Leestijd: 4 minuten
BENTELO - Nijland Service DOOSAN machines editie : AL foto Wouter Borre WBE20200106

BENTELO – Nijland Service DOOSAN machines editie : AL foto Wouter Borre WBE20200106

Stap naar de toekomst met sterk merk

Je bent nooit te oud om te ontwikkelen en te groeien. Dat blijkt wel bij Nijland Service in Bentelo. Het ruim 70 jaar oude bedrijf, waar de derde generatie inmiddels zo’n 15 jaar aan het roer staat, maakte in 2020 een indrukwekkende transformatie door. “Met Doosan hebben we een stap naar de toekomst gemaakt.”

Wanneer je als bedrijf al ruim 70 jaar bestaat en je bedient nog steeds klanten van het eerste uur, dan doe je iets goed. “Nou ja, niet diezelfde klanten natuurlijk, maar de volgende generaties. Kinderen en kleinkinderen van de klanten van mijn opa”, nuanceert Tom Nijland. Samen met zijn zus Esther Borre-Nijland nam hij in 2006 de leiding van Nijland Service BV over van zijn vader, die op zijn beurt in 1984 zijn vader opvolgde.

Opa Nijland begon kort na de oorlog met Nijland Service, toen hij vanuit de aannemerij in de handel van grondverzetmachines rolde, met oud legermateriaal. Kort na de oorlog was daar veel vraag naar. Immers, de verwoestingen van de oorlog moesten hersteld worden en voor de wederopbouw was materiaal nodig. Gouden handel. Opa Nijland

Nadat opa Nijland in 1984 bij een ongeluk om het leven kwam, was dat voor zijn zoon Henk – de vader van Tom en Esther – een reden om versneld in het bedrijf te komen. “Mijn vader deed ongeveer hetzelfde, maar in zijn eigen bedrijf in het Groningse Leek”, vertelt Tom. “Toen opa was overleden en mijn vader in de zaak kwam, heeft hij het uitgebouwd tot servicebedrijf. Opa was meer van de handel, vader meer van de service. Wij als derde generatie zijn sterk in beide. Nijland Service is een begrip in de regio.”

Marktleider

Een jaar geleden werd het bedrijf dealer van Doosan. Op de dam bij Nijland is het nu een en al oranje. “Dat was een enorme transformatie”, zegt Tom. “Een grote, maar wel een heel mooie stap naar de toekomst, dat kunnen we nu wel stellen. We merkten dat we niet meer voldoende tegemoet konden komen aan de vraag van onze klanten. Dat is niet goed voor de relatie, want een machine verkopen is één ding, maar de relatie met de klant is belangrijker. Dat zie je wel aan het feit dat we met veel klanten al zo’n lange relatie hebben. Maar die relaties wil je wel houden en vooral goed houden.

“Met Doosan kunnen we veel beter tegemoetkomen aan de wensen van onze klanten. Wij hadden behoefte aan zo’n sterk merk: Doosan is sinds een paar jaar marktleider op het gebied van mobiele graafmachines. Het is zo’n sterk merk dat klanten ons vragen om eens te komen praten. We zijn nu een jaar verder en we zien nu ook oude klanten terugkeren. Uiteraard blijven we de klanten die nog geen Doosan hebben, altijd de service verlenen die ze van ons gewend zijn. Die relaties – en natuurlijk de machines – blijven we onderhouden.

“Van hun kant hadden ze bij Doosan behoefte aan een partij in deze regio waar de persoonlijke aanpak en service hoog in het vaandel staan. Je kunt het vergelijken met een sterrenrestaurant: de kok kan nog zo’n mooie maaltijd maken, als de bediening en de service waardeloos zijn, kom je niet meer terug. Bij Doosan begrijpen ze heel goed dat het de dealers zijn die de jus erover gieten.”

Juiste service

Doen waar je goed in bent en de juiste service bieden is belangrijk, vinden ze bij Nijland. Dat was in 2018 een reden om een eigen tak – TotaalLift – te maken voor hoogwerkers en intern transport. Dat bedrijf, dat onder leiding staat van Esther Borre-Nijland, richt zich vooral op bouwbedrijven, transportbedrijven, installateurs, schilders, schoonmaakbedrijven, verhuurbedrijven: een doelgroep die om andere aandacht en expertise vraagt dan de klanten van Nijland Service. Dat zijn vooral bedrijven in het grondverzet, weg- en waterbouw, loonwerk, sloop- en recyclingdiensten. “De agrarische markt is zodoende een beetje weggevallen”, zegt Tom. “Maar die klanten kunnen nog altijd bij ons terecht voor goede service.”

BENTELO - Nijland Service DOOSAN machines editie : AL foto Wouter Borre WBE20200106

 BENTELO – Nijland Service DOOSAN machines editie : AL foto Wouter Borre WBE20200106

Keuzes maken is niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk betekent het wel dat je dat waar je écht goed in bent, nog beter kunt doen. Voor Nijland Service is dat de markt van bouw- en grondverzetmachines en de daarbij behorende service. “Een klant kan ons 7 dagen per week bellen als er een probleem is en in 95 procent van de gevallen staat er hetzelfde dagdeel nog een monteur. Die service én het sterke merk Doosan zijn waarmee we ons onderscheiden in een regio waar veel concurrentie is.”

Machineliefhebber

Tom Nijland zelf is niet te beroerd om ook met de poten in de modder te staan, of een scheur in de broek op te lopen als er iets gedaan moet worden. “Mijn hart ligt bij het grondverzet”, vertelt hij. “Ik ben een machineliefhebber. Een nieuwe kraan inrichten, samen met de klant, is zo mooi. Voor een kraanmachinist is dat zijn ding, zijn werkruimte, waar hij de hele dag in zit en waarmee hij zijn werk moet doen. Wij vinden het belangrijk dat daar aandacht voor is, zodat die machinist met plezier zijn werk doet. De machinist is voor mij net zo belangrijk als de man met de portemonnee. We verkopen niet zomaar een machine, maar een beleving.

“Machinisten komen hier ook graag en ik vind dat ook altijd heel interessant. Goed luisteren naar de wensen heeft prioriteit. Wat wil die machinist? Wat is voor hem belangrijk? Het is ook niet voor niets dat we een vertegenwoordiger hebben die uit het veld komt. Letterlijk, want hij is zelf negen jaar kraanmachinist geweest. Dat bedoelen wij met een relatie opbouwen met je klant.”