Leestijd: 4 minuten

Meedenken aan de keukentafel

In de prachtige IJsseldelta vierde landbouwmechanisatiebedrijf Van den Berg Mastenbroek onlangs het zestigjarig bestaan. In de polder, die vestigingsplaats Mastenbroek omringt, zijn vele klanten gestationeerd met hun veehouderij of loonbedrijf. “Wij proberen alles te leveren wat de boer gebruikt.”

Op de dam bij - LMB Van den Berg Mechanisatie Mastenbroek - Agri Trader (5)

De derde generatie Van den Berg staat inmiddels aan het roer van het bedrijf, dat ontstaan is vanuit de ritten met melkbussen, waarna de mechanisatie tot stand kwam. De huidige eigenaar Klaas van den Berg houdt zich vooral bezig met de ‘Driehoek Stalinrichting’. Deze tak is in 1996 overgenomen vanuit Woerden. Gerjan Riezebosch loopt al sinds 1997 bij het bedrijf rond: “Ik begon als stagiair.” Na jaren als monteur in de werkplaats gewerkt te hebben, rolde hij de verkoop in en richt hij zich nu op de landbouwmechanisatietak van het bedrijf. “Hierbinnen zijn we onder meer actief met de tractormerken Case-IH en Steyr en met Krone hooibouwmachines. Van het laatstgenoemde merk ligt ons specialisme vooral bij de rondebalenpersen die hier in de streek veel gebruikt worden.”

Op de dam bij - LMB Van den Berg Mechanisatie Mastenbroek - Agri Trader (1)

Gerjan Riezebosch

Verder richt Van den Berg zich op de genoemde stalinrichting. “Hier produceren we zelf alles voor. Dit maakt dat wij daadwerkelijk op maat kunnen werken. Denk aan ligboxen, hekken, drinkwatervoorzieningen en grondwaterinstallatie. Onze diepstrooiselboxen zijn erg in trek bij de echte koeienboer met hart voor zijn dieren en zijn vak. De koe heeft hiermee een comfortabel ligbed. Ook de fokkerijen weten ons hiervoor te vinden. We hebben verschillende dealers in het hele land, maar je kunt ook rechtstreeks bij ons terecht.”

 

Gewaardeerd voertuig

Ook voor Yamaha quads en ATV’s kunnen klanten bij Van den Berg terecht. “Aanvankelijk zie je de aarzeling bij de klant. Zo’n quad is toch meer voor de leuk? Maar al snel na aanschaf zien boeren het comfort ervan om het terrein makkelijk en snel te bestrijken, denk aan veehouderij, paardenhouderij of een bedrijf in terrein-onderhoud. Het is inmiddels voor veel van onze klanten een zeer gewaardeerd voertuig voor zowel werk als vrije tijd. Wij zijn al rond de vijfentwintig jaar officieel Yamaha ATV-dealer en ook dealer van Logic quad toebehoren. Voor reparatie en onderhoud hebben wij een hiervoor aparte werkplaats ingericht.”
Van den Berg bouwde de afgelopen jaren gestaag de diensten en dealerschappen uit.
Er worden onder meer Giant shovels, Trioliet kuilvoerverwerkingsmachines en Schouten mestaanwendingsapparatuur verkocht. “In de werkplaats werken gemiddeld zes monteurs. Maar in de landbouw stopt het werk natuurlijk niet om vijf uur en alles kan een keer kapot. Daarom hebben wij een 24-uurs storingsdienst. Er is altijd een monteur bereikbaar, ook ’s avonds en in de weekenden. We beschikken over een goed uitgeruste werkplaats om onderhoud en reparatie werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ook hebben we meerdere servicebussen om op locatie te werken. Mocht een reparatie onverhoopt te groot zijn om op direct uit te voeren, dan proberen wij altjd een vervangende machine beschikbaar te stellen.”

 

Om de keukentafel

Dat moet ook wel, want een dreigende regenbui wacht niet tot het hooi van het land is. “In de landbouw zijn er altijd piekmomenten, het werk moet vaak gedaan worden in een kort tijdsbestek. Deze pieken lijken alleen steeds groter te worden, zo valt mij op. Het één is nog niet gedaan, of de volgende klus staat klaar. Hier proberen wij in te faciliteren door – uiteraard op een rustiger moment – met de boeren om de keukentafel te gaan zitten. Hoe kunnen wij ondersteunen in de voorbereiding? Wil de boer overgaan tot aanschaf van een nieuwe landbouwmachine, eventueel via inruil, dan gaan we in gesprek gedurende de wintermaanden. Als er vervolgens een klap op wordt gegeven, dan zorgen wij dat de machine op tijd wordt geleverd. Perfect voor het drukke seizoen aanvangt.”

Op de dam bij - LMB Van den Berg Mechanisatie Mastenbroek - Agri Trader (2)

Van den Berg investeert ook in adverteren via internet. “Eerder werd weleens geroepen dat de online handel ‘alles’ kapotmaakt. Wij zien dit nu toch anders. Bij de handel in gebruikte machines moet je maar net in huis hebben wat de klant zoekt. Via internet is er sneller een match te vinden en dit trekt ook nieuwe klanten aan.”

Wel blijft ook Gerjan Riezebosch liever van de dialoog in levende lijve. “Dat werkt toch persoonlijker, makkelijker en vaak beter.” Om de goede klantrelaties te behouden, hoeft Van den Berg niet uitzonderlijk te groeien. “We willen geen dozenschuiver worden. Niet te massaal en niet over teveel schijven. Wel kennis van zaken en goede service en ondersteuning vanuit de werkplaats. Dat is voor ons belangrijk.” De monteurs gaan dan ook elk jaar op training, al dan niet op uitnodiging van de fabrikant.

 

Boerenbloed in de aderen

Het bedrijf leidt zelf op via een BBL leer-werk-traject. “We zoeken de jongens die het boerenbloed door de aderen hebben stromen, die weten hoe een boer denkt. Dat agrarische moet je toch een beetje in je hebben, dat communiceert beter en geeft meer begrip over en weer.”

Ook voor wie uit de agrarische wereld komt en een vakopleiding heeft gedaan: LMB Van den Berg staat open voor kennismaking. Vooral monteurs worden uitgenodigd om te solliciteren. En uiteraard is iedereen, van agrariër tot loonwerker, ook welkom voor een kop koffie.

 

Op de Dam bij:
LMB Van den Berg Mechanisatie Mastenbroek
Oude Wetering 134a
8294 PB Mastenbroek
038 – 344 63 82
info@vdbergmastenbroek.nl
www.vdbergmastenbroek.nl