Leestijd: 4 minuten

Op de dam bij VDB Megapull Stroe (2)

De Formule 1 van de trekkers

De vlag ging uit bij de organisatie van Megapull Stroe, toen het in september 2015 de Europese kampioenschappen truck- en tractorpulling toegewezen kreeg. “Elk jaar in mei hebben we onze eigen wedstrijd in de nationale competitie”, vertelt voorzitter Brand Jan van den Bosch. “Dat kun je de eredivisie van de truck- en tractorpulling noemen. Maar de EK, dat is nog wel even iets anders.

Nederland is een van de toonaangevende en actiefste landen in de tractorpulling. Van maart tot en met september is er elk weekend wel ergens een wedstrijd; in de zomermaanden soms meerdere per weekend. Stroe heeft in de loop van de jaren een vaste plaats verworven op de nationale en nu dus ook internationale kalender.

In 2000 namen Pieter de Kruif, Paul Kooloos, Frans Stroet en Teunis Top het initiatief voor de eerste tractorpulling in Stroe. De Kruif is inmiddels teruggetreden als bestuurslid maar nog wel altijd adviseur actief. Zijn bedrijf, De Kruif Machines aan de Stroeërweg, is ook nog steeds de uitvalsbasis voor het huidige stichtingsbestuur, naast Van den Bosch bestaande uit Erwin Ploeg, Hans van den Brink en Martien Broekhuizen.

 Op-de-dam-bij-VDB-Megapull-Stroe-6

Voorzitter Van den Bosch raakte een jaar of zes, zeven geleden betrokken bij de organisatie. “Ik heb van oorsprong niet veel met trekkers – niet zoals Pieter de Kruif, die natuurlijk uit die business komt – maar ben als bezoeker geïnteresseerd geraakt. De enorme kracht – 8000 pk – uit zo’n relatief kleine machine vind ik ontzettend boeiend. Dat het speciaal voor de topsport gebouwde tractoren zijn, maakt het nog interessanter. Er is niets standaard aan, dit zijn geen gewone tractoren. Dit is echt de Formule 1 van de trekkers.”

Typische boerensport

Eens in de vijf jaar is Nederland aan de beurt voor de organisatie. Eigenlijk was Nederland al vorig jaar aan de beurt, maar vanwege het veertigjarig bestaan van de Nederlandse bond NTTO in 2017 werd er geruild met Engeland. Megapull Stroe en nog een paar organisaties meldden zich bij de ETPC: de European Tractor Pulling Committee. Sinds de toewijzing aan Stroe in september 2015 is er veel gebeurd. De organisatie ging kijken bij onder meer de EK’s in Engeland en Denemarken en stak daar veel van op.

De EK krijg je niet zomaar toegewezen. Maar een paar terreinen zijn geschikt voor zo’n groot evenement. “We hebben zo’n twintig hectare nodig om een EK goed te kunnen organiseren”, legt Van den Bosch uit. “De afgelopen vijftien jaar zijn we met ons eigen evenement al steeds een beetje gegroeid: stukje terrein aan het Malenveld erbij, meer deelnemers en bezoekers, nog een stukje terrein erbij. Gelukkig zitten wij in een zeer welwillende agrarische omgeving – het is toch een typische boerensport – waardoor we in overleg met de grondeigenaren het terrein konden uitbreiden. Gaandeweg zijn we uitgegroeid tot één van de top 3-tractorpullingevenementen van Nederland. Onze wedstrijd vormt inmiddels de traditionele opening van het Grand National-seizoen.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Zeventig vrijwilligers bij EK Megapull Stroe

Voor de Europese kampioenschappen wordt alles nóg verder opgeschaald. Er komt veel kijken bij de organisatie van zo’n groot evenement. Om een voorbeeld te geven: bij de EK is behalve extra tribunes en extra cateringfaciliteiten ook een camping nodig met 300 tot 400 plaatsen, met voorzieningen variërend van elektriciteit en toiletten tot beveiliging en EHBO. In een week tijd wordt alles opgebouwd, op vrijdag en zaterdag zijn de wedstrijden, op dinsdag is het terrein weer grasland.

Brand Jan van den Bosch: “We zijn met ruim zeventig vrijwilligers. Onze taak ligt puur bij de organisatie van het evenement, alles om de wedstrijden heen: de accommodatie, het terrein, de faciliteiten voor de bezoekers en de deelnemers, de veiligheid niet te vergeten. Met de wedstrijd zelf hebben we niet veel te maken, dat is allemaal in handen van de NTTO. Als bestuur lopen we de hele dag rond om te kijken of alles goed gaat. Als dat zo is, kunnen we ook nog wel wat van de wedstrijden zien.

Op de dam bij VDB Megapull Stroe (14)

Wie het verst komt, wint

Bij tractorpulling moeten de deelnemers proberen om met hun voertuig een zware sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand te verplaatsen op een honderd meter lange en twaalf meter brede kleibaan. Deze sleepwagen is aan de achterzijde voorzien van wielen, terwijl het gewicht aan de voorzijde rust op een sleepvoet. De wagen is verder uitgerust met een ballastbak, waarin maximaal twaalf ton aan stalen gewichten kan worden geplaatst. Bij de start van de ‘pull’ rust bijna al het gewicht op de wielen, maar doordat de ballastbak gedurende de trekpoging door de wielen van de sleepwagen naar voren wordt bewogen, zal er steeds meer gewicht op de sleepvoet gaan rusten. De benodigde trekkracht neemt daardoor toe, totdat de combinatie ten slotte tot stilstand komt.

Met behulp van infrarood-apparatuur wordt vervolgens de afgelegde afstand opgemeten en vastgelegd. De deelnemer die de grootste afstand aflegt, is de winnaar. Vaak gebeurt het dat meerdere deelnemers met de sleepwagen de gehele baanlengte van honderd meter afleggen. Dat heet een ‘full pull’. In dat geval wordt de sleepwagen verzwaard en moeten deze deelnemers in een ‘pull-off’ uitmaken wie de sterkste is. Vaak wordt dan de zogenoemde ‘floating finish’ gehanteerd. Daarbij moet de deelnemer gas blijven geven tot de combinatie tot stilstand komt, ook al wordt daarbij de honderd meter gepasseerd. Het doel daarvan is om een tweede pull-off te vermijden. Veel machines hebben geen of te weinig koelcapaciteit aan boord, zodat een derde pull teveel van het goede zou kunnen zijn.

Bron: Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie (NTTO)

Op de dam bij VDB Megapull Stroe (15)Op de dam bij
VDB Megapull Stroe
Malenveld 5
3776 MX Stroe
www.megapullstroe.nl

Dit artikel is eerder verschenen in de Agri Trader augustus 2017

Deze diashow vereist JavaScript.