Leestijd: 5 minuten

‘Meerwaarde zijn voor leveranciers en klanten’

Het voormalige boerenerf in Hellendoorn waar Landkracht is gevestigd, ligt tussen een nieuwbouwwijk en de rondweg. Ideaal voor het bedrijf van Joost ter Horst, dat als handelsbedrijf geen overlast geeft voor de bewoners én de ruimte naar de rondweg opvult. “We kunnen hier ons ding doen en meer willen we niet.”

Op de dam bij - Landracht Agri in Hellendoorn (3)

Joost ter Horst

Joost ter Horst (52) moet zich soms even in de arm knijpen. Dat Landkracht zo’n groot en succesvol bedrijf zou worden, met zes, zeven mensen in dienst, had hij niet gedacht toen hij er in 2012 mee begon. “Het is me overkomen”, zegt hij terwijl hij een slokje van zijn koffie neemt. “We zijn in 2019 in dit pand gekomen en we hebben nu al te weinig kantoorruimte. Terwijl het nooit mijn intentie is geweest om met zoveel mensen te gaan werken. Je gaat bovenaan de glijbaan staan en op een gegeven moment dan ga je en is er ook geen weg terug.”

Ter Horst begon in 2012 nadat hij een paar maanden ervoor was vertrokken bij Evers Agro, waar hij begon als exportverkoper en inmiddels mede aandeelhouder was. Een verschil van inzicht met zijn compagnon leidde tot zijn keuze voor zichzelf te beginnen.

“Toen ik bij Evers wegging, heb ik twintig mensen een brief geschreven. Niet eens de grootste klanten, maar mensen die me na aan het hart lagen. Henry Landman was er één van. Hij belde me. ‘Joost! Wat is dit nou?’ Hij was toen 65 en wilde wel eens praten. Niet per se over opvolging, maar hij was importeur van een aantal merken die hij wel wilde overdragen. Zodoende ben ik stage gaan lopen bij Landman en toen ik was begonnen met Landkracht, was ik helemaal ingewerkt en kon ik Sauter overnemen. Henry is nog steeds actief. Hij werkt nu voor ons wanneer hij zin heeft, als vliegende kiep met carte blanche.”

 

Ter Horst begon in zijn eentje, maar al snel kwam zijn echtgenote Femmy erbij voor een paar dagen in de week. “Femmy gaat over het geld”, lacht Ter Horst. “Zij doet de administratie, met hulp van Angelique. Op de binnendienst hebben we Bram en Justus. Gerwin en mijn zoon Stef zijn onze twee verkopers die door heel Nederland en België reizen.”

Landkracht begon in Nijverdal. Een kennis opperde dat Ter Horst eens een mooi logo moest laten ontwerpen voor zijn bedrijf. “Ik vond het eigenlijk maar onzin, maar heb toch eens gebeld.” Uit een la komt een glimmende portfolio tevoorschijn met foto’s van de armen van een machine, mannenarmen met spierballen en runderkop met hoorns. “Die man is gaan stoeien met beeld en letters. Hij kwam die map brengen en zou na een paar weken terugbellen. Maar eigenlijk was ik al om. Het paste perfect. De naam en het logo komen dus uit het brein van een creatieveling.”

Op de dam bij - Landracht Agri in Hellendoorn (1)

In 2019 verhuisde het bedrijf naar De Isakke in Hellendoorn, op een steenworp afstand van het geboortehuis van Ter Horst. Hij groeide er op op de boerderij en was vastbesloten ook melkveehouder te worden. “Maar mijn oudste broer nam de boerderij al over, dus ik ben een andere kant op gegaan.”

Dat hij op deze plaats terecht kon in Hellendoorn, was mooi meegenomen. “Op dit stukje grond zat een kleine agrariër, maar het heeft jaren leeggestaan. Toen de wijk hiernaast werd gebouwd, kon ik het kopen van de gemeente op voorwaarde dat ik er het bedrijf kon bouwen. We hebben het huis verbouwd, de schuur afgebroken en een nieuwe gebouwd. Ik woon zelf hiernaast. Omdat we een handelsbedrijf zijn, en geen overlast veroorzaken, past het perfect. We hebben een goede relatie met de buren. De buurt barbecue is elk jaar bij ons op het terrein. We zitten hier hartstikke goed, op zichtlocatie naast de rondweg.”

 

Een gezond bedrijf dat van meerwaarde is voor leveranciers en klanten. Dat is wat Ter Horst voor ogen had toen hij begon en dat is nog steeds zijn doel voor de toekomst. Verder groeien hoeft niet. “Ik wil gewoon goede producten van goede merken hebben en daar de beste in zijn. Onze klanten zijn landbouwmechanisatiebedrijven. Die komen zelf naar ons, maar we gaan ook actief op bezoek om te laten zien wie we zijn en wat we doen. Het persoonlijk contact met onze klanten vinden we belangrijk, maar ook met onze leveranciers.”

“We zijn geen supermarkt, maar een speciaalzaak”, legt Ter Horst uit. “Belangrijke producten voor ons zijn fronthefinrichtingen en frontaftakassen. We zijn hiervoor niet alleen importeur van Sauter maar ook van de wat minder bekende merken Göppel, Aigner en Folger. Daarnaast verkopen wij luchtremsets voor tractoren en andere zelfrijders zoals shovels en verreikers. Hiervoor hebben we het eveneens Duitse merk Tietjen. Het zijn heel specialistische producten waarbij advies belangrijk is: wat past waarop en waarom zo? Soms worden onze klanten moe van de vele vragen. Soms hebben we ook zeven of acht vragen nodig om zeker te weten dat ze het juiste product krijgen.”

 

Op de dam bij - Landracht Agri in Hellendoorn (2)

De luchtremsets zijn zelfs zo specifiek dat Landkracht er nauwelijks voorraad van heeft. Er zijn zo veel verschillende uitvoeringen mogelijk dat alles op maat wordt gemaakt. Bij fronthefinrichtingen is het net andersom: voor vrijwel alle tractoren heeft Landkracht die op voorraad.

Van het eigen merk zijn er een rijenfrees en een doorzaaimachine. “Die is ontwikkeld in samenwerking met Evers Agro; mijn oude werkgever. Met de nieuwe eigenaar werken we heel goed samen. Daar ben ik erg blij mee.”

Daarnaast heeft het He-Va grondbewerkingsmachines, Ortolan landbouwfrezen, INO klepelmaaiers, Stocks zaaimachines, Westermann veegmachines en onkruidborstels. “Daar zijn we een jaar of zes geleden mee begonnen”, zegt Ter Horst over de veegmachines. “Als een merk ons benadert en we gaan het proberen, zeg ik altijd: ‘Laat me maar een jaar of twee met rust en mijn ding doen’. Ze moeten dan niet steeds vragen hoe het gaat, want een nieuw merk heeft tijd nodig. Dat moet bedding vinden. Als het na twee jaar nog niks is, is het blijkbaar niet voor ons.”

 

Op de dam bij:
Landkracht Agri bv
De Isakke 4
7447RK Hellendoorn
landkracht.com
info@landkracht.com
+31 (0) 548 767270