Leestijd: 5 minuten

‘Er gaat nooit een klant weg zonder dat ie verder kan’

 

Over alles is nagedacht bij Wilda, specialist in perslucht. Het begint al bij de naam van het in 1979 opgerichte bedrijf: Wij In Lucht Doen Alles. Nou, dat klopt dus. Het aanbod in compressors, generatoren, verdichtingsmachines, bijbehorende producten en diensten als service en onderhoud bij Perslucht Wilda omvat inderdaad ‘alles’. In de showroom aan de Parallelweg in Woudenberg staat een complete range aan compressors en generatoren, in diverse soorten en maten. Aan de wand zijn verschillende merken bodemraketten te zien. Buiten staan twee types haspelwagens – een nieuw product van Wilda. In het magazijn liggen de onderdelen in stellingen tot aan het plafond, direct bij de hand voor de monteurs die in de ruim opgezette werkplaats zes bruggen ter beschikking hebben om aan de machines te werken.

Op de dam bij Perslucht Wilda B.V. - Agri Trader (8)

“We willen alles zelf doen, zo eigenwijs zijn we wel. Spuiten, plaatwerk, lassen, opbouw, inbouw. Er is niet één bedrijf in deze sector dat het doet zoals wij, met zo’n compleet aanbod van verkoop, verhuur, service – en alles in eigen huis”, zegt directeur Remko van Piggelen stellig. Samen met zijn broer Harm nam hij het bedrijf over van zijn vader, die er in 1979 mee was begonnen.

Van Piggelen senior werkte als vertegenwoordiger en besloot voor zichzelf te beginnen als dealer. Inmiddels, 41 jaar later, is Perslucht Wilda hoofddealer van het merk Atlas Copco en is het bedrijf flink gegroeid. “Atlas Copco is wereldwijd het grootste merk. Overal kennen en gebruiken ze het, waar ter wereld je ook komt. Het materiaal is uiterst betrouwbaar en daardoor houdt het zijn waarde. Daardoor komen klanten ook terug als ze een nieuwe – of een gebruikte – machine nodig hebben.”

In de showroom staan de gele machines strak in het gelid opgesteld. In het magazijn staan er nog tientallen. Alles bij elkaar heeft Perslucht Wilda zo’n tweehonderd machines op voorraad in huis. “Die hal hebben we in 2010 gebouwd”, wijst Remko. “In 1988 zijn we op deze locatie in Woudenberg gekomen. Een jaar later ben ik in de zaak gekomen en in 1994 kwam ook mijn broer erbij. Sinds 2000, 2001 doen we het samen. Toen wij het bedrijf overnamen van onze vader hadden we twee monteurs in dienst, nu zes. Waar die groei vandaan kwam? Ik denk dat mijn broer en ik iets meer risico’s durfden te nemen, meer durfden te ondernemen.”

 

Huren geeft lucht

Zo ging Wilda behalve aan verkoop ook aan verhuur van machines doen. ‘Huren geeft lucht’, staat er met grote letters op een aantal compressors – weer zo’n doordacht woordgrapje waar je van moet glimlachen. “Verkoop van nieuw en gebruikt materieel en service en onderhoud vormen van oudsher de hoofdmoot. Verhuur doen we erbij”, vertelt Remko van Piggelen.

“Maar het is wel een belangrijke bijzaak. Voor onze klanten is het een mogelijkheid om pieken op te vangen, of als ze incidenteel een iets andere machine nodig hebben, of om door te kunnen werken bij storingen. Er gaat bij ons nooit een klant weg zonder dat ie verder kan. Meestal bellen klanten wel als er iets is, maar het komt ook voor dat ze rechtstreeks naar ons toe komen. Altijd is de eerste vraag: wat is de storing? Kunnen en moeten we het meteen oplossen of kan het even wachten? Is er tijdelijk een huurmachine nodig of niet? We hebben altijd voorraad en daardoor is er altijd wel een machine beschikbaar om de klant verder te helpen.”

Storingen kunnen ook op locatie worden verholpen. Dat is de enige ‘buitendienst’ die Perslucht Wilda heeft. Wie een compressor of generator wil kopen, krijgt geen vertegenwoordiger op bezoek, maar wordt uitgenodigd in Woudenberg. “Een buitendienst is inderdaad het enige dat we niet hebben, om de simpele reden dat we hier op de zaak veel beter kunnen laten zien wat we in huis hebben – letterlijk – en wat we doen. In de showroom kan de klant alles zien: nieuwe en gebruikte machines, grotere en kleinere modellen, de diverse uitvoeringen die mogelijk zijn. Je kunt een model als de U 190, waarvan we twee uitvoeringen hebben, niet even achterin de auto zetten. Dan zouden we al met de vrachtwagen moeten gaan. Het kan, en héél soms gebeurt het ook wel, maar het is voor niemand praktisch.”

 

Bodemraketten

Sinds de broers Van Piggelen het bedrijf aanvoeren, breidde ook het werkgebied uit van regionaal naar nationaal en zelfs internationaal. “We zijn meer op export gaan zitten en met name op export van nieuwere machines. Dat gaat naar alle windstreken. Er gaat meer naar het Caribisch gebied dan naar bijvoorbeeld Duitsland.”

Klanten van Wilda zijn overwegend bedrijven uit grond-, weg- en waterbouw, maar ook uit de industrie en de agrarische sector (voor de elektrische compressors bijvoorbeeld, die vaak worden gebruikt voor melkrobots). De mobiele compressors worden veel gebruikt voor de aanleg van ondergrondse leidingen zonder graafwerk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bodemraketten om buizen – tot 1400 mm – in de grond te tikken en er vervolgens kabels of leidingen door te blazen.

Op de dam bij Perslucht Wilda B.V. - Agri Trader (1)

Remko van Piggelen grinnikt. “Het klinkt spannend hè, een bodemraket. Het ziet er ook best indrukwekkend uit natuurlijk, zeker die grote. Ik snap wel dat het bij het grote publiek een beetje eng overkomt, als je niet weet wat het is en waarvoor het is.”

Er is geen peil op te trekken welke machines verkocht worden, maar sinds er de laatste paar jaar op grote schaal glasvezelnetwerken worden aangelegd, neemt ook de vraag naar kleinere compressors toe, merken ze bij Wilda. Die zijn geschikt voor de aanleg van leidingen in woonwijken en voor huisaansluitingen. “Van de bedrijven die kabels inblazen, is zeker driekwart klant bij ons.”

 

Haspelwagens

De ondernemende en vernieuwende geest van de broers Van Piggelen blijkt ook uit de toevoeging van de jongste loot in het assortiment: haspelwagens.

Op de dam bij Perslucht Wilda B.V. - Agri Trader (4)

“Dat was het enige dat we nog niet hadden voor bedrijven die met kabels en leidingen werken. In overleg met onze klanten – Wat wil je? Wat heb je nodig? – hebben we een eigen ontwerp gemaakt. Dat is vorig jaar, bij ons veertigjarig jubileum, op de markt gekomen. Inmiddels zijn er bijna zeventig van die wagens op de weg, in diverse uitvoeringen naar wens van de klant. Blijven vernieuwen en goed blijven luisteren naar onze klanten, dat is belangrijk. Het motto ‘Wij In Lucht Doen Alles’ staat ook na 41 jaar nog hoog in het vaandel.”

Op de dam bij:
Perslucht Wilda B.V.
Parallelweg 28
3931 MT Woudenberg
www.wilda.nl
info@wilda.nl
+31 (0)33 2863 959