Meclean machines zoveel als mogelijk mechanisch zijn. Dat lijkt ouderwets, maar dat is het niet. “We hebben echt een punt gemaakt van functionaliteit. Alles wat er niet per se op hoeft om te doen wat het moet doen, hoeft er dus niet op. Houd het simpel, dan kan het ook niet kapot. Dus geen hippe beeldschermpjes als het gewoon met een knop kan, die door iedereen waar ook ter wereld vervangen kan worden. Natuurlijk mag het er mooi uitzien – óók dat is belangrijk – maar het moet vooral doen wat het moet doen.”

 

Gepatenteerd

Ontwerpen en bouwen vanuit de gedachte dat het beter kan – wat de basis vormde voor Meclean – gebeurt nog steeds. Een team van techneuten en ontwerpers is daar altijd mee bezig. Het gevolg is dat Meclean gepatenteerde technieken biedt die niemand anders heeft. Zoals SteamPLUS, een hogedrukstoomtechniek die wel een enorme reinigingskracht heeft maar geen impact op het te reinigen oppervlak.

“SteamPLUS is een gepatenteerde techniek om zonder reinigingsmiddelen en beschadigingen stedelijke gebieden te reinigen”, legt Verhelst uit. “Dat ontstaat niet van vandaag op morgen. Daar zijn we al jaren mee bezig. Werken zonder chemische middelen, of het nu gaat om schoonmaken of onkruidbestrijding, is volgens ons de toekomst en daar werken wij volop aan.” Hier sluiten technieken zoals AquaPLUS, een oppervlakte- en gevelreinigingstechniek en WeedPLUS, een onkruidbestrijdingstechniek met heet water, naadloos op aan.

Een gepatenteerde techniek die wordt ingezet op veegmachines is TRS: Twin Roller System. Door dit systeem met twee borstels wordt zowel fijne vervuiling zoals stof en zand als grovere vervuiling zoals palletblokken, frisdrankblikjes en verpakkingsmateriaal in één keer opgeveegd. Het gevolg is dat de opvangbakken beter worden gevuld en het vegen dus een stuk efficiënter én beter gebeurt.

In steeds meer gevallen worden verschillende technieken bovendien gecombineerd in één machine, die dan kan (druk)reinigen, vegen, onkruid verwijderen, bladblazen en afvalzuigen. “En zulke machines, zoals bijvoorbeeld de CitySweeper-S, zijn er nu ook al volledig elektrisch. Hoe goed het al is, het kan nóg beter”, sluit Verhelst af. “Dat moet altijd het uitgangspunt blijven, vind ik. Dat is de professionele passie voor wat we doen, met Zeeuwse nuchterheid.”

 

Op de dam bij:
Meclean
Mr. F.J. Haarmanweg 29
4538 AN Terneuzen
+31 115 432530
info@meclean.eu
www.meclean.eu