Leestijd: 5 minuten

De beste raad is voorraad

 

Het ligt vlakbij de snelwegen A27 en A15, maar toch waan je je op de dam bij Aantjes Goudriaan Machinery in the middle of nowhere, in het Groene Hart. Sinds 2001 zit het bedrijf hier aan De Hoogt, net buiten Goudriaan. “Dat heeft meneer Aantjes goed gedaan”, zegt Henrie van Vuren, sinds 2015 de eigenaar van de handelsonderneming.

Op de dam bij - Aantjes Goudriaan Machinery - Agri Trader (3)

Een forse roofvogel hangt biddend boven het weiland, alsof hij het landelijke karakter nog eens wil onderstrepen. De vogel heeft meer oog voor een mogelijk hapje dat door het gras scharrelt, dan voor de machines en hulp- en aanbouwstukken op het naastgelegen terrein van Aantjes Goudriaan Machinery. “We hebben hier 1,7 hectare aan machines en andere producten staan, met een voorraad van minimaal 1500 artikelen. Sommige spullen staan er maanden of zelfs jaren, maar het komt altijd een keer van pas”, vertelt Henrie van Vuren. “En het kan ineens snel gaan. Vorige week werden er in één keer vier mest/watercontainers verkocht die net binnen waren. Die zijn nu onderweg naar Duitsland.”

Zijn compagnon Bart Michielse wijst in de hoek van de loods op een paar sneeuwschuivers. “Daar stond een flink aantal, al een paar jaar. Toen het afgelopen februari ineens ging sneeuwen, waren we blij met die voorraad, want wij konden wél snel leveren. Het was binnen een paar uur weg.”

Op de dam bij - Aantjes Goudriaan Machinery - Agri Trader (1)

Bart Michielse en Henri van Vuren

Hartstikke trots zijn Van Vuren (44) en Michielse (31) op hun bedrijf én hun voorraad. “De beste raad is voorraad”, vindt Van Vuren. Dat was al zijn overtuiging toen hij als vertegenwoordiger van Beco uit Vianen (uitrustingsstukken voor graafmachines, wielladers, landbouwkippers en grondverzetkippers) bij Aantjes kwam. Het was niet direct zijn bedoeling om het bedrijf van Aantjes over te nemen, maar in 2015 kwam het er toch van. Van Vuren zag de potentie van het bedrijf dat Piet en Marietje Aantjes op hun beurt in 1970 hadden overgenomen en hadden uitgebouwd tot een bloeiend landbouwmechanisatiebedrijf. In 2019 kwam Michielse erbij als mede-eigenaar. “Ik werk hier al sinds mijn veertiende”, vertelt hij. “Ooit begonnen als stagiair, maar nooit meer weggegaan. Henrie en ik doen het echt samen, al is hij eindverantwoordelijke.”

 

Aantjes gaat “als een jekko”

Sinds Van Vuren aan het roer kwam, is het karakter van Aantjes Goudriaan Machinery hetzelfde gebleven, maar er is wel veel veranderd. Sinds 2015 is het bedrijf verdrievoudigd. “Tegenwoordig is er geen dag waarop we niets verkopen. Dat was in 2015 wel anders. Het verschil? Contact met de klant, het netwerk vergroten, zichtbaarheid”, vertelt Van Vuren. “We zijn veel meer met internet gaan doen. Piet werkte de website één keer per week bij, wij zijn daar dagelijks mee bezig. De voorraad is zodoende altijd actueel en goed op zoektermen ingericht. Voor hetzelfde product tikt de één ‘kipper’ in en de ander ‘kieper’. Dan moet je wel zorgen dat ze allebei bij ons terecht komen én bij wat ze precies zoeken.”

Ook social media zijn veel belangrijker geworden, merkte Van Vuren. Hij haalt zijn telefoon uit zijn zak om een filmpje op Facebook te laten zien. “Kijk, een nieuw product van ons, een bigbag-vuller. Dat filmpje, en dus het product, is meer dan 260.000 keer bekeken. We laten ze maken per vijf of tien stuks, maar dankzij dat filmpje zijn ze elke keer binnen de kortste keren weg.”

Mede dankzij internet groeit het bedrijf nog steeds ‘als een jekko’. Zelfs in de coronacrisis. Juist nu, en vooral in de periode van de eerste lockdown, bleken internet en voorraad cruciaal. “Door de droogte was er grote vraag naar beregeningsapparatuur”, vertelt Bart Michielse. “Dat hadden wij ruimschoots op voorraad en dankzij de website was het makkelijk te bestellen. Uit heel Nederland en van ver daarbuiten kwamen de aanvragen. Op de website zien mensen dan vervolgens nog meer machines en producten die ze eigenlijk wel kunnen gebruiken. We hebben een breed assortiment, variërend van graafmachines tot kiepers, brandstof- en watertanks en hulp- en opzetstukken.”

Op de dam bij - Aantjes Goudriaan Machinery - Agri Trader (5)

Taal van de klant

Maar behalve internet is ook het ‘gewone’ contact nog altijd heel belangrijk. “De taal van de klant spreken”, noemt Van Vuren dat. Dat is niet per se een taal als Engels, Duits of Frans. “Begrijpen wat belangrijk is voor een klant, dat is zijn taal spreken. We zijn dagelijks van 8 tot 5 geopend, maar ook ’s avonds en in het weekend wordt de telefoon opgenomen. Een klant uit – laten we zeggen – Dubai belt niet op vrijdagmiddag om 3 uur, maar bijvoorbeeld op zondagochtend. Dat is voor hem een normale werktijd. Neem je de telefoon niet op, dan weet je zeker dat die klant niet geholpen wordt en dus naar een ander gaat, waar wel de telefoon wordt beantwoord, al is het maar om af te spreken dat hij maandagochtend terugbelt.”

De werkelijke taal spreken kan natuurlijk ook erg handig zijn. Daarom zoeken Van Vuren en Michielse een nieuwe verkoper, die zowel Nederlands als Engels en Duits goed beheerst, maar die ook ‘internet’ spreekt. “Een allrounder voor export in het bijzonder”, legt Van Vuren uit. “Iemand die kan verkopen, zijn talen spreekt, maar ook begrijpt hoe Facebook en Instagram werken. Daar hebben we echt behoefte aan.”

 

Kernwaarden

Dat heeft alles te maken met de groei die het bedrijf doormaakt. Waar meneer Aantjes nog vooral actief was op het gebied van landbouwmechanisatie, vormden Van Vuren en Michielse het bedrijf meer en meer om tot een handelsonderneming. Mechanisatie is nog ongeveer tien procent van de activiteiten, de nadruk ligt op handel, constructie en speciaalbouw. De veranderingen hadden een positief effect. “We hebben grofweg nog dezelfde klanten, maar de kring wordt groter. Vijf tot zes nieuwe klanten per week én ze blijven terugkomen. Dat gebeurt alleen als je het goed doet, want de concurrentie is groot. Voorraad, service, bereikbaarheid en betrouwbaarheid zijn kernwaarden voor ons en dáár komen klanten voor.”

Op de dam bij - Aantjes Goudriaan Machinery - Agri Trader (4)

Klanten van Aantjes Goudriaan Machinery zijn onder meer loonwerkers, landbouwers en aannemers, maar ook grote jongens uit de weg- en waterbouw. Mede dankzij de voorraad en de actuele stand van zaken op internet kan de klant zelf bepalen wanneer hij iets koopt. “We hebben geen vertegenwoordigers meer die naar de klant toe gaan”, vertelt Michielse. “De klant komt naar ons toe.” “Maar, vult Van Vuren aan, niet alleen de klant komt naar ons toe, producenten ook. Er zijn veel bedrijven die graag hun producten via ons verkopen. Beco bijvoorbeeld. Dat moet je ook verdienen.”

 

Op de dam bij:
Aantjes Goudriaan Machinery
De Hoogt 1A
2977 LA  Goudriaan
https://www.aantjesgoudriaan.nl/
info@aantjesgoudriaan.nl
+31(0)183-581386