Leestijd: 4 minuten

Eland Machines: slimme oplossingen voor efficiënter bemesten

 

Op de dam bij Eland Machines is ook op de dam bij LMB Jabotech. Beide bedrijven zijn gevestigd aan de Middendijk 33 in Nijbroek. Eland Machines is nog een beetje onzichtbaar, maar dat gaat veranderen als het ligt aan Jacob Boeder en Johan van de Bruinhorst, de drijvende krachten achter Eland Machines.

Op de dam bij - Eland Machines in Nijbroek (9)

Johan van de Bruin & Jacob Boeder

 

Jabotech is het landbouwmechanisatiebedrijf waarmee Jacob Boeder in 2015 begon in Nijbroek. “Ik had vijftien jaar bij een mechanisatiebedrijf gewerkt en was toe aan de volgende stap”, vertelt hij. “Ik hoorde dat dit pand vrij zou komen. Zelf kom ik uit de Betuwe, maar mijn vrouw komt hier vandaan.”

Al vanaf het begin kreeg Boeder van zijn klanten vragen over zodenbemesters. Alle reden dus om daar serieus over na te denken. “Al in de eerste winter hebben we onze eerste eigen zodenbemester gebouwd. Ik zag dat als een mooie tijdsbesteding voor rustige periodes. Alleen: er kwamen geen rustige periodes. Maar met plannen uitwerken en verbeteringen doorvoeren gingen we wel door”, vertelt Boeder.

“We hebben zelf machines ontworpen en uitgewerkt, maar het was allemaal naast het landbouwmechanisatiebedrijf. Er was daardoor te weinig tijd om er echt iets van te maken, en we liepen aan tegen het feit dat we als mechanisatiebedrijf geen machines of service verkopen aan andere mechanisatiebedrijven. Op deze manier zouden we dus niet verder komen. Daarom hebben we in 2020 besloten de knoop door te hakken: of we zouden er helemaal voor gaan met een nieuw, apart bedrijf dat zich helemaal op machinebouw zou richten, of we zouden er mee stoppen. Leuk geprobeerd, maar tot hier en niet verder. Het werd het eerste: gas erop!”

 

Vragen uit het veld

Dat was het moment dat Johan van de Bruinhorst erbij kwam en de beslissing werd genomen dat hij zich volledig met de zodenbemesters zou gaan bezig houden. Eland Machines bv werd opgericht als aparte onderneming, onafhankelijk van Jabotech. Daardoor hebben beide bedrijven de handen vrij. Om Eland Machines breder op de kaart te zetten ging het bedrijf een samenwerking aan met het Belgische Steeno, producent van grondbewerkingsmachines voor de land- en tuinbouw. “We vullen elkaar supergoed aan.”

Op de dam bij - Eland Machines in Nijbroek (1)

De vragen die Boeder en Van de Bruinhorst kregen vanuit het veld betroffen onder meer onderhoud, slijtage en gewicht van zodenbemesters. “Machines die perfect waren toen ze werden ontworpen, maar die qua ontwerp nu zijn ingehaald door regelgeving en eisen”, legt Van de Bruinhorst uit.

“Tien jaar geleden bijvoorbeeld waren mestgiften veel hoger, maar nu de regels strenger zijn geworden voldoen veel machines niet meer. En ondanks dat we hier en daar wel een kentering zien naar bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijke lagers en andere ophangingssystemen, hebben veel fabrikanten toch nog steeds een beetje moeite met omdenken naar een ander product, zeker als het bestaande in principe nog steeds goed werkt.”

 

Radicaal anders

De machines van Eland doen het op veel punten radicaal anders, met gebruikmaking van andere materialen, hoogwaardige staalsoorten en keuze en plaatsing van componenten. “Als je alleen al kijkt naar de verdeling en nauwkeurigheid van wat een machine levert: veel mensen kijken daar niet naar, maar het maakt wel veel verschil”, merkt Van de Bruinhorst. “Er mag nog maar de helft van de hoeveelheid mest worden gebruikt in vergelijking tot jaren geleden, dus preciezer verspreiden over de volle werkbreedte is heel belangrijk.”

De eerste zodenbemester van Eland Machines was de Mani-Ject 1090, het basismodel, met een eigen gewicht van slechts 3000 kilo en 58 slijtvaste injectieschijven met een diameter van 30 centimeter. “Dat we met die afmeting zijn begonnen, is toeval”, vertelt Boeder. “De loonwerker voor wie we deze machine hebben gemaakt, wilde met deze werkbreedte werken. Inmiddels hebben we vijf modellen, van 790 tot 1240. Door de modulaire bouwwijze kan het basisframe eenvoudig worden aangepast aan de gewenste werklengte.”

Lichtere onderdelen

“Door gebruik te maken van staal met een hoge treksterkte, kunnen we dunner materiaal gebruiken, waardoor de machine als geheel lichter is”, vult Van de Bruinhorst aan. “Dat komt de bodem ten goede, want die wordt minder zwaar belast, en het brandstofverbruik wordt verminderd. Iets anders wat bijdraagt aan een lichter gewicht en onderhoudsvriendelijkheid zijn de afsluiters, die pneumatisch bediend zijn in plaats van hydraulisch. Lucht weegt niets en er is geen olie waar vuil in blijft hangen.”

De stevigheid, degelijkheid en het innovatieve karakter van de machines komt terug in de naam Eland. Die is niet voor niets gekozen, vertelt Jacob Boeder. “Een eland is een taai dier, dat tegen extreme omstandigheden bestand is, niets uit de weg gaat en niet opgeeft. Het staat voor kwaliteit, kracht en degelijkheid. Dat is wat wij willen uitstralen en wat wij bieden. Alle onderdelen worden gemaakt volgens onze wensen en ideeën. Het is een puur Nederlands product, waardoor we tot in detail zicht hebben op de productie en de communicatielijnen kort zijn. De assemblage en afwerking doen we in eigen huis, hier in Nijbroek.”

 

Op de dam bij:
Eland Machines b.v.
Middendijk 33
7397 NB Nijbroek
06-82386387
info@elandmachines.nl