Leestijd: 4 minuten

Deze maand zijn we in onze rubriek Op de dam bij Bouwman Aanhangwagens in Groningen

Een aanhangwagen is een aanhangwagen, zou je denken, maar niets is minder waar. “Er zijn zoveel verschillende soorten en toepassingen. De range aan aanhangwagens is heel breed”, zegt Wim Bouwman, van Bouwman Aanhangwagens uit Groningen.

Gespecialiseerd in alleskunners

Aanhangwagens heb je in soorten en maten. Klein, groot, open, dicht, plat of met opbouw, met één of met meer assen, met en zonder rijplaten, vast of met een beweegbare bak, mechanisch of elektrisch, al dan niet geremd. Dat is lang niet altijd zo geweest, maar naarmate er meer verschillende voertuigen en machines kwamen, en auto’s bijvoorbeeld steeds breder werden, is er veel veranderd.

Heel lang geleden, toen Bouwman Aanhangwagens begon met het merk Saris, was daar één model van. Het was de opa van Wim Bouwman die begon met de verkoop van aanhangwagens. “Eerst met voormalige legeraanhangers, maar omdat hij toch ook nieuw materiaal wilde, kwam hij met dat merk in aanraking. Sinds mijn grootvader 85 jaar geleden met de zaak begon, is er veel veranderd. Inmiddels is er een breed aanbod van heel veel verschillende soorten aanhangwagens, voor heel verschillende toepassingen. Als ik alleen al kijk naar de acht, negen hardlopende modellen die wij hebben van één bepaald merk: daarin zijn al een stuk of zestig verschillende uitvoeringen mogelijk.”

Onderscheidend innovatief

Zo’n 25 jaar geleden kwam Bouwman in aanraking met het Engelse merk Brian James. “Een bijzonder innovatief merk”, stelt Bouwman. “Wat mij betreft het meest innovatieve van Europa. Het zit constructief goed in elkaar, maar ze blijven ook ontwikkelen. Dat doet Brian James, niet in de laatste plaats vanwege de mogelijkheden en opties. Ze zijn daarin echt onderscheidend en denken mee met de klant. Met gekleurd bodywork bijvoorbeeld, en een eigen look. Het is niet alleen degelijk, maar ziet er ook gewoon goed uit.”

Bouwman verkoopt de aanhangers van Brian James niet alleen, het bedrijf is er ook importeur van. “Dat is wel een mooi verhaal”, grinnikt Wim Bouwman. “Een vriend van mijn vader wilde een Brian James, maar kon hem niet op kenteken krijgen. Wij hebben toen geregeld dat het spul in Nederland gekeurd kon worden en op kenteken gezet. Zo zijn we in contact gekomen met Brian James en zijn we importeur geworden. Je kunt wel een merk in huis halen, maar het moet ook aanslaan. Inmiddels hebben we een uitgebreid dealernetwerk in Nederland en België. Van eens in de maand bevoorraad worden, gebeurt dat nu een paar keer per week. Daardoor kunnen we garant staan voor snelle en goede service en zo de klant ontzorgen.”

Hogere draagvermogens

Bouwman heeft zich, mede dankzij de merken Saris en Brian James, ontwikkeld tot specialist in alleskunners. Met name de grotere afmetingen met hogere draagvermogens, in het segment aanhangwagens vanaf 3000 kilo totaalgewicht. “De aanhangwagens die achter een bedrijfswagen worden gebruikt”, legt Wim Bouwman uit. “Denk dan vooral aan kippers, machine- en multitransporters. Dat is al heel breed.”

De kippers worden vooral gebruikt voor aan- en afvoer van zand, grond en groen, door bijvoorbeeld loonwerkers, hoveniers, stratenmakers of klussers. “De combinatie van een verlaagd onderstel met rijplaten maakt het bijvoorbeeld mogelijk om er een minigravertje van 2000 kilo op kan, of een grote quad gemakkelijk op te laden en vervoeren.”

Voor wie net iets meer wil, zijn multitransporters bijzonder geschikt, zegt Bouwman. “Dat zijn echte alleskunners, zoals de naam al doet vermoeden. Er passen auto’s, machines en hulpstukken op, maar met een opbouw erop, kunnen er ook goederen mee worden vervoerd. Een stratenmaker zet er een shoveltje en een graafbak op, en twee pakken stenen. Een hovenier kan er schuttingdelen op kwijt en zijn minigraver, maar kan er ook het groenafval mee vervoeren. Een machinetransporter is iets beperkter, maar vaak al genoeg. Het is maar net voor welke toepassingen je een aanhangwagen wilt gebruiken.”

Efficiënt werken in nieuw pand

Speciale aanpassingen, op wens van de klant, zoals elektrische lieren of een bijzondere huifopbouw kunnen door de monteurs van Bouwman Aanhangwagens zelf worden opgebouwd. Sinds het bedrijf vorig jaar een nieuw pand betrok, is dat zelf nog gemakkelijker geworden. “We zijn zo hard gegroeid, dat we onszelf voortdurend tegenkwamen”, vertelt Wim Bouwman. “De werkplaats was te klein, de showroom barstte uit zijn voegen. We hebben dertien maanden op een huurlocatie gezeten terwijl er op onze eigen locatie een geheel nieuw pand werd neergezet. Van 900 vierkante meter zijn we naar 2000 vierkante meter gegaan, met een bovenverdieping van 750 vierkante meter. De karretjes staan hier mooi droog onderdak, zodat we minder tijd kwijt zijn aan schoonmaken en dergelijke. Zo kunnen we onze aandacht concentreren op wat echt belangrijk is: service verlenen aan onze klanten.

“Voor de mannen van de werkplaats is het veel beter en efficiënter werken zo, met de opslag bij de hand en ruimte om wagens te rangeren. Efficiënt werken en service voor de klant is ook het onderhouden van aanhangwagens. We zijn een BOVAG-bedrijf en keuren, repareren en onderhouden de aanhangwagens voor bedrijven die te maken hebben met VCA- en ISO-normering. Uiteindelijk is een aanhangwagen ook gereedschap dat beschikbaar wordt gesteld aan medewerkers en je wilt dat je mensen daarmee veilig en bekeuringvrij door het verkeer kunnen.”

Bouwman Aanhangwagens
Pop Dijkemaweg 35b

9731 BB Groningen
050 541 01 54

bouwman-aanhangwagens.nl

groningen@bouwman-aanhangwagens.nl