Leestijd: 4 minuten

“Ontwikkeling van landbouw en natuurbehoud gáát veranderen”

Het landschap verandert. Niet alleen in Nederland, in heel de wereld is dit merkbaar door onder meer klimaatverandering. Dit houdt in eigen land bijvoorbeeld in dat de bodem natter gaat worden en er meer groen komt. Wellink Equipment bedient de markt met amfibiewerktuigen en rupsbandtechnieken.

Op de dam bij Wellink Equipment (3)

“Je kunt er van alles van vinden, maar in Nederland zullen we in de bodem meer water moeten gaan vasthouden om de droogteperiodes beter aan te kunnen”, vertelt Robert Wellink, oprichter en eigenaar van Wellink Equipment. “Met elkaar werken we toe naar een nieuwe balans tussen landbouw en natuur.” Wellink komt uit de wereld van de bosbouw en zag – jubileum! – 12,5 jaar geleden de kans om een aantal nichemarkten te bedienen.

Het familiebedrijf met inmiddels zes medewerkers levert machines van de merken Truxor, Watermaster en Bouwmeester. “Ook hebben we een eigen serie machines onder de naam Hunter Equipment. Wij hebben deze zelf ontwikkeld met rupstechniek en gebouwd voor met name de bosbouw.” Truxor kenmerkt zich als veelzijdig amfibievoertuig.

De machines worden gebouwd in Zweden en worden wereldwijd verkocht – in Nederland is Wellink de enige dealer. “Deze werktuigdragers zijn geschikt voor meerdere aanbouwonderdelen en daarmee voor veel werkzaamheden inzetbaar. Denk aan maaien, schuiven, riet snijden en baggeren. Kan allemaal. En hiermee zijn ze dus heel geschikt voor aannemers en loonbedrijven. Die hebben geen 1000 uur per jaar alléén aan bijvoorbeeld maaiwerk. Met een Truxor kun je breed je expertise aanbieden, zonder allerlei verschillende machines aan te schaffen.”

Vanaf nu is de nieuwe T-serie leverbaar met een nieuw uitgevoerd hefsysteem, en met een betere hydraulische mogelijkheden en meer motorvarianten.

Baggeren tot zes meter

Watermaster is een speciale amfibiemachine, gebouwd in Finland, voor inzet ‘van dras tot plas’, aldus Wellink: “Met de diverse uitrustingsstukken kan er worden gebaggerd, geheid, gegraven en verladen. Om een voorbeeld te noemen: met baggeren wordt een resultaat behaald van 1100 kuub per uur tot zes meter diepte. Deze voertuigen worden over de hele wereld verkocht.”

Op de dam bij Wellink Equipment (1)

Wellink is extra trots op de innovatieve (en Nederlandse!) Bouwmeester B-flo en zijn grotere broer C-flo: “Dit amfibievoertuig met rupstechniek zet de markt volledig op zijn kop. Daar waar wij niet kunnen lopen, gaat deze machine gewoon verder. Als we uitstappen, zakken wij weg in de bodem, de machine heeft een groter bodemoppervlak en is hierdoor lichter per vierkante centimeter dan wij als mens. De Bouwmeester is heel geschikt voor natte terreinen.”

Bouwmeester is met name bekend van vroeger door zijn speciale maai-veegboten, geschikt voor ondiep water, want lage waterstanden worden in de toekomst een feit. Later dit jaar komt Bouwmeester met een nieuwe lijn maai-veegboten die voldoen aan de strenge Estrin eisen. Op dit moment is de Bouwmeester B-Flo één van de weinige producten in Nederland die door deze keuring komt.

Lichtgewicht

Maar ook de vraag naar lichtgewicht, in serie geproduceerde rupswerktuigdragers neemt toe. Wellink Equipment levert het merk Logologic, dat kan worden uitgerust met diverse aanbouwapparatuur, waaronder de DC1700. Dit is een voor natte materialen ontwikkelde, niet ‘zuigende’ maaikop met naverkleiningssysteem en werprad. Hiermee kan in één arbeidsgang worden gemaaid, verkleind en verzameld.

De machines zijn zowel te koop als te huur en als lease beschikbaar. “Veertig procent van onze afzet is in Nederland, dertig procent in Duitsland en dertig procent in België.

In eigen land gebruiken vooral aannemers, lokale overheden, loonbedrijven en natuurverenigingen onze machines. Dit kan ook projectmatig. Wij zorgen dat de machine is toegerust met de juiste aanbouwonderdelen en voor onderhoud. Dit kan zowel in onze eigen werkplaats als bij de klant en op locatie van de werkzaamheden.

Wellink Equipment zet vooral in op de vraagstukken van nu: “De traditionele manieren, zoals tractoren met ballonbanden of extra brede banden, zorgen voor sporen, stuk rijden van land en ongewenste bodemverdichting. Dit is geen geheim. Bodemdruk zorgt voor minder ruimte voor grondwater en inklinking en verarming van de grond. Vooral in het westen een probleem, als je bedenkt dat het zilte water door de duinen heen sijpelt door de klimaatverandering. Ook op droog terrein speelt dit, je rijdt het alsnog vast.”

Toekomst voor Wellink Equipment

Wellink heeft in de afgelopen jaren een aantal loonbedrijven verschillende demo’s laten uitvoeren bij hun klanten. Ook brengen ze opdrachtgevers en klanten bij elkaar als dit mogelijk is. “De resultaten zijn heel succesvol en de reacties positief. Het verschil is namelijk heel goed zichtbaar. Dediversiteit neemt toe. Inderdaad wijken onze machines af van wat mensen kennen. Op beurzen zijn wij – volgens bezoekers – de witte muis tussen de grijze. Alleen rupstechnieken en amfibievoertuigen zijn echt de toekomst voor de meer waterhoudende bodem en een andere manier van landbouw bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat hier de groei in zit. Uiteraard is het een investering, maar het over een andere boeg gooien, iets nieuws proberen, daar zit meer toekomst in. En natuurlijk zorgen wij voor de begeleiding.”

Op de dam bij Wellink Equipment (5)

Van dit laatste heeft Wellink ook een mooi voorbeeld: “De lisdodde. Een verrassend en interessant product als veevoeder en bouwmateriaal met hoge isolatiewaarden. Dit soort ontwikkelingen zijn niet tégen de landbouw of tégen de boer. Integendeel.” Wellink noemt zichzelf een natuurmens: “Maar geen klimaatactivist. We moeten wel reëel blijven. Maar we gaan wel naar een ander plan en daar kun je maar beter op inspelen en in meegaan. En ja, ik heb een commercieel bedrijf en net als ieder ander moet er brood op de plank komen. Ik heb alleen ook de ambitie om hiermee bij te dragen aan een verbetering van de wereld.”

Op de dam bij: Wellink Equipment
Den Sliem 85C
7141 JG Groenlo
info@wellink.equipment
www.wellink.equipment