
Nieuws
Nieuws
Wie? Christiaan Slump (40)
Wat? Demontagespecialist
Waar? Koop van der Wal in Bant
Je bent demontagespecialist bij Koop van der Wal. Betekent dat dat je de boel uit elkaar haalt?
Christiaan Slump: “Ja, dat is precies wat het is. Ik haal trekkers uit elkaar, tot op de laatste bout. Alle onderdelen worden beoordeeld, gelabeld met een barcode, ingevoerd in de computer, op de foto gezet, op de juist plaats in de stelling opgeslagen en online gezet op koopvanderwalusedparts.com. Dus het is wel iets meer dan alleen uit elkaar halen. Demontage en alles eromheen is mijn hoofdtaak, maar ook het reviseren van bijvoorbeeld een motor of een hydrauliekpomp komt voorbij. Daarnaast ga ik, als het nodig is, ook naar klanten voor een storing of reparatie. Mijn werk is dus veel gevarieerder dan mensen soms denken.”
Wat voor trekkers zijn dat, die je demonteert?
“Het zijn meestal trekkers met onherstelbare schade. Dat kan zijn door een aanrijding of door brand. Wij kopen trekkers op in heel Europa, of krijgen ze aangeboden via de verzekering. Het hangt af van de staat waarin we ze krijgen, wat we er nog mee kunnen doen, maar er zijn altijd nog wel bruikbare onderdelen uit te halen. Vaak is ook een onderdeel met schade nog wel bruikbaar. Dat zetten we er altijd wel bij natuurlijk.”
Het klinkt alsof er nauwelijks iets overblijft voor de schroothoop.
“Dat is inderdaad niet de bedoeling. En wat er overblijft aan oud ijzer, levert ook nog wat op. Alles wordt gerecycled. Toen ik hier begon 23 jaar geleden lagen er wat trekkers in demontage, maar de laatste 15 jaar is het enorm gegroeid. Dat heeft enerzijds te maken met groeiende aandacht voor duurzaamheid, maar vooral met het kostenplaatje. Als het nog iets waard is, als het nog bruikbaar is, levert het nog iets op. En waarom niet? Zowel de boeren als de verzekeringsmaatschappij hebben er belang bij, en wij ook natuurlijk. Sinds corona is het alleen maar nog meer geworden, omdat veel onderdelen niet leverbaar waren of veel te duur zijn geworden. Daardoor is de belangstelling voor gebruikte onderdelen alleen maar toegenomen.”
Dus meer werk voor jou.
“Het was al best veel werk. Een jaar of vijf geleden zijn we begonnen met het invoeren van alle onderdelen. Het begon met tien tandwielen onder één nummer, maar nu wordt elk tandwieltje apart genummerd en ingevoerd. Het hangt er vanaf hoe een trekker binnenkomt, maar uit een vrijwel complete trekker komen gemiddeld wel 400 onderdelen. Cabinedelen, motordelen. Alleen al een versnellingsbak bestaat uit 200 onderdelen. Vroeger zetten we een versnellingsbak vaak als één onderdeel in de computer, maar tegenwoordig halen we die uit elkaar. Pas nog, een hartstikke mooie trekker, met aanrijschade. We wisten van wie die was, super onderhouden. We haalden de bak los: die was gewoon op. Dan kun je die niet meer als complete versnellingsbak aanbieden. Je kunt wel nagaan dat ik daar eventjes mee bezig ben. Een collega erbij zou zeker fijn zijn, alleen hebben we die nog niet gevonden.”
Wat vind je er zo leuk aan?
“Ik doe het om de techniek. Door alles uit elkaar te halen, leer je precies hoe iets in elkaar zit. Dat blijft me verwonderen. Soms krijgen we een gloednieuwe trekker binnen. Daar kan ik echt van genieten om die boutje voor boutje uit elkaar te halen. Als we hier jonge monteurs hebben die op stage zijn, lopen ze ook altijd met mij mee om te zien hoe iets in elkaar zit. Dat leer je nergens zo goed als door het uit elkaar te halen.”
Misschien ook interessant?
Nieuws
Nieuws
Nieuws
Van Hameren Houthandel verwerkt sloophout tot duurzame producten. Freddy van Hameren vertelt over zijn familiebedrijf en de groei naar 35.000 m² terrein.