Leestijd: 4 minuten

Specialisten in brandstoftanks

 

Jacobi Tanks bestaat al meer dan veertig jaar, maar 2021 is een jaar van grote veranderingen. Per 1 januari namen de broers Joël en Jachin Dogger het bedrijf over van Jelke en Koosje Jacobi. Dat zat al een tijdje in het vat – of de tank, zo u wilt. “Dit is niet iets waar je zomaar instapt. Je moet echt wel verstand hebben van de regelgeving die er is voor brandstoftanks.”

Op de dam bij - Jacobi Tanks in Almelo - Agri Trader

Joël en Jachin Dogger

De overname

Voor Joël en Jachin Dogger betekende 2021 een heel nieuw begin. Sinds krap twee maanden zijn de broers volledig eigenaar van Jacobi Tanks en verhuisden ze met het familiebedrijf van Ommen naar het bedrijventerrein in Almelo. “Dichter bij de snelweg en op een ruimere, moderne locatie.”

Van of naar de A35 (afrit Wierden of Almelo-West) is het tien minuten naar de Virulyweg waar Jacobi Tanks sinds kort is gevestigd. De keuze voor Almelo lag voor de broers voor de hand: het is dichter bij waar ze zelf wonen, maar ook gunstiger gelegen dan Ommen. “Daar was je eerst al minstens een half uur onderweg voor je op de snelweg zat. Nu is het maar een kwartiertje. Onze klanten zitten door heel Nederland, dus voor de meesten maakt het niet veel uit of wij in Ommen of Almelo zitten, maar de bereikbaarheid is hier over het algemeen beter”, zegt Joël.

De verhuizing van Ommen naar Almelo is een belangrijk onderdeel van het feit dat de gebroeders Dogger sinds het begin van het jaar volledig hebben overgenomen van hun oom, die met pensioen is gegaan. Jelke en Koosje Jacobi begonnen ruim veertig jaar geleden met Jacobi Tanks.

“Jelke was vrachtwagenchauffeur op de melkwagen”, vertelt Joël. “Hij kwam dus veel bij melkveehouders en kreeg op een gegeven moment vraag naar dieseltanks. Jelke vervoerde de tanks en Koosje verkocht ze, aan de keukentafel. Vanuit Friesland is hij in Ommen terecht gekomen, waar hij het bedrijf tot aan zijn pensioen heeft gehad. Zijn dochters hadden niet de behoefte de zaak over te nemen, maar één van hen zit bij ons op kantoor. Zij is de spin in het web die alles regelt!”

 

Kennis van regelgeving

Jachin en Joël werkten al twintig jaar bij Jacobi Tanks en dus was het niet zo’n gek idee dat zij het bedrijf voortzetten. “We vullen elkaar goed aan”, zegt Joël. “Jachin is wat meer van de technische kant, ik wat meer van de planning. We hebben nu het pakket erbij wat Jelke deed. We zijn geen werknemers meer, maar eigenaren, Jelke heeft ons goed begeleid de afgelopen jaren en daar hebben we veel van geleerd.”

Doordat de broers Dogger al zolang bij het bedrijf betrokken waren, kennen ze het klappen van de zweep. “Zo zijn wij er jarenlang in gegroeid. Je moet het vak en de regelgeving kennen. De regelgeving is heel belangrijk, omdat brandstoftanks aan heel veel eisen moeten voldoen, zowel wat veiligheid als milieu betreft.”

De vele verschillende certificaten zijn er ook een reden voor dat Jacobi Tanks alleen brandstoftanks doet en niet ook bijvoorbeeld melktanks, al zou dat gezien de voorgeschiedenis van Jelke niet onlogisch zijn geweest. “De markt is heel breed”, legt Jachin uit. “En voor iedere soort geldt andere regelgeving. Zelfs voor diverse soorten brandstoftanks zijn er al verschillende richtlijnen, dus je moet goed weten hoe het zit.”

 

Mobiel en stationair

Jacobi Tanks levert, installeert, keurt en onderhoudt zowel mobiele als stationaire brandstoftanks. “Bijvoorbeeld voor de bouwsector, de industrie, transport of agrisector”, vertelt Joël. “Generatoren en machines hebben brandstof nodig. Op de tanks die wij leveren, bouwen we de benodigde pompen en andere voorzieningen. We plaatsen de tanks onder installatiecertificaat. Ook verzorgen we het onderhoud en de verplichte KIWA- en ADR-keuringen bij ons op de zaak of op locatie. Op tijd keuren is belangrijk, want de boetes zijn behoorlijk hoog.”

Mobiele tanks zijn bijvoorbeeld IBC-containers (intermediaire bulkcontainers). Jacobi Tanks was betrokken bij de totstandkoming van de allereerste IBC’s voor brandstoffen. “IBC’s zijn bestemd voor mobiele opslag, zoals voor generatoren op een werklocatie, waarbij rekening is gehouden met de duurzaamheid, mobiliteit en gebruiksefficiency. Omdat ze worden gezien als transportverpakkingen, mag met IBC zonder aanvullende diploma’s tot duizend liter brandstof over de weg vervoerd worden. Daarboven dient de chauffeur te beschikken over een ADR-diploma, voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.”

Jacobi Tanks heeft IBC’s vanaf tweehonderd liter tot en met drieduizend liter. Daarbij worden het vereiste tankcertificaat en het logboek afgegeven waarin de periodieke keuringen worden bijgehouden.

 

Verschillende certificaten

Tanks voor stationaire opslag zijn de cilindrische dubbelwandige tanks of rechthoekige prisma-sets. “De dubbelwandige brandstoftanks en tankinstallatie, met bijhorende officiële certificaten en logboeken, worden geleverd en geïnstalleerd onder de beoordelingsrichtlijnen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met KIWA en Reit. In een tankcertificaat worden de originele gegevens vastgelegd, zoals bouwjaar, tanknummer en gegevens van de tankeigenaar. Daarnaast is ook het installatiecertificaat verplicht.”

De stalen dubbelwandige tanks zijn geschikt voor agressieve stoffen zoals biodiesel dankzij de coating aan de binnenzijde. “Die coating vermindert de kans op afkeuring bij de controles en verhoogt de levensduur van de tank aanzienlijk.”

Een Prismaset is een enkelwandige tank van zevenhonderdvijftig tot drieduizend liter met een opvangbak, die veelal gebruikt wordt in werkplaatsen voor bijvoorbeeld motorolie en afgewerkte olie.

Op de nieuwe locatie in Almelo is alles voorhanden voor de opbouw, het onderhoud en keuren van de diverse soorten brandstoftanks. “Een mooie plek”, vindt Joël Dogger.

 

Op de dam bij:
Jacobi Tanks
Virulyweg 30
7602 RG Almelo
+31 (0)529 456061
www.jacobitanks.nl
info@jacobitanks.nl