Leestijd: 4 minuten

“Alles voor losdraaien en vastzetten van bouten en moeren”

Het Duitse moederbedrijf GEDORE bestaat al sinds 1919, de Nederlandse vestiging sinds 1958. Vanuit Alphen aan de Rijn bedient het team de hele Benelux met professionele handgereedschappen en werkplaatsuitrustingen: “Wij leveren producten voor het leven.”

Directeur Hans van der Vlugt reisde vóór de COVID-19-crisis heel Europa door voor ‘zijn’ GEDORE Technag in Nederland. GEDORE heeft zelf namelijk zeventig vestigingen over de hele wereld, die alle als importeur fungeren voor de in Duitsland geproduceerde gereedschappen. We vergaderen nu, net als zoveel anderen, online en dat werkt veel efficiënter en is in het kader van milieuvriendelijkheid ook meer van deze tijd. Ook in het kader van duurzaamheid ben ik hier blij mee. Vooral omdat GEDORE ‘de grootste fabrikant ter wereld is in handgereedschap en dus veel produceert voor losdraaien en vastzetten van bouten en moeren’ produceren wij volgens de allerstrengste Duitse milieueisen. Het is het meest duurzame producerende gereedschappenmerk in Europa.”

16.000 producten

Het huidige GEDORE Technag startte in 1956 als technisch agenturenbureau en hier is dan ook de bedrijfsnaam uit afgeleid. Het belangrijkste merk dat werd vertegenwoordigd, was toen al GEDORE. Al snel ontstond de behoefte aan een magazijn in Nederland. “Nog altijd willen we hiermee dicht bij onze afzetmarkt zitten. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor landen als Polen, Groot-Brittannië, Rusland en Spanje.”

Begin jaren zestig verhuisde Technag hiervoor naar Voorschoten, waar het de beschikking kreeg over een bescheiden magazijn. Een voorspoedige groei maakte dat eind jaren zeventig een forse uitbereiding noodzakelijk was. GEDORE Technag werd 100 procent dochter van GEDORE Remscheid en betrok in 1980 een nieuw bedrijfspand in Leiderdorp.

Van der Vlugt: “Inmiddels zijn wij vanaf 2000 gevestigd in Alphen aan de Rijn. Met een team van dertig mensen verzorgen wij dagelijks honderden leveringen aan vakhandels in de hele Benelux. We bedienen vele sectoren, zoals industrie, bouw, agriculture, automotive, installatietechniek, scheepvaart, offshore en luchtvaart. Je kunt denken aan gereedschappen voor, bouw-, industrie- en scheepsbenodigdheden of automaterialen. Ook de agrarische wereld weet onze maar liefst 16.000 producten te vinden, zoals landbouwmechanisatie-, loon- en grondverzetbedrijven.”

In de fabrieken in Duitsland worden de gereedschappen, zoals momentsleutels, tangen en schroevendraaiers, op traditionele wijze gesmeed. Niet gefreesd, zoals tegenwoordig veel gebeurt, maar ambachtelijk in matrijsvorm warm gesmeed. “De kern is hierdoor veel compacter, en dus harder. Dat maakt dat het gereedschap slijtvaster is, langer meegaat en dus past bij onze duurzame doelstellingen.”

GEDORE voert twee series: BLAUW en RED. “De eerste is de meest complete serie gereedschappen, vervaardigd volgens onze hoogste kwaliteitseisen. RED is de voordeliger lijn met een goede prijskwaliteitverhouding, maar minder uitgebreid in bijvoorbeeld de keuze in grotere maten. Deze zijn bijvoorbeeld nodig voor grotere wielmoeren van tractoren of landbouwmachines.”

Kalibratie in lab

Momentsleutels zijn echte precisie-instrumenten, vertelt Van der Vlugt. “Bouten en moeren moeten op een bepaalde manier worden aangetrokken tot op 3 procent nauwkeurig. Hiermee worden risico’s zo veel mogelijk voorkomen. Om dit te controleren, is elk jaar een certificering nodig voor de momentsleutels die we produceren en verkopen. In ons laboratorium kalibreren wij deze en we repareren ze indien nodig. Wij doen dit van 0 tot en met 3150 Nm. Wij schrijven vervolgens het rapport uit. We doen dit overigens niet alleen voor de momentsleutels van GEDORE, maar ook voor andere merken.”

GEDORE Technag biedt ook handige overzichten voor de inrichting van bijvoorbeeld werkplaatsen en gereedschapswagens.

Kooldioxidevrij

Corona heeft GEDORE Technag niet in de weg gezeten. “Veel landen zijn in lockdown geweest, maar vanuit Nederland konden wij natuurlijk gewoon leveren over de hele wereld”, zegt Van der Vlugt. “Bedrijven konden dus goed de voortgang bewaken. Ook dit nieuwe jaar is veelbelovend van start gegaan. De komende jaren willen we ons focussen op innovaties en productontwikkeling. Onze klanten zijn merktrouw, maar er zijn nieuwe industrieën en technieken waar wij in mee willen gaan. Denk aan windmolens en elektrische auto’s. De hele energiesector verandert.”

En dat past GEDORE goed, als duurzaam merk. “Onze fabriek staat in een Naturschutz-gebied, waarbij we water uit de rivier gebruiken. Door middel van een hoogkwalitatief filtersysteem gaat het water schoner dan het was de natuur weer in, zonder zware metalen en gifstoffen. Wij zijn ook vooruitstrevend op gebied van CO₂-emissie. Al onze poedercoating is al jaren kooldioxidevrij. Het vraagt zeker om investeringen, maar we doen dit op deze manier, zodat ook de volgende generaties hier profijt van hebben.”

De drie broers GEDORE, of de Gedore Tool Group, is opgericht onder de naam ‘Gedore Werkzeugfabrik Otto Dowidat KG’ door de drie Dowidat broers Otto, Karl en Willi. De naam ‘GE-DO-RE’ is een acroniem voor ‘GEbrüder DOwidat REmscheid’.

Op de dam bij:
GEDORE Technag B.V.
Flemingweg 7
2408 AV Alphen aan den Rijn
T 0172 – 427 350
info@technag.nl
www.gedore.nl