Nieuwe uitdaging voor Begienurs
Eigenlijk was het de bedoeling dat BC De Begienurs uit Kruisland hun 33ste carnavalswagen zou bouwen. Een carnavalsjubileum, want drie keer elf. Of die wagen er ooit nog komt is maar zeer de vraag. De mannen van de bouwclub verzetten hun zinnen van een carnavalswagen naar een spuitwagen. En dit is pas het eerste project.

Van links naar rechts: Begienurs Henk van Loon, Maikel Aarden, Niels van Overveld en Ard ‘Sjarel’ Baselier
Aan het eind van de straat komt de spuitkar net aangereden. Op de dam van Molenweg 11 staan drie mannen verwachtingsvol toe te kijken, met een biertje in de hand – het is (bijna) weekend. De spuitmachine heeft net zijn eerste proefrit gemaakt. Tot tevredenheid. “Hij stuurt iets te scherp”, constateert Niels van Overveld, een van de bouwers van de spuitkar. “Daar moeten we nog wel even naar kijken.” De proefrit viel niet tegen, vindt ook Henk van Loon. “Het lekte nergens. Dus dat hebben we goed gedaan.”
De machine is van Maikel Aarden, ook een van de bouwers. Bij gebrek aan pakweg 450.000 euro voor een nieuwe spuit, kocht hij een paar jaar geleden de toen nog blauwe Delvano spuit uit 1994 met de bedoeling ‘m op te knappen. “Maar dat kwam er niet van”, vertelt hij. “Tot begin van dit jaar.”
Een paar maanden verder zijn van de oorspronkelijke spuit alleen nog twee chassisbalken over. De rijmotoren en de dieselmotor zijn gereviseerd en hergebruikt. “Verder is alles nieuw en zelf gemaakt. Wat ie nu waard is? Geen idee. Niet de 450.000 van een nieuwe, maar bloed, zweet en tranen – en een heleboel plezier – zitten er wel in.”
Niets te bouwen
Samen met zijn vrienden van BC De Begienurs – ‘beginners’ in West-Brabants dialect – bouwde Maikel Aarden carnavalswagens. In Kruisland, een dorp onder de rook van Roosendaal, hebben ze sinds ruim twintig jaar de beschikking over een eigen ‘bouwkot’. “Op deze plaats stond een koelhuis van onze opa en oma”, vertelt Van Loon, in het dagelijks leven werkzaam als monteur bij een loonwerker, collega van Aarden, en neef van Van Overveld.
“Eerder zaten we in de schuur van de appelboer hier in de straat, maar mijn opa wilde graag dat we hier de wagens kwamen bouwen. Negen jaar geleden brandde het koelhuis af, vier weken voor carnaval. Omdat het toch niet meer als koelhuis maar volledig als bouwloods werd gebruikt, hebben we het hier opnieuw opgebouwd volgens onze wensen. Het is nog steeds van mijn oma, maar we hebben er het hele jaar de beschikking over.”
En toen kwam corona, kort na de carnaval van 2020, en viel er gedurende twee jaar niets te bouwen. “Als er niks te bouwen is en je niks doet, valt de groep uit elkaar”, merkte Van Loon. “Dat wilden we niet. Toen carnaval voor het tweede jaar werd afgeblazen, zijn we begonnen aan de spuit. Het was een prachtig project voor ons. We zijn allemaal afkomstig uit de agrarische sector, metaal-, machine- en containerbouw, mechanisatie en onderhoud. Iedereen heeft zijn eigen kennis en specialiteit en dat viel supergoed samen. We hebben alles zelf gedaan: het frame bouwen, de assen nieuw gemaakt, een hydraulisch systeem gebouwd, de bestaande tandwielpomp vervangen voor een load sensing pomp zodat het hydraulische systeem al voorbereid is om eventueel een GPS-systeem op te bouwen, alle slangen zelf geperst, het hele spul volledig elektrisch gemaakt.”
Vennootschap onder firma
Met de hele groep werden de schouders er onder gezet. “Het moest in één keer goed, en het moest half mei klaar zijn”, zegt Niels van Overveld. “We hebben er vier maanden aan gewerkt, op dinsdag- en donderdagavond en op de zaterdagen, gemiddeld met acht of negen man. We hebben eerst alles gepast, daarna gestraald en gespoten en daarna zijn we op gaan bouwen. Eerst de constructie en de hydrauliek, daarna de stroomdraden en de rest van de afwerking.”
Het beviel zo goed – “Soms beter dan een carnavalswagen bouwen” – dat De Begienurs besloten samen een vennootschap onder firma op te richten, onder de naam Blok. Dat is een eerbetoon aan de bijnaam van de opa van Van Loon en Van Overveld, die de mannen eerder al hun bouwkot bezorgde.
“Opa kwam ook uit de agrarische sector. Hij had de eerste zelfrijdende spuit in Nederland. Dus wat dat betreft is het cirkeltje rond met deze spuit”, vertelt Van Loon. “Door als bedrijf, als firma, te werken, konden we de BTW aftrekken en gemakkelijker onderdelen bestellen. Dat was soms net zo lastig als voor een machinefabriek, want veel onderdelen zijn op het moment gewoon moeilijk te krijgen. Er is weinig voorraad.”
Door als firma te opereren konden De Begienurs professioneel materiaal en machines aanschaffen, zoals een slangenpers, een CNC kantbank en een CNC-aangestuurde plasmasnijder. De oprichting van VOF Blok laat wel zien dat de mannen serieus zijn, en dat het als hobby een tikje uit de klauwen aan het lopen is. Komt er dan eerder een tweede bouwproject dan de 33ste carnavalswagen? Ze sluiten niets uit.
Van Loon: “We werken allemaal fulltime bij een baas, maar zijn nu ook samen beginnend ondernemers. We hebben nu één project gedaan en dat is goed bevallen, en er komt vast en zeker een volgend project, maar of er ook daadwerkelijk toekomstmuziek in zit als bedrijf, moeten we nog maar afwachten. We hebben de smaak op zich wel te pakken en staan open voor meer. En anders kunnen we altijd nog een carnavalswagen bouwen. Daarin zijn we geen begienurs meer.”
Op de dam bij:
Blok Kruisland VOF / BC De Begienurs
Molenstraat 70
4756 BG Kruisland
blokkruislandvof@outlook.com