Leestijd: 5 minuten

Het kost nog altijd geen moer bij Soer

Landbouwmechanisatiebedrijf Fa. H.A. Kort was in 1977 de eerste klant van Egbert Soer, toen die zijn bedrijf in onderdelen voor landbouwmachines begon in Meppel. Daar kwamen hun zonen, Ronald Kort en Karst Soer, achter toen ze in onderhandeling waren over de verkoop van E. Soer BV. Een tweegesprek met Ronald Kort en Karst Soer over toeval, historie en handel.

Kast Soer en Ronald Kort.

Het visitekaartje van Ronald Kort is tweetalig. Op de ene kant staan zijn naam, functie (managing director) en gegevens in het Engels, op de andere kant hetzelfde in het Chinees. Bezoeken aan het Verre Oosten zitten er voorlopig niet in. Een biertje drinken met Chinese relaties gebeurt dit jaar noodgedwongen in Zoom-meetings, online. “Maar dat werkt verrassend goed”, ontdekte Kort.

Dat ook Karst Soer bij het gesprek aanwezig is, is eveneens te danken – min of meer – aan Covid-19. Daardoor kan Soer even niet de reizen maken die hij van plan was te maken na de verkoop van E. Soer BV aan Kort, begin dit jaar. Na 32 jaar in het bedrijf dat zijn vader Egbert in 1977 oprichtte, vond hij het tijd om iets anders te gaan doen. “Ik heb geen directe opvolgers”, vertelt Soer. “Dan ga je toch nadenken: ‘Wat moet er straks gebeuren, als ik stop?’ Daarom ben ik eind 2018 gaan rondkijken. Ik had duidelijke ideeën over mogelijke kandidaten om mijn bedrijf over te nemen. Niet zomaar een snelle investeringsjongen, maar iemand met liefde voor het bedrijf, de mensen en respect voor de historie. Er waren best veel gegadigden, maar met Ronald was er echt een klik.”

Alles viel op zijn plaats toen bleek dat het bedrijf van de vader van Ronald, inmiddels gerund door diens twee oudere broers, in 1977 de eerste klant was geweest van de vader van Karst. Die had de eerste factuur altijd bewaard. “Ronald vertelde dat hij afkomstig was uit een landbouwfamilie, uit Zwiggelte. Dat kwam me zo bekend voor. Toen herinnerde ik me die factuur en ben ik gaan kijken. Bleek dat die allereerste factuur van mijn vader inderdaad op naam van het bedrijf stond dat door Ronalds vader was opgericht. Frappant hè. Je zou bijna niet meer geloven in toeval. Je moet zakelijk blijven, maar toen bleek dat de band er al was doordat onze families zaken deden met elkaar, werd het toch een stuk makkelijker.” De factuur hangt inmiddels ingelijst aan de wand in het kantoor van Kort.

Container wasknijpers

Kort veranderde wel het een en ander sinds hij E. Soer BV overnam. “Het is geen ander bedrijf geworden. Daarvoor is het bedrijf te mooi zoals het is. Karst en ik zijn allebei handelaren, maar we hebben ieder een eigen stempel. De kern van het bedrijf blijft hetzelfde, maar een aantal niet onbelangrijke randzaken veranderen wel. Automatisering bijvoorbeeld.”

Ook Karst Soer veranderde het bedrijf toen hij het overnam van zijn vader in 2002. “Ik was 16 jaar toen ik bij mijn vader in de zaak kwam. Ik ben echt van onderen af aan begonnen, met het wassen van vrachtwagens. Toen was het vooral onderdelen voor landbouwmachines. In de loop van de tijd zijn we daar ietsje van weg gegaan, maar kwamen er bijvoorbeeld wel onderdelen voor aanhangwagens bij. Ik ben nóg verder gegaan. Ik wilde producten voor iedereen, met een goede voorraad en scherpe prijzen. Het idee was dat je daarvoor dus zelf moet importeren. Mijn vader deed vooral zaken in Europa, ik ben naar China gegaan. Ik wist van niks. De eerste keer dat ik daar kwam, duizelde het me. Ik ben begonnen met een container wasknijpers, gewoon om eens te kijken hoe het werkt. Daarna kwam een container kleerhangers. Binnen de kortste keren was alles verkocht. Doordat we zelf importeren, in grote hoeveelheden, kunnen we de prijs laag houden.”

Groothandel voor professionals

Het assortiment van E. Soer BV is sindsdien sterk veranderd. Niet meer heel specifiek op de agrisector gericht, maar de lijnen en raakvlakken zijn er nog steeds. “We zijn een groothandel”, zegt Kort. “In principe is onze klant de professionele handel. Landbouwmechanisatiebedrijven bijvoorbeeld, maar ook loonwerkers, grote grondverzetbedrijven en onderhoudsbedrijven weten ons te vinden. Daar hebben we alles voor. Hydrauliek en onderdelen voor bijna alles wat kan rijden, gereedschap, park- en tuinmateriaal, poetsmachines, handzeep, verlichting, werkplaats- en garagebenodigdheden, auto- en truck-gerelateerde accessoires….”

Soer: “Het juiste product voor de juiste prijs, en in principe altijd binnen 24 uur leverbaar.”

Kort: “Eigen merk uit voorraad en klantenmerken op bestelling. En het motto ‘Het kost geen moer bij Soer’ blijft uiteraard ook.”

Uit een korte rondleiding door het bedrijf aan de Oliemolenweg in Meppel blijken al snel de breedte en de omvang van het assortiment. De combinatie van winkel, met losse producten, en magazijn met grootverpakkingen is indrukwekkend. In de winkel liggen de rekken vol wielen voor kruiwagens, koppelingsringen, haspels, poetsmachines, overslagsluitingen en torsieassen, zwaailampen en gereedschapskarren en (inderdaad, nog steeds) wasknijpers. De enorme voorraad is opgeslagen in rekken tot aan het plafond van de diverse magazijnen.

Strenge kwaliteitscontrole

“In de winkel en de magazijnen halen klanten zelf ook hun producten op, zes dagen per week”, vertelt Kort. “Aan de andere kant bezoeken we ook zelf veel van onze klanten persoonlijk. Uiteraard zijn we via onze webshop en per e-mail, ook 24/7 digitaal bereikbaar. In ons magazijn liggen meer dan 8500 verschillende artikelen op voorraad. De gehele voorraad is ondertussen volledig geautomatiseerd, zodat de doorlooptijd van geplaatste orders snel en efficiënt is. Naast snel en goedkoop, willen we vooral ook goed leveren, met de zekerheid van kwaliteit. Doordat we zelf importeren, kunnen we niet alleen scherpe prijzen maken, maar hebben we ook de zekerheid van kwaliteit. Onze eigen naam staat vaak op het product. Dan moet het ook voldoen aan onze eisen en moeten we er volledig achter kunnen staan. Alle producten worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles, in veel gevallen door eigen kwaliteitsmensen ter plekke van de productie.”

De producten in het huidige assortiment worden momenteel onderworpen aan een toetsing. Producten die niet voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen worden verwijderd uit het assortiment.

Die combinatie van kwaliteit en prijs – veel voor weinig – was voor Kort een van de belangrijkste redenen om het bedrijf over te nemen. “Ik ben gek op auto’s, gereedschap en handel. Alles wat hier wordt verkocht, vind ik leuk. Producten waarvan je je afvraagt hoe ze het ervoor kunnen maken. Ik ben wel iets selectiever in het assortiment dan Karst. Er zijn dus ook wat dingen verdwenen uit het assortiment, waarvan ik vond dat ze er niet in thuishoorden. Zoals wattenstaafjes. De wasknijpers zitten er nog wel in! Het is zo breed; ik kan niet in een kwartier uitleggen wat we als bedrijf allemaal doen. Je zou platgezegd kunnen zeggen dat we gespecialiseerd zijn in voorraad voor professionals.”

Op de dam bij

E. Soer B.V.
Oliemolenweg 10
7944 HX Meppel

+31 (0)522 – 251740

info@soer.nl
www.soer.nl