Leestijd: 5 minuten

‘De sterkste levellers van allemaal’

 

De handel zat er al jong in bij Dirk Hardeman. Als jochie van twaalf wist hij al raad met kippen, konijnen en geiten en later ook oude tractoren. Inmiddels staat hij wereldwijd bekend als ontwikkelaar en bouwer van grondverzet- en landbouwmachines onder de merknaam HARCON (Hardeman Construction).

Op de dam bij - Hardeman Machines B.V. HARCON - Agri Trader 2

Na de Technische School in de richting metaalbewerking ging de jonge Dirk aan de slag bij zijn vader, die een loonbedrijf had met werkplaats toen maakte we al kilverbakken. De combinatie van de machinebouw en de handel paste hem als een ‘ouwe jas’. Toch begon hij in 1989 met mesthandel en Fouragehandel. Daarnaast deed hij machinehandel en export er bij en later is het alleen maar meer geworden.

“Achteraf gezien had ik gewoon in de machinehandel moeten blijven”, vertelt Dirk. Wij produceren onder de naam HARCON machines voor infra-, loon- en grondverzetbedrijven en voor de landbouw. Inmiddels hebben we veel klanten in binnen- en buitenland – met name in Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken – en samenwerkingen met dealers in binnen- en buitenland.”

Hardeman heeft altijd standaard machines in serie staan, zoals kilver- en levelbakken, gronddumpers en oprijwagens. “Het uitgangspunt is dat het productieproces bij de klant efficiënter en sneller verloopt. Ik bedenk de innovaties zelf, alleen het las- en draaiwerk besteed ik uit. Dit houdt de lijnen kort en dat werkt wel zo prettig. HARCON machines zijn vooral sterk en zwaargebouwd. De levellers ook, maar toch licht van gewicht. Van klanten hoor ik terug dat ze precies doen wat ze moeten doen en onverwoestbaar zijn. ‘De sterkste van allemaal’, zeggen ze en inderdaad: ze zijn zo gebouwd dat je er puin mee kunt verschuiven.

Op de dam bij - Hardeman Machines B.V. HARCON - Agri Trader 4

Neem de HARCON kilverbak voor achter de tractor: die heeft een zware achterconstructie en zal nooit krom trekken. Ik gebruik voor alle bakken alleen hoogwaardig staal.” De nieuwe KB3000 Gigant is nog zwaarder gebouwd, waarbij het blad vrij is van het bovenframe en dissel, zodat het materiaal beter rolt. Hierdoor is minder trekkracht van de tractor nodig.

 

Goed zicht op werk

HARCON is ook de ontwikkelaar van de Blademaster, die aan de basis staat van de Levellers. Deze Blademaster is ontworpen door Kieboom Laser Systemen en HARCON samen. De HARCON Levellers zijn er voor midi- en grote laadschoppen met een hoogte van 65 cm, van 2,0 m tot 3,0 m breed. De kleine HARCON Levellers (1,40 tot 2,0 m breed) zijn ontworpen voor minishovels en rups- en schrankladers. Ze hebben een hoogte van 50 cm en bieden zeer goed zicht op het werk. Dit komt mede doordat de aansluiting en de onafhankelijk ophanging zeer laag geplaatst zijn.

Op de dam bij - Hardeman Machines B.V. HARCON - Agri Trader 5

Een ander groot voordeel is dat de HARCON Levellers stabiel in twee richtingen kunnen nivelleren. Bovendien hebben ze voorop een bak om materiaal mee te kunnen nemen en dit op andere plaatsten aan te vullen. “Ik ben de eerste en de enige ter wereld met een levelbak waar eenvoudig een total station op kan. Toen deze uitkwam, werd ik gebeld van over de hele wereld. Met dit optische instrument kun je eenvoudig in horizontale en verticale richting hoeken uitzetten en in de gekozen richting een heel nauwkeurige afstand meten.”

Dirk bracht ook nog een eigen merk op de markt: DTECH Laser Machine Control, laserapparatuur met joystick voor een makkelijke bediening. Andere merken die hij voert in laser, GPS en total station systemen, zijn bijvoorbeeld Trimble, Topcon, Moba en Leica. “We bieden elk gewenst systeem en type aan, inclusief ontvangers en statieven.”

 

Machines op maat

Dirk voert bovendien speciale klantwensen en aanpassingen uit, ook bij andere merken machines: “Bijvoorbeeld als de klant een ander wielstel of achterbrug wil. Of er een andere besturing opgebouwd moet worden. Ook kunnen we machines op maat bouwen, ontwikkelen en leveren, uiteraard met een goed advies over wat het meest geschikt is voor de klant en de werksituatie.”

Op de dam bij - Hardeman Machines B.V. HARCON - Agri Trader 6

Voor sportvelden en kassenbouw zijn er de mini-kilverbakken met dissel en op de hef. Dit is vaak speciaalbouw: “Hier is steeds meer vraag naar.” Inmiddels werkt ook Dirk junior (19 jaar) bij zijn vader in het bedrijf. “Hij heeft dezelfde opleiding gevolgd als ik indertijd en hij vindt het heel leuk. Hij wil hiermee doorgaan en verdiept zich er ook echt in. Laatst was hij ook mee naar Moba in Duitsland voor een training. Ik ben heel trots op mijn zoon en ik vind het mooi om met hem samen te werken.

 

De HARCON Leveller: sterk in zwaar werk

Met een machine uit de HARCON Leveller LB Serie kunt u verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals automatisch verdelen en egaliseren. Het lasergestuurde levelblad is bij uitstek geschikt voor de verdeling van basismateriaal, zoals zand, puin en gravel. De nauwkeurigheid is ideaal voor de aanleg van ondergrond voor straten, parkeerplaatsen en vloeren. Deze sterke en lichtgewicht HARCON leveller kan door zijn afmetingen bij kleine en grote projecten worden ingezet. Hij past op mini-, midi- en grote shovels, op rups- en schrankladers, verreikers en kranen.

Op de dam bij - Hardeman Machines B.V. HARCON - Agri Trader 3

De afwerking hoeft niet meer handmatig te gebeuren: dit scheelt veel tijd, mankracht en energie. De HARCON Levellers kunnen uit voorraad worden geleverd. Ook zijn de HARCON Levelbakken te huur, eventueel met een shovel. De achterzijde van de machine is uitgerust met een een afwerkmes van 500HB staal en de voorzijde is voorzien van een schepbak met messenstaal. Deze schep is ook prima geschikt om materiaal te verdelen of toe te voegen waar nodig.

En tot slot misschien wel het allergrootste voordeel: u kunt zowel voor- als achteruit volledig automatisch levellen. Geen enkel ander merk kan dit. Het ventielenblok is proportioneel. Dit houdt in dat u met de proportionele besturing snel en nauwkeurig kunt werken. Met een perfect eindresultaat. Automatische hoogteregeling door middel van 2D laser of 3D total station is mogelijk. De HARCON Leveller is de enige leveller waar een 3D total station op kan. Inmiddels lopen er al meer dan tien HARCON Levellers met een 3D total station systeem.

Op de dam bij:
Hardeman Machines B.V. /HARCON
Waarderhout 11
6718 GK Ede
06-13576056 (Dirk Hardeman)
www.harcon.nl