Leestijd: 4 minuten

Hoger en verder op verzoek van de markt

 

Het is groen wat de klok slaat bij AVANT Machinery in Sint-Truiden. Vrijwel dagelijks komen er nieuwe knikladers, aanbouwwerktuigen en spinhoogwerkers – allemaal even groen – binnen bij de importeur voor Nederland en België, en net zo snel worden die ook weer verdeeld over de ruim veertig dealers die het Finse merk voeren.

Op de dam bij - AVANT Machinery - Agri trader uitgeverij (1)

“Nee, nee, dit is geen showroom en ook geen voorraad”, haast Walter Boonen zich te zeggen. “Dit zijn verkochte machines die wachten om op transport te gaan naar de dealers. Kijk, er zitten stickers op. Het zijn er nu toevallig vrij veel, volgende week is het hier waarschijnlijk nagenoeg leeg.”

Boonen is sales manager voor het Nederlandse en Belgische dealernetwerk van AVANT Machinery. Wekelijks komen hier 20 tot 25 machines binnen uit Finland: knikladers van het merk AVANT en spinhoogwerkers van dochtermerk LEGUAN, om hiervandaan hun weg te vinden naar de dealers in Nederland en België, geografisch verspreid per provincie. Het in Sint-Truiden gevestigde familiebedrijf is onder de naam TORA Equipment zelf ook een van de dealers.

Als importeur en dealer heeft AVANT Machinery in Sint-Truiden een eigen magazijn en werkplaats en een verhuurafdeling, waar zowel bijzondere machines, zoals LEGUAN spinhoogwerkers, als aanbouwwerktuigen voor de knikladers worden verhuurd. De importeur organiseert verder cursussen en workshops voor de aangesloten dealers, verzorgt de marketing en is verantwoordelijk voor de aanwezigheid op beurzen. “Daarnaast hebben we ook een eigen afdeling research and development, waar met ondersteuning vanuit Finland heel specifieke aanbouwwerktuigen worden ontwikkeld.”

 

Multifunctioneel

Het Finse bedrijf AVANT Tecno werd ruim dertig jaar geleden opgericht. In 2022 had AVANT een wereldwijde omzet van 255 miljoen euro, inclusief de afgeleide merken als LEGUAN.

AVANT ontwikkelde een kniklader waarvan inmiddels acht lijnen bestaan, van de zeer compacte 200-serie tot en met de krachtige 800-reeks, en meer dan 200 aanbouwwerktuigen. “De machines zijn gekend voor hun stabiliteit, hefvermogen en multifunctionaliteit”, zegt Boonen.

“De aanbouwwerktuigen zijn zo gemaakt dat elke machine multifunctioneel wordt. Een AVANT die wordt gekocht voor dagelijks werk met een bak- en palletvork, kan ook worden gebruikt met een grasmaaier, veegborstels, palenmaaier, kantensnijder et cetera. Daar is geen extra machine voor nodig en ook geen extra personeel, want de AVANT kan het allemaal.”

Dat maakt de knikladers van AVANT aantrekkelijk voor veel sectoren, van landbouw- en paardensector tot terreinaanleg en -onderhoud en van tuin- en parkbeheer tot bouw- en sloopsector. De aanbouwwerktuigen variëren van palletvork, sleuvengraver, nivelleerbak, grondboor, stronkenfrees, heggenknipper, klepelmaaier, graafarm, mestvork, balenklem, hogedrukreiniger en veegborstel.

 

Nauwe betrokkenheid

Het Finse merk mag zich graag doen voorstaan op innovatie. Ontwikkelingen gaan veelal in samenspraak en op aangeven van de dealers, die het directe contact vormen met de eindgebruikers. “Als importeur vormen wij op onze beurt de schakel tussen de dealers en de fabriek. Voor beide kanten zijn wij de contactpersoon, en in die hoedanigheid zijn wij dus ook nauw betrokken bij innovaties.”

Ook de spin-offs zijn op die manier in voortdurende ontwikkeling. Zo werd er met de spin-off AVANT Power een eigen batterijpakket ontwikkeld voor de knikladers. En omstreeks 2002 werd LEGUAN opgericht als spin-off waarmee zelfrijdende spinhoogwerkers worden geproduceerd. Door de input vanuit de markt zag afgelopen najaar de LEGUAN 225 het levenslicht, als volgende loot aan de boom na de LEGUAN 135 en 190.

Op de dam bij - AVANT Machinery - Agri trader uitgeverij (9)

“Vanuit de markt kwam de vraag naar meer bereik”, legt Walter Boonen uit. “De 135 heeft een bereik van 13,5 meter, de 190 van 19 meter en de nieuwe 225 van 22,5 meter. Er is in de loop der jaren al wat geschoven met hoogtes: wat is het ideale bereik? Wat is de wens vanuit onze klanten?” De klanten zijn in dit geval bedrijven die actief zijn in bosbouw en groenonderhoud, reiniging en onderhoud van gebouwen, dak- en rietdekkers, schilders, maar ook verhuurbedrijven en gemeentelijke diensten.

“Deze machine heeft als bijzonderheid dat hij niet alleen 22,5 meter hoog kan, maar ook een zijdelings bereik heeft van maar liefst 11 meter”, vertelt Boonen. “Dankzij de rupsen en 4×4 hydrostatische wielaandrijving is elk terrein te betreden en dankzij de zelfstellende stempels staat de machine ook op oneven terrein super stabiel. Een bos na een storm is geen enkel probleem voor deze hoogwerker. Volledig ingeklapt is de machine zo compact dat hij op een normale aanhanger te vervoeren is. Het is niet de enige in zijn soort, maar wel uniek dankzij de combinatie van factoren.”

 

Compact pakketje

De levering van de eerste serie 225’s was de aanvankelijke reden van het bezoek van Agri Trader maar juist tijdens ons bezoek is de machine nog niet aanwezig in Sint-Truiden. De levering is een paar dagen vertraagd, maar zodra de machines er zijn, moeten ze ook weer uitgeleverd worden.

Op de dam bij - AVANT Machinery - Agri trader uitgeverij (8)

De kleinere broer LEGUAN 190 is er echter wel en toevallig wordt de machine ook net gebruikt om het dak van een stalling te repareren. Met de poten uitgeklapt komt hij net buiten het parkeervak. De arm met het bakje met twee mannen erin beweegt soepel en zonder schokken naar boven.

Elders op het terrein staat nog een 190, netjes opgevouwen. Met de arm en de poten ingeklapt is het een compact pakketje. Deze machine is bestemd voor verhuur. “Een machine kopen is voor klanten soms een grote stap, zeker als ze nog niet zeker zijn hoe vaak ze ’m gaan gebruiken”, legt sales manager Boonen uit.

“Dat geldt ook voor toebehoren als een palenmaaier of een heggenknipper. Wat we wel zien is dat veel klanten na een paar keer huren toch overgaan tot koop: als ze eenmaal weten hoe handig het is en wat ze er allemaal mee kunnen, gaan ze het vaker gebruiken en kan blijken dat koop een gunstigere optie is. Om die reden bieden veel van onze dealers machines en toebehoren ook te huur aan.”

 

Op de dam bij:
AVANT Machinery N.V.
Tiensesteenweg 240
3800 Sint-Truiden (B)
Tel. +32-11 68 78 65
E-mail: info@avantmachinery.be

Kijk voor adressen van dealers in Nederland en België op www.avanttecno.com/nl/contactinfo/dealer